Skip to main content

Suđenje neonacistima odloženo, proces ulazi u 12. godinu

30. maj 2018. Aktuelno
2 min čitanja

Autor

Darko Šper, urednik u Centralnom desku Radio televizije Vojvodina (pre toga dve godine urednik Web portala RTV). U Novinskoj agenciji Beta radio je od 2001. do 2013. godine. Kao novinar radi od 1995. godine u Radiju Zrenjanin. Radio je kao novinar-dopisnik u Dnevnom listu "Blic" (1997); Dnevnom listu „Glas Javnosti“ (1997-1999); Radiju B92 (1997-1999); Građanskom listu (2001- 2005); Radiju „Kojot“ (2001 - 2005); ANEMu (2001 - 2005); i Super televiziji (2006 - 2009). Povremeno, od sredine 2005. godine, sarađivao je sa Balkanskom istraživačkom mrežom novinara (Balkan Investigative Reporting Network - www.balkaninsight.com) izveštavajući iz Vojvodine. Tokom 2008. godine učestvovao je sa još nekoliko kolega iz Srbije u zajedničkom projektu NUNS-ovog Centra za istraživačko novinarstvo i u tom periodu objavio tekst o korupciji u pravosuđu Srbije. Dobitnik nagrade za istraživačko novinarstvo u okviru projekta Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) "Mediji i lokalne samouprave". Kao novinar Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra jedan od dobitnika Nagrade Evropske unije za istraživačko novinarstvo u Srbiji za 2015. godinu.

Suđenje neformalnom vođi zabranjene neonacističke organizacije Nacionalni stroj Goranu Davidoviću i Nedeljku Pešiću, optuženih da su 7. oktobra 2007. napadom na antifašiste izazivali naciolanalnu, rasnu i versku mržnju i netrpeljivost, nije danas održano jer je sudija Slobodanka Gutović otišla na godišnji odmor.

Novinarima koji su došli naza danas najavljeni glavni pretres to je saopštila službenica suda i dodala da je nastavak suđenja zakazan za 19. jul.

Osim novinarima, svim ostalim učesnicima u postupku uredno je javljeno da današnje suđenje neće biti održano.

Suđenje optuženim neonacistima time polako ulazi u 12. godinu.

Incident se dogodio kada je učesnike Antifašističke šetnje „Stop fašizmu“, koji su krenuli prema Keju žrtava racije, u Dunavskoj ulici napala grupa pripadnika Nacionalnog stroja koji su se okupili u Domu vojske, i pored policijske zabrane.

Oni su prethodno zapalili navijačke baklje, dizali ruke u znak nacističkog pozdrava i uzvikivali parole poput “Vojvodina – Srbija”, “Srbija Srbima”, “Ubi pedera” i “Ratko Mladić”.

U kraćem koškanju kamenicama je pogođeno nekoliko građana, među kojima i šef novosadske kancelarije Helsinškog odbora za ljudska prava Pavel Domonji, kome su razbili glavu, nakon čega su pripadnici žandarmerije utrčali u dvorište Doma vojske i priveli najveći broj članova Nacionalnog stroja.

Optužnica je podignuta decembra 2008. godine, a njome su se Davidović, Dolf Pospiš i Pešić teretili da su se popeli na ogradu Doma vojske, iako im je policija zabranila okupljanje, i započeli verbalni i fizički sukob sa učesnicima antifašističkog skupa, bacajući kamenice i tvrde predmete na njih. Pospiš je tokom postupka priznao krivicu.

U izmenjenoj optužnici piše da su Davidović i Pešić „nacistički salutirali podižući desnu ruku sa ispruženom šakom u pravcu okupljenih učesnika antifašističkog skupa, na koji način su isprovocirali prvo verbalni, a potom i fizički sukob učesnika skupa i osoba okupljenih u Domu vojske“.

Zbog nasilničkog ponašanja optuženi su bili Radomir Dickov, Uroš Stojanović, Danijel Petrović, Vladan Negovanović, Predrag Milovanović i Predrag Golubović. Pre dve godine tužilaštvo je odustalo od daljeg gonjenja optuženih za nasilničko ponašanje zbog načela Ne bis in idem.

Advokati Pešića i Davidovića tvrde da njihovi klijenti nisu učinili ništa što bi ih moglo dovesti u vezu sa izazivanjem nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, dok je većina oštećenih na suđenju rekla da su osetili netrpeljivost tokom incidenta i da su pripadnici Nacionalnog stroja uzvikivali uvredljive parole, a neki od njih i nacistički otpozdravljali u pravcu građana.

Optuženi Pešić potvrdio je da se nalazio na zidu Doma vojske, ali da svojim postupanjem nije izazivao nacionalnu ili rasnu mržnju i netrpeljivost. On je na početku suđenja 17. oktobra rekao da se tog dana sasvim slučajno našao u Domu vojske jer je policija prethodno zaustavila autobus u kom se nalazio.

Međutim, snimci televizijskih ekipa demantuju ono što on tvrdi. Na njima se vidi kako iz bašte Doma vojske sa grupom ekstremista odlazi ka ogradi gde je bio jedan od najratobornijih, da je vređao građane i da je nacistički otpozdravio u njihovom pravcu.

Većina neonacista vređala je građane i gađala ih kamenicama zbog čega su po hitnom postupku prekršajno osuđeni na zatvorske kazne u trajanju do 25 dana zbog remećenja javnog reda i mira.

Iako je Prekršajni sud u Novom Sadu (tadašnji Organ za prekršaje) nakon četiri godine čuvanja uništio sve presude neonacistima, VOICE je došao u posed kopija tih presuda, u kojima je detaljno opisano njihovo ponašanje.

Suđenje Davidoviću i Pešiću biće nastavljeno 19. jula kada će biti saslušani preostali pripadnici žandarmerije koji su 7. oktobra 2007. obezbeđivali skup. Takođe je predviđeno da bude emitovan policijski snimak incidenta u Domu vojske.

Darko Šper