Skip to main content

Tabloidne nacionalističke manipulacije: Loš rod u bašti Fate Orlović – odgovor od boga

10. okt 2021. Fact-checking
3 min čitanja

Loš ovogodišnji rod u bašti Fate Orlović, bake u čijem je dvorištu u Konjević Polju u junu srušena pravoslavna crkva, domaći tabloidi okarakterisali su kao „odgovor od Boga“.

„Fata Orlović, žena zbog koje je srušena crkva u Konjević polju, požalila se da joj ništa ove godine nije rodilo u bašti“, piše tabloid Alo“, a gotovo identičan tekst preneli su portali Srbija24  i Pravda“.

O čemu je zapravo reč? Fata Orlović je, govoreći za bosanskohercegovačku televiziju O KANAL“, između ostalog istakla da nije zadovoljna ovogodišnjim rodom u svojoj bašti.

„Nije bilo ove godine ništa, buranije slabo, paprike nisam ni obrala jer se kasno posijalo. Bilo je krompira dobro i luk je bio dobar, al neko mi počupao dva dana prije nego što ću doći“, rekla je Fata za O KANAL.

Ova rečenica bila je tabloidima dovoljan povod da napišu tekst i naslove ga sa „odgovor Boga zbog srušene crkve? Fata Orlović zakukala – Ništa mi nije rodilo ove godine!“

Međutim, u trominutnom prilogu pomenute televizije Fata Orlović je govorila o svom zdravstvenom stanju, nelegalno sagrađenoj pravoslavnoj crkvi u njenom dvorištu, sudskoj presudi koju je dobila protiv Republike Srpske i sličnim temama. Osamnaest sekundi posvetila je situaciji u svojoj bašti kojom ove godine nije zadovoljna.

Tabloidi su tako izostavili sve teme o kojima je baka pričala a o kojima nerado izveštavaju, dok su osamnaest sekundi lošeg stanja u bašti manipulativno okarakterisali kao Fatino „kukanje“ i „Božju kaznu“.

Portal Srbija24 otišao je i korak dalje i napisao kako je baka baštu zasadila na mestu gde je srušena crkva. Međutim, iz priloga televizije O KANAL jasno se može zaključiti da je na mestu gde je bila crkva sada livada na kojoj se ništa ne nalazi.

Ovaj portal tekst je zaključio pitanjem: „Da li je samo bila ’loša’ godina za poljoprivredu ili se krije nešto drugo mnogo se spekuliše među ljudima“?

Portal je tekst podelio i na svom Fejsbuk profilu i zabeležio preko 1.500 reakcija korisnika ove društvene mreže. Njihov tekst podeljen je i na Fejsbuk stranici „Vesti“ gde je reagovano gotovo 700 puta. Takođe, portal ALO je tekst podelio na Fejsbuku i zabeležio gotovo 1.000 reakcija svojih pratilaca.

VOICE je u junu ove godine pisao o lažnoj vesti da je umrla Fata Orlović, koja se proširila društvenim mrežama nedugo pošto je baka hospitalizovana zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Petog juna ove godine je u dvorištu Fate Orlović u Konjević Polju srušen objekat pravoslavne crkve. Crkva je bespravno izgrađena na njenoj imovini sa koje je proterana tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Fati Orlović je tokom genocida u Srebrenici pobijeno više od 20 članova porodice, uključujući i muža, Šaćira Orlovića, dok su Fatu i sedmoro dece su proterali.

Evropski sud za ljudska prava 2019. godine doneo je presudu kojom se nalaže da BiH mora da ukloni crkvu. Nakon rušenja, oglasila se i Fata Orlović zbog čega je njena priča postala jedna od najinteresantnijih za medije u regionu, ali je baka postala i meta ekstremno desničarskih grupa.

Petar Alimpijević (VOICE, Foto: N1)

Tekst je nastao u sklopu projekta Local Media and Young Journalists Fight against COVID-19 Disinformation“, koji su podržali The Balkan Trust for Democracy: A Project of the German Marshall Fund i USAID, a sprovodi Nezavisno društvo novinara Vojvodine.