Skip to main content

Suđenje neonacistima ulazi u drugu deceniju

15. okt 2017. Analitički članci
4 min čitanja

Autor

Darko Šper, urednik u Centralnom desku Radio televizije Vojvodina (pre toga dve godine urednik Web portala RTV). U Novinskoj agenciji Beta radio je od 2001. do 2013. godine. Kao novinar radi od 1995. godine u Radiju Zrenjanin. Radio je kao novinar-dopisnik u Dnevnom listu "Blic" (1997); Dnevnom listu „Glas Javnosti“ (1997-1999); Radiju B92 (1997-1999); Građanskom listu (2001- 2005); Radiju „Kojot“ (2001 - 2005); ANEMu (2001 - 2005); i Super televiziji (2006 - 2009). Povremeno, od sredine 2005. godine, sarađivao je sa Balkanskom istraživačkom mrežom novinara (Balkan Investigative Reporting Network - www.balkaninsight.com) izveštavajući iz Vojvodine. Tokom 2008. godine učestvovao je sa još nekoliko kolega iz Srbije u zajedničkom projektu NUNS-ovog Centra za istraživačko novinarstvo i u tom periodu objavio tekst o korupciji u pravosuđu Srbije. Dobitnik nagrade za istraživačko novinarstvo u okviru projekta Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) "Mediji i lokalne samouprave". Kao novinar Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra jedan od dobitnika Nagrade Evropske unije za istraživačko novinarstvo u Srbiji za 2015. godinu.

U Višem sudu u Novom Sadu u ponedeljak, 16. oktobra nastavlja se suđenje vođi zabranjene neonacističke organizacije Nacionalni stroj Goranu Davidoviću i Nedeljku Pešiću, osumnjičenim da su 7. oktobra 2007. napadom na učesnike antifašističke šetnje u Novom Sadu izazvali nacionalnu, rasnu i versku mržnju i netrpeljivost.

U sudnici bi trebalo da bude prikazan policijski video zapis sa mesta incidenta, nakon čega bi ovaj maratonski sudski proces ubrzo (možda) mogao biti završen. U prethodna dva navrata suđenje je odloženo jer je Pešićev advokat bio bolestan ili se nalazio na godišnjem odmoru.

Advokati odbrane još ranije su predložili da u svojstvu svedoka bude saslušano i 15 pripadnika žandarmerije koji su tog dana bili u policijskom kordonu kod ograde Doma vojske. Odluka o njihovom saslušanju biće doneta nakon pregledanog snimka, najavila je ranije sudija Slobodanka Gutović.

Ako bi predlog bio odbijen, preostalo bi da se u nastavku suđenja još iznesu završne reči i, nakon više od decenije od podnošenja krivične prijave, izrekne prvostepena sudska presuda.

Ovo suđenje je nakon dugogodišnjeg odlaganja faktički počelo 17. oktobra prošle godine. Pešić je svoj iskaz dao prvog dana suđenja, dok se Davidoviću sudi u odsustvu jer se krije u inostranstvu. Njemu je dodeljen i advokat po službenoj dužnosti.

Pešić je na sudu rekao da se na skupu slučajno pojavio i da nije pripadnik političke ili bilo kakve druge organizacije, te da je oko ruke nosio žutu traku „kao znak podrške stradalim Jevrejima tokom Drugog svetskog rata“.

„Ja sam iz Šapca putovao u Kulu, ali je policija zaustavila autobus na keju pa sam se na protestu slučajno našao“, rekao je Pešić i potvrdio da na fotografijama koje mu je predočila sudija Gutović tokom sukoba stoji na ogradi sa dvorištne strane Doma vojske.

Međutim, snimci mnogobrojnih televizijskih ekipa demantuju ono što tvrdi Pešić. Na snimku se vidi kako iz bašte Doma vojske sa grupom ekstremista odlazi ka ogradi gde je uz Dolfa Pospiša bio jedan od najratobornijih pripadnika Nacionalnog stroja.

Prilikom upada pripadnika žandarmerije, Pešić je ostao poslednji na ogradi tokom obračuna sa građanima. Za razliku od početnih kadrova, Pešić na sebi u tom trenutku ima duksericu na kojoj se jasno vidi keltski krst – neonacistički simbol koji je koristila i organizacija Nacionalni stroj.

I ostali pripadnici Nacionalnog stroja koji su se pred sudom pojavili u svojstvu svedoka rekli su da u svom ponašanju u Domu vojske nisu videli ništa protivzakonito. Protiv većine njih takođe se vodio postupak, ali je tužilaštvo krajem 2015. odustalo od daljeg krivičnog gonjenja njih sedmorice za nasilničko ponašanje prema učesnicima antifašističke šetnje.

Tužilaštvo je u obrazloženju navelo da su pripadnici Nacionalnog stroja 2007. već kažnjeni prekršajno zbog istog događaja, pa je primenjeno načelo Ne bis in idem (Ne dva puta za isto), jer bi u vezi sa istim događajem „došlo bi do njihove dvostruke ugroženosti“.

Zaprećena kazna za nasilničko ponašanje iznosi do pet godina zatvora, a tužilaštvo se u ovom slučaju odlučilo da prihvati prekršajne presude koje su iznosile od sedam do 25 dana zatvora, a neke su bile i oslobađajuće.

Dolf Pospiš i Predrag Milovanović su još ranije sa Višim tužilaštvom sklopili sporazum o priznanju krivice. Pospiš je zbog nasilničkog ponašanja i izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti dobio jedinstvanu kaznu od godinu dana i četiri meseca zatvora, dok je Milovanović dobio šest meseci zatvora zbog nasilništva. Njih dvojica osuđeni su na minimalne zatvorske kazne, iako su ranije pravosnažno osuđivani.

Pospiševo priznanje krivice moglo bi imati uticaj i prilikom donošenja presude Davidoviću i Pešiću. Osim što se tokom sudskog postupka nagodio sa tužilaštvom, Pospiš se kasnije i više puta u javnim istupima pokajao zbog svojih postupaka i tražio oprost.

Iako advokati Pešića i Davidovića tvrde da njihovi klijenti nisu učinili ništa što bi ih moglo dovesti u vezu sa izazivanjem nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, većina oštećenih je na suđenju rekla da su osetili netrpeljivost tokom incidenta i da su pripadnici Nacionalnog stroja uzvikivali uvredljive parole, a neki od njih i nacistički otpozdravljali u pravcu građana.

Povređeni fotoreporter

Ivan Stevanović, kojem je tokom incidenta kamenicom razbijena glava, rekao je da je tog dana bio na novinarskom zadatku kao asistent snimatelja televizije B92 i da je jasno u dvorištu Doma vojske video Davidovića kako dobacuje, vređa i nacistički otpozdravlja prema učesnicima antifašističke šetnje, te da je stekao utisak „da je on kontrolisao sve ljude i govorio im šta da rade“.

Njegovo svedočenje osporili su advokati optuženih Branibor Jovičić i Stanislav Jocković i predložili sudiji Gutović da ga pozove kada se u sudnici bude prikazivao snimak incidenta. Stevanović je rekao da nema problem s tim i da je spreman da ide na poligraf zbog svega što je rekao.

Incident se dogodio kada su učesnike skupa „Stop fašizmu“, pošto su krenuli u mirnu šetnju ka Keju žrtava racije, iz Doma vojske napali pripadnici Nacionalnog stroja i pored policijske zabrane okupljanja. Oni su prethodno zapalili baklje, dizali ruke u znak nacističkog pozdrava i uzvikivali parole poput “Vojvodina – Srbija”, “Srbija Srbima”, “Ubi pedera” i “Ratko Mladić”.

Tokom kraćeg koškanja kod ograde Doma vojske kamenicama je pogođeno nekoliko građana, a među njima i tadašnji šef novosadske kancelarije Helsinškog odbora za ljudska prava Pavel Domonji, kome je razbijena glava. Nakon toga pripadnici žandarmerije utrčali su u dvorište Doma vojske i priveli najveći broj članova Nacionalnog stroja.

Optužnica je podignuta decembra 2008. godine, a njome su se Davidović, Pospiš i Pešić teretili da su se popeli na ogradu Doma vojske, iako im je policija zabranila okupljanje, i započeli verbalni i fizički sukob sa učesnicima antifašističkog skupa, bacajući kamenice i tvrde predmete na njih. Zbog nasilničkog ponašanja optuženi su bili i Radomir Dickov, Uroš Stojanović, Danijel Petrović, Vladan Negovanović, Predrag Milovanović i Predrag Golubović.

D. Šper (VOICE)