Skip to main content

Temerinski kirbaj uprkos epidemiji i vanrednoj situaciji: Samo neka trešti

12. sep 2020. Društvo
4 min čitanja

Tradicionalni kirbaj u Temerinu, za koji se mislilo da je otkazan ove godine, ipak je održan tokom minulog vikenda. Vanredna situacija koja je u tom mestu uvedena početkom avgusta, ukinuta je upravo četvrtog septembra, dana kada je počeo veliki vašar, te su posetioci tri dana mogli da uživaju u zabavnom parku, ne misleći na epidemiološku situaciju.

Istovremeno kada su se otvorila vrata škola u Srbiji, otvorila su se i vrata temerinskog vašarišta. Kamioni sa opremom za zabavni park i automobili sa robom za prodaju počeli su da pristižu. Međutim, dok se u školama sprovode stroge mere zaštite, na kirbaju se uživalo kao u vremenu pre pandemije. Upozorenja o merama zaštite od covida-19 nije bilo, kako na ulazima tako ni unutar vašarišta, a nije bilo ni vidljive dezinfekcije sprava u zabavnom parku.

Obaveštenja u vezi sa održavanjem trodnevne manifestacije u Temerinu nije bilo na zvaničnim stranicama Opštine niti Javnog komunalnog preduzeća koje je zaduženo za održavanje prostora vašarišta, te nije jasno na koji način su se izlagači prijavljivali.

Pitanja u vezi sa događajem na vašarištu uputili smo nadležnima u opštini Temerin, Javnom komunalnom preduzeću Temerin i Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo.

Do objavljivanja teksta dobili smo odgovor samo od zamenika direktora Javnog komunalnog preduzeća Temerin Nebojše Vukadinovića. Na vrlo konkretna pitanja u vezi mera koje su sprovedene tokom održavanja događaja on je odgovorio:

„U vezi sa događajem na vašarištu od 4-6. septembra, a u pitanju je obeležavanje Svete Rozalije, naša firma je postupila po uputstvima opštinskog štaba za vanredne situacije, sa njihove 44. sednice održane 26.08. Te odluke imate i na sajtu Opštine Temerin.”

Na sajtu opštine Temerin stoji zaključak sa vanredne sednice održane 26. avgusta u kom se navodi da se van snage stavlja naredba koja se odnosi na zabranu održavanja vašara. Nejasno je da li se naredba odnosi samo na redovni vašar koji se održava svake poslednje nedelje u mesecu ili na sve manifestacije čije održavanje je planirano na toj javnoj površini.

Na narednoj sednici, održanoj upravo dana kada je kirbaj počeo, usvojena je odluka o ukidanju vanredne situacije. Na istoj sednici doneta je i naredba da se organizovana okupljanja na javnim prostorima u zatvorenom ili na otvorenom ograničavaju na najviše 30 osoba između kojih rastojanje mora biti najmanje jedan i po metar. Izuzetak od ove mere predstavlja mogućnost održavanja javnih kulturno-umetničkih događaja.

“Kada se javni kulturno-umetnički događaj održava na javnom otvorenom prostoru, dozvoljeno je prisustvo najviše 500 posetilaca istovremeno tako da se između posetilaca održava distanca od najmanje 1,5 m, uz obavezno nošenje zaštitnih maski posetilaca, kao i zaposlenih koji učestvuju u organizaciji događaja.” – stoji u naredbi Štaba za vanredne situacije opštine Temerin.

Pomenuta obaveštenje na sajtu opštine Temerin pojavila su se tek po završetku kirbaja.

Samo neka trešti

Stanovnici Temerina svakako su bili iznenađeni ovim događajem. U javnim lokalnim grupama na društvenim mrežama neki od njih podelili su svoja mišljenja. Dok su jedni podržali ovu manifestaciju uz konstataciju da treba duže da traje, drugi su bili zabrinuti i pitali se kada je ukinuto vanredno stanje.

“Samo nek potraje.”

“Tako i u školi decu pustiti da uživaju. Korona je cirkus političkih cirkusanata.”

“Kažu da nema virusa. Samo histerije na čemu dobro zarađuju.”

“Kad su ukinuli vanrednu situaciju u našoj opštini? Ja nigde nisam naleteo na to obaveštenje od kriznog štaba?”

“Neka trešti, to je sve što trešti u Temerinu godišnje.”

Ovo su samo neki su od komentara koji se mogu naći o održavanju kirbaja.

Na vašaru kao u doba pre korone

Iako je u celoj zemlji na snazi odluka o obaveznom nošenju maski, a republički krizni štab poziva građane da nepoštovanje mera prijave inspekciji, retki su bili posetioci i učesnici događaja na temerinskom vašarištu koji su nosili zaštitne maske. Na samom vašarištu nije bilo ni vidljivih obaveštenja o obaveznim merama zaštite od covida-19, niti su organizatori upozoravali posetioce da moraju da nose maske.

I dok su nastavnici u školama u obavezi da kontrolišu učenike, u toj meri da moraju da ih prate do toaleta da bi se uverili da su deca temeljno oprala ruke, ista deca su činila većinu posetilaca ovog događaja. Postavlja se pitanje da li mere Ministarstva prosvete imaju ikakvog efekta, s obzirom na to da se deca druže i van školskih klupa.

Od nepovoljne epidemiološke situacije do kirbaja za dve nedelje

Obaveštenje o uvođenju vanredne situacije u Temerinu objavljeno je 1. avgusta.

Dva dana nakon toga izdato je obaveštenje u kom je navedeno da je, prema izveštaju Instituta za javno zdravlje Vojvodine, u Temerinu u tom trenutku bilo 69 aktivnih slučajeva infekcije korona virusom.

Tada je Temerin pored još 13 vojvođanskih opština označen kao mesto sa izrazito nepovoljnom epidemiološkom situacijom.

U narednom izveštaju Istituta objavljenom 17. avgusta Temerin se opet našao na istoj lisiti, ali je nepoznat broj aktivnih slučajeva zaraze.

Evidento je da je Temerin od nepovoljne epidemiološke situacije do vašara došao za nešto više od dve nedelje.

Ivana Kragulj (VOICE)