Skip to main content

Vrbas: Ravnoselcima, novinarima i opoziciji zabranili uzlaz u skupštinu, hteli da pričaju o vodi

28. nov 2019. Aktuelno
3 min čitanja

Autor

Ranka Ivanoska u novinarstvu je od 1999. godine u redakciji novosadskog magazina “Kibic fenster”. Od 2000. godine, angažovana je za lokalne medije Radio Vrbas i TV Bačka, kao i dnevni list Danas. Osnivačica je nezavisnog dvonedeljnika “Vrbaske novine”. Radila je kao novinarka dnevnog izdanja Ringier Axel Springer (Blic, Alo). U izbegavanju cenzure saradnica je VOICE-a i blogerka.
Građanima, pojedinim novinarima i opozicionim odbornicima danas je zabranjeno da uđu na sednicu Skupštine opštine Vrbas, jer su meštani Ravnog sela želeli sa skupštinske govornice da se obrate odbornicima i sa njima razgovaraju o problemu sa neispravnom vodom u tom selu. Ravno Selo je u nadležnosti Opštine Vrbas i Javnog komunalnog preduzeća „Komunalac“, a nedavno je u žižu javnosti došla priča iz tog sela koju je objavio Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE), da je meštanin Božidar Caričić dobio sudski spor i da je oslobođen obaveza plaćanja računa za vodu, pošto ona nije za piće. Ravnoselci su na Fejsbuku (Facebook) objavili da će doći na današnju sednicu da požale odbornicima i traže rešenje, ali su svi, zajedno sa novinarima N1 i opozicionim odbornicima zaustavljeni na ulazu, pod izgovorom da je „skupštinska sala prepuna“. Pušteni su tek nakon rasprave sa portirom, kojem su govorili da je rad skupština javan i da građani smeju da uđu u salu, isto kao i novinari i odbornici. Predstavnik građana Ravnog Sela Saša Mirković rekao je novinarima na licu mesta da su došli sa zahtevima i da žele da ih predaju „svojim odbornicima i svojim institucijama“.
U zahtevima traže od JKP „Komunalac“ da do daljnjeg obustavi naplatu vode u tom selu, te da naplaćuje samo troškove preduzeća, da u selo pošalju cisterne sa ispravnom vodom dok se ne nađe trajno rešenje. „Tražimo da svakog dana obdanište i škola budu snabdeveni dovoljnom količinom sveže pijaće vode, kao i ostali stnovnici Ravnog Sela. Tražimo da se da uvid u sve radnje koje su do sada preduzete, a pre svega ugovore sa nemačkom bankom o proširenju mreže i priključenju mesta u kojima je voda neispravna na vrbaski vodovod“, rekao je Mirković. Dodao je da je rečeno da će taj projekat biti završen ove godine, ali se to nije dogodilo. „Pominju se neki novi rokovi u 2021. godini, ali mi želimo da nas uvere da zaista nešto rade, imamo mi strpljenja, ali je ono sada već na kraju“, rekao je Mirković. On je doneo i flašu vode iz vodovoda u Ravnom Selu, koja je vidno zaprljana i bele je boje, te je apelovao na nadležne da bi „i njima bilo neprijatno kao roditelju da svojoj deci daju takvu vodu“. Na dnevnom redu današnjeg zasedanja SO Vrbas je završni račun opštine, rebalans budžeta, izmene određenih odluka i druge slične teme. Inače, priča o Caričiću završila se presudom Osnovnog suda u Vrbasu, koja je potvrđena pred Višim sudom u Somboru, a kojom je on oslobođen potraživanja „Komunalca“, uz obrazloženje da iz dokazanih činjenica građanima u ovom selu JKP nije isporučivalo vodu za piće, te da nema pravo da takvu uslugu naplaćuje. Vrbaski čelnici izabrali lokalnu TV, N1 nepoželjna Obezbeđenje je ipak istrajalo u stavu da kamere N1 ne mogu da prisustvuju sednici, uz obrazloženje da je „opština izabrala kamere lokalne TV Bačka koja se emituje na kablovskom kanalu“. Na samom pocetku sednice opozicioni odbornici tražili su odgovor ko je zabranio prisustvo N1. Predsednica SO Vrbas Marjana Maras (SPS) pročitala je član Poslovnika skupštine koji se odnosi na javnost rada i akreditovanje medija, ali je izričito rekla da ona nije naložila da N1 ne može da uđe u salu i da ne zna ko je to učinio. Ona je takođe negirala da je građanima na bilo koji način onemogućavan ulazak na sednicu. Reporterka VOICE-a bila je prisutna tokom rasprave opozicionih odbornika sa opštinskim obezbeđenjem koje je nakon nekoliko telefonskih razgovora propuštalo najpre građane, potom odbornike. Reporterka VOICE-a puštena je i pored novinarske legitimacije kao građanka, dok je samo ekipa N1 ostala ispred vrata. (Ranka Ivanoska, VOICE)