Skip to main content

Tabloidno „raskrinkavanje“ sudije

08. sep 2020. Fact-checking
2 min čitanja

Autor

Darko Šper, urednik u Centralnom desku Radio televizije Vojvodina (pre toga dve godine urednik Web portala RTV). U Novinskoj agenciji Beta radio je od 2001. do 2013. godine. Kao novinar radi od 1995. godine u Radiju Zrenjanin. Radio je kao novinar-dopisnik u Dnevnom listu "Blic" (1997); Dnevnom listu „Glas Javnosti“ (1997-1999); Radiju B92 (1997-1999); Građanskom listu (2001- 2005); Radiju „Kojot“ (2001 - 2005); ANEMu (2001 - 2005); i Super televiziji (2006 - 2009). Povremeno, od sredine 2005. godine, sarađivao je sa Balkanskom istraživačkom mrežom novinara (Balkan Investigative Reporting Network - www.balkaninsight.com) izveštavajući iz Vojvodine. Tokom 2008. godine učestvovao je sa još nekoliko kolega iz Srbije u zajedničkom projektu NUNS-ovog Centra za istraživačko novinarstvo i u tom periodu objavio tekst o korupciji u pravosuđu Srbije. Dobitnik nagrade za istraživačko novinarstvo u okviru projekta Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) "Mediji i lokalne samouprave". Kao novinar Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra jedan od dobitnika Nagrade Evropske unije za istraživačko novinarstvo u Srbiji za 2015. godinu.

Dan nakon diskvalifikacije tenisera Novaka Đokovića sa grend slem turnira u Njujorku zbog udaranja lopticom linijskog sudije pojedini mediji u Srbiji optužili su sudiju da je ona „izbacila Novaka sa turnira“ i „da je sve odglumila“.

Portal Glas-javnosti.rs je u tekstu „Mnogim igračima nije pošlo za rukom ali njoj jeste! Sve o SUDIJI koja je izbacila NOVAKA SA TURNIRA!“, osim svaljivanja krivice na linijskog sudiju preneo i niz detalja iz njenog privatnog života.

„A sada će još više da bude popularna i za neke omražene, a neke heroj jer je izbacila sa turnira najboljeg igrača sveta, što mnogim igračima nije pošlo za rukom, ali jeste Lauri“, navodi se u tekstu Glasa javnosti.

Ovaj tabloidni portal nije svojim čitaocima u tekstu ni pokušao da objasni zbog čega je Đoković diskvalifikovan sa prestižnog turnira na kojem je bio prvi favorit, već se ostrvio na sudiju i navodnu glumu koja je doprinela da ubedi sudije da našeg tenisera izbace sa turnira.

Iako je Novak Đoković u svom prvom komentaru nakon diskvalifikacije preuzeo odgovornost za svoje postupke i u prvi plan istakao zdravstveno stanje linijskog sudije, te apelovao na medije da ne objavljuju njeno ime zbog zaštite privatnosti, mediji poput Glasa javnosti na to su se oglušili.

Tako su čitaoci Glasa javnosti saznali niz nepotrebnih detalja iz njenog privatnog života koji nemamju nikakve veze sa opisanim događajem, poput podatka da je „ljubitelj vina i ostalih alkoholnih pića“, te da „obožava Dubrovnik i kantri muziku“.

Glas javnosti primećuje i da se dotična gospođa „očigledno u slobodno vreme bavi i glumom, pošto je pala na teren i uhvatila se za grlo kada je pogodila loptica“, kao i da je nedugo nakon ukazane pomoći ustanovljeno da nije ništa ozbiljno.

„Ipak, posledice najviše snosi Srbin kome su maltene uzeli jedan gren slem iz ruke“, navodi se u tekstu Glasa javnosti.

U medijima se ovih dana polemisalo i kojom brzinom je loptica putovala do linijskog sudije. Pojedini tvrde 130 kilometara na sat, a oni koji se protive toj teoriji smatraju da je letela oko 100 kilometara na sat.

U trenutku prekida meča Novakov protivnik trebao je da servira za osvajanje prvog seta. To je bio susret četvrtog kola US opena ili kako u Srbiji vole da kažu osmina finala.

Po završetku 11. gema Đoković je u afektu reketom udario lopticu u pravcu reklama, ali je ona udarila u vrat linijskog sudiju usled čega je žana pala na teren i činilo se ostala bez daha. Pomoć lekara trajao je više od minuta nakon čega se ona pridigla i ponovo zauzela svoje mesto na terenu.

Pravila kažu da namerno udaranje lopticom i, u ovom slučaju, povređivanje sudija za posledicu ima diskvalifikaciju tenisera koji je to učinio. Novak Đoković je postao peti teniser koji je u open eri na ovaj način završio jedan grend slem turnir.

Odluku sudija nijedan bivši ili sadašnji teniser nije osporio, kao ni sam Đoković. Na stranu sudija stali su i domaći teniski stručnjaci, poput bivšeg selektora Dejvis kup reprezentacije Radmila Armenulića, koji je rekao „da su pravila jasna i da Novak nije smeo to da uradi“.

Nakon mnogobrojnih tekstova u medijima u kojima je, po nepisanom pravilu sportskog novinarstva, uvek za sve kriv sudija, kao i zluradih komentara na društvenim mrežama, Novak Đoković se ponovo oglasio i apelovao na sve svoje navijače da prestanu, jer sudija nije ništa zgrešila.

„Molim vas se setite i da linijski sudija koja je pogođena loptom takođe treba podršku naše zajednice. Ona nije uradila ništa pogrešno i molim vas da budete posebno brižni prema njoj u ovom perodu“, naveo je Đoković.

Darko Šper (VOICE, foto: Beta/AP foto)