Skip to main content

Sud još uvek nije zakazao suđenje osumnjičenima za prebijanje albanskih mladića

06. okt 2019. Aktuelno
2 min čitanja

Autor

Marija Grbić je diplomirala novinarstvo na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu 2018. godine kao najbolji student generacije Odseka za medijske studije. Trenutno studira master studija komunikologije na istom fakultetu. U dosadašnjoj profesionalnoj karijeri radila je za Radio 021, Novosadski reporter i Novu ekonomiju. Na festivalu "On the record" 2017. godine osvojila je nagradu za radijski prilog "Surogat materinstvo", dok je iste godine dobila nagradu i za radijsku reportažu o nomadskom životu Roma "Sa šatorima pokraj srećnih puteva" na festivalu Interfer. Dobitnica je specijalne nagrade Univerziteta u Novom Sadu za rad "Branislav Nušić - paradigma vrednog žurnaliste i kulturnog radnika".

Protiv četiri osobe za koje se sumnja da su 7. oktobra prošle godine pretukle dvojicu mladića albanske nacionalnosti u Futoškoj ulici u Novom Sadu podnet je optužni predlog zbog krivičnog dela učestvovanje u tuči iz člana 123. Krivičnog zakonika Srbije, saopšteno je za VOICE u Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu, ali suđenje u Osnovnom sudu još uvek nije zakazano.

Na osnovu optužnog predloga, jasno je da je tužilaštvo procenilo da napad nije bio motivisan međunacionalnom netrpeljivošću, iako je u prvim reakcijama bilo i takvih izjava.

Optužni predlog podnet je Osnovnom sudu u Novom Sadu 19. marta ove godine. Pošto, što je vrlo neobično, sud još uvek nije zakazao glavni pretres, iz Osnovnog javnog tužilaštva nisu mogli da saopšte bliže informacije o ovom slučaju.

Predsednik Matice Albanaca Demo Beriša kaže za VOICE da je „uveren da je napadačima smetalo što su te večeri čuli razgovor na albanskom jeziku“. Ipak dodaje da će motiv napada utvrditi sud.

„Moj stav je da će se u toku glavnog pretresa doći do pravog motiva napada na mladiće, te da će sud pravilno postupiti u konkretnom slučaju“, kaže Beriša.

U napadu su povređena dva mladića: mladić Ć.M. (20) iz Prizrena bio je teško povređen i hospitalizovan, a drugi G.B. (24) iz Novog Sada lakše.

Mladić Ć.M. (20) koji je nakon napada bio u teškom stanju, prema rečima Beriše, sada je dobro i vratio se u Prizren.

Ć. M. je za VOICE kratko rekao da ne želi sada ništa da komentariše i da će sve informacije biti poznate nakon suđenja.

Laške povređeni mladić G.B. je prošle godine nakon incidenta za 021 rekao da ne može da tvrdi da su napadnuti zato što su pričali na albanskom jeziku, pošto počinioci nisu mogli ih da čuju. Rekao je i da misli da su se na meti našli slučajno pred grupom huligana koja je već učestvovala u tuči na tom mestu.

Novosadska policija uhapsila je prošle godine dan posle napada osumnjičene V. R. (22), D. R. (23), M. Z. (19) i J. P. (24) i teretila ih je za krivična dela nasilničko ponašanje i teška telesna povreda.

Napad su tada osudile brojne organizacije, stranke, državni i pokrajinski vrh.

M. Grbić (VOICE)