Skip to main content

Temerin: Nezakonita prodaja grobnica?

30. nov 2019. Lokalne samouprave
5 min čitanja

Autor

Marija Grbić je diplomirala novinarstvo na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu 2018. godine kao najbolji student generacije Odseka za medijske studije. Trenutno studira master studija komunikologije na istom fakultetu. U dosadašnjoj profesionalnoj karijeri radila je za Radio 021, Novosadski reporter i Novu ekonomiju. Na festivalu "On the record" 2017. godine osvojila je nagradu za radijski prilog "Surogat materinstvo", dok je iste godine dobila nagradu i za radijsku reportažu o nomadskom životu Roma "Sa šatorima pokraj srećnih puteva" na festivalu Interfer. Dobitnica je specijalne nagrade Univerziteta u Novom Sadu za rad "Branislav Nušić - paradigma vrednog žurnaliste i kulturnog radnika".

Pojedini građani Temerina podneli su krivičnu prijavu protiv direktora Javnog komunalnog preduzeća (JKP) Temerin Svetomira Stojanovića i kamenorezaca Milana i Mirka Gajića direktora kamenorezačke radnje „Gemstone“ iz Temerina, zbog sumnje da su ovi kamenoresci u dogovoru sa Stojanovićem prodavali grobnice koje je izgradilo JKP Temerin, saznaje VOICE. Gajići i Stojanović negiraju ove optužbe, a u Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu kažu da o ovoj prijavi još nije odlučeno jer je prikupljanje informacija u toku.

Krivična prijava je podneta 14. februara 2019. godine Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu. Potom je iz Osnovnog tužilaštva dostavljena nadležnom Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu, Odeljenju za suzbijanje korupcije, zbog krivičnog dela zloupotreba poverenja u obavljanju privredne delatnosti iz člana 224a Krivičnog zakona. Iz Višeg javnog tužilaštva za VOICE kažu da je policiji naloženo da ispita navode iz prijave, ali da je prikupljanje obaveštenja u toku, te o podnetoj prijavi još nije odlučeno.

Kako se navodi u krivičnoj prijavi koja je podneta u februaru ove godine, a u koju je VOICE imao uvid, JKP Temerin je tokom 2017. i 2018. godine gradio grobnice na groblju u Starom Đurđevu iz svojih sredstava. Ovo javno preduzeće je, prema tekstu prijave, prvo izgradilo jedan red odmah iza kapele, a zatim i još nekoliko grobnica do polovine drugog reda.

Sredinom 2018. godine, prema prijavi, izgradnju grobnica u drugom redu preuzimaju i dovršavaju kamenoresci Milan i Mirko Gajić iz Temerina.

U krivičnoj prijavi se navodi da su zaposleni u JKP Temerin, po nalogu direktora Stojanovića, građane koji su želeli da kupe grobnicu upućivali na Gajiće da se sa njima dogovore o kupovini „jer to ne mogu uraditi u JKP Temerin“.

Prema navodima iz prijave, kada prodaju grobnice, Gajići ne uplaćuju novac JKP Temerin, nego ga „zadržavaju za sebe ili dele sa nekim iz JKP-a“, te je takav način prodaje dogovoren „kako bi stekli imovinsku korist“.

U krivičnoj prijavi je takođe navedeno da se u razgovoru sa meštanima koji su kupovali grobnice može čuti da su upućivani na adresu Gajića.

„Razgovorom sa porodicom pokojnog T.D. koji je sahranjen u jednoj od grobnica, saznali smo da je novac plaćen Gajiću, ali isti nije stigao do JKP Temerin“, stoji u prijavi.

Pitanja u vezi sa ovim navodima iz prijave uputili smo kamenorescima Gajić, ali su oni negirali sve optužbe i zapretili tužbom ukoliko VOICE bude pisao o tome.

Stojanović: JKP Temerin prodaje grobna mesta, za grobnice majstore angažuju građani

Odbornik u temerinskoj skupštini Robert Karan je u maju ove godine čelniku JKP Temerin Svetomiru Stojanoviću uputio odborničko pitanje u kom se pita „kako su grobnice koje je gradio JKP Temerin u Starom Đurđevu na raspolaganju privatniku koji ih prodaje“.

Stojanović je u odgovoru na ovo pitanje negirao optužbe.

„Ovim putem obaveštavamo poštovane odbornike da navedeni privredni subjekat nije vršio prodaju grobnica umesto JKP Temerin, kome je navedena delatnost skupštinskom odlukom i poverena“, naveo je Stojanović.

Direktor JKP Temerin je uz odgovor priložio i tabelu sa spiskom prodatih grobnica u 2017. i 2018. godini u Starom Đurđevu. Prema tom spisku, prodato je 16 grobnica.

Obilaskom groblja u Starom Đurđevu vidi se da su izgrađene 32 grobnice koje su raspoređene u dva reda. Međutim, prema popisu JKP Temerin na kraju 2018. godine vidi se da ovo javno preduzeće više nema grobnica na stanju.

Stoga je upitno kako na kraju 2018. godine JKP Temerin nema više grobnica, a u 2017. i 2018. je prodalo 16.

O gorepomenutim odborničkim pitanjima raspravljalo se na jednoj sednici temerinske skupštine. Tada je direktor JKP Temerin Stojanović rekao da je ovo preduzeće gradilo grobnice dok je imalo zaposlenog zidara. Kada je on otišao u penziju, zbog zabrane zapošljavanja, nisu zaposlili drugog. Stoga, kako je tada rekao, JKP Temerin prodaje samo grobna mesta, a građani odlučuju ko će im graditi grobnice.

Da li je ovim Stojanović hteo da kaže da je JKP Temerin izgradilo samo onih 16 grobnica koje je prodalo, a da je nakon toga ovo komunalno preduzeće prodavalo grobna mesta i da su građani sami angažovali privatnog kamenoresca za gradnju grobnica – nismo uspeli da saznamo. Na pitanja koliko je grobnica izgradilo JKP Temerin, koliko je prodalo i naplatilo, čelnici JKP Temerin ostali su nemi.

Direktor Stojanović u svojstvu građanina

Direktor JKP Temerin Svetomir Stojanović je na pomenutoj skupštini govorio u svojsvu građanina i nakon što ga je predsednik skupštine najavio kao direktora JKP Temerin, on ga je ispravio, govoreći da sednici prisustvuje u svojstvu građanina.

Sagovornik VOICE-a koji je upućen u lokalna komunalna dešavanja, kaže da je to zato što „Stojanović građanin nema odgovornost, dok Stojanović direktor javnog preduzeća ima odgovornost za sve što radi i kaže“.

Odgovore smo tražili i od šefa službe groblja u Temerinu Adama Ferenca. Međutim, rekao nam je da ne može nikakve izjave da daje bez odobrenja direktora Stojanovića.

„Bilo kakva pitanja koja se postavljaju od strane novinara, ako direktor to odobri, onda možemo i da se čujemo i da se nađemo, ali ja bez odobrenja direktora ne mogu. Ne samo ja, nego bilo koja služba ne može da daje informacije bez njegovog znanja. Takvo nam je naređenje već duže vreme“, rekao je Ferenc.

Karan: Grobnice prodate, a ko je uzeo pare

Nezadovoljan gore navedenim odgovorom Stojanovića, odbornik Karan, nakon analize dostavljenog spiska prodatih grobnica u 2017. i 2018. godini, postavlja novo pitanje 12. juna ove godine. Povod za novo pitanje je to što, kako se navodi u prijavi, u spisku prodatih, nema pojedinih grobnica iznad kojih su već bili podignuti spomenici i krstovi, što automatski znači da su i prodate. Karan je uz pitanje dostavio i fotografije 11 grobnica iznad kojih su već bili spomenici.

„Analizom tabele Grobnice u Starom Đurđevu za 2017. i 2018, koju je dostavio direktor Stojanović, konstatovano je da su od 11 grobnica, na kojima su već podignuti spomenici ili stoje krstovi, JKP-u platile tri porodice. Dok za ostalih osam porodica čiji spomenici stoje na groblju ostaje nejasno i bez odgovora ko je uzeo pare za te grobnice, s obzirom da ih nema u dostavljenoj tabelu“, naveo je Karan.

Postavlja se pitanje, da li su pomenute grobnice, koje nedostaju na spisku prodatih u 2017. i 2018, možda prodate 2019. godine. Naš sagovornik koji je upućen u lokalna komunalna pitanja u Temerinu kaže da su prodate 2018, a ne ove godine.

Gajići imaju ključeve od groblja

Jedno od pitanja na pomenutoj sednici bilo je i to kako kamenoresci Gajić imaju ključeve od groblja i mogu slobodno da ulaze kada žele, a drugi kamenoresci to ne mogu, odnosno mogu tek kada se najave i plate taksu JKP Temerin.

Stojanović je odgovorio da je tačno da Gajići imaju ključeve groblja, ali da je to zbog toga što su oni jedini to i tražili. Dodao je da će i drugi kamenoresci dobiti kada budu tražili.

JKP Temerin je donelo i Cenovnik izgrađenih grobnica, što su građani koji su podneli prijavu naveli kao jedan od dokaza da je JKP Temerin gradilo grobnice.

Spisku dokaza podnosioci prijave priključili su Odluku kojom su svi poslovi u vezi sa grobljem povereni JKP Temerin. Odlukom o obavljanju komunalnih delatnosti na području Opštine Temerin, upravljanje i održavanje grobalja isključivo je u nadležnosti JKP Temerin, što je navedeno u članu 60. Prema članu 66 ove Odluke, „na groblju se mogu izvoditi građevinski radovi u vezi sa podizanjem grobnica i uređenjem grobova uz prethodno odobrenje JKP Temerin.

Takođe, u Zakonu o sahranjivanju i grobljima u članu 22 navodi se da se izgradnja i rekonstrukcija grobnica sprovodi u skladu sa odlukom koja određuje komunalna pitanja i uz odobrenje nadležnog državnog organa.

To znači da svako ko želi nešto da radi na groblju mora da ima odobrenje nadležnog organa, u ovom slučaju je to JKP Temerin.

Marija Grbić (VOICE, naslovna fotografija: Wikimedia