Skip to main content

Dan posle burne sednice skupštine predsednik opštine Vrbas podneo ostavku

29. nov 2019. Aktuelno
2 min čitanja

Autor

Ranka Ivanoska u novinarstvu je od 1999. godine u redakciji novosadskog magazina “Kibic fenster”. Od 2000. godine, angažovana je za lokalne medije Radio Vrbas i TV Bačka, kao i dnevni list Danas. Osnivačica je nezavisnog dvonedeljnika “Vrbaske novine”. Radila je kao novinarka dnevnog izdanja Ringier Axel Springer (Blic, Alo). U izbegavanju cenzure saradnica je VOICE-a i blogerka.

Predsednik opštine Vrbas Milan Glušac (SNS) podneo je ostavku- potvrdili su anonimno za VOICE izvori iz opštinske vlasti. Gluščeva ostavka primljena je poštom rano jutros, samo dan nakon burne sednice skupštine na kojoj je ekipi N1 bio zabranjen ulazak, a građanima Ravnog Sela nije omogućeno da se obrate odbornicima o problemu sa neispravnom vodom.

Kako VOICE nezvanično saznaje, gotovo je izvesno da će birači Vrbasa po drugi put otkako je SNS na vlasti vanredno izaći na izbore početkom 2020. godine.

„Već neko vreme se priča u partijskim krugovima da SNS planira da lokalne izbore u Vrbasu veže za parlamentarne na proleće. Postoji mogućnost da se u roku od mesec dana održi sednica na kojoj će se izabrati novi predsednik, ali po svemu sudeći to se neće dogoditi“, rekao je za VOICE anonimni izvor iz vrha lokalne vlasti.

Predsednikova ostavka usledila je dan nakon sednice na kojoj su želeli da prisustvuju meštani Ravnog Sela koji već 13 godina plaćaju neispravnu vodu, a koje je isprovocirala presuda Osnovnog suda u Vrbasu jer je tuženog Božidara Caričića oslobodila duga od manje od 3.000 dinara, uz obrazloženje da „voda koja nije za piće nije ni za plaćanje“.

Lokalna vlast zabranila je prisustvo ekipi N1, a ni meštanima Ravnog Sela nije dozvoljeno da se obrate. Oni su, kao i opozicioni odbornici, napustili sednicu, a nastavak je obeležila napeta atmosfera između koalicionih partnera vladajuće SNS i SPS.

Drugi put vanredno na birališta zbog ostavke istog predsednika

Vanredni lokalni izbori u Vrbasu održani 23. aprila 2017. godine usledili su nakon ostavke predsednika Milana Glušca i kratkotrajne privremene uprave.

Tu predizbornu kampanju obeležili su taboidni napadi na opozicione kandidate od strane SNS-a, krivične prijave zbog pritisaka na birače i obeleženih glasačkih listića, te kupovine glasova koju je za VOICE potvrdio anonimno jedan od posrednika.

Od šest izbornih lista kandidata, sve su ušle u novi saziv SO Vrbas. Lista SNS sa 42 odsto osvojila je 17 mandata, SPS sa 21,86 odsto – osam mandata, Oslobodimo Vrbas 11,57 odsto – četiri mandata, Pokret socijalista osvojio je 9,54 odsto i tri mandata, SRS 7,16 odsto i dva mandata, GG Dosta je bilo osvojila je dva mandata.

Vladajuću koaliciju formirale su SNS, SPS, Pokret socijalista i SRS.

Ranka Ivanoska (VOICE)