Skip to main content

U Beočinu lepili Vučićeve plakate i na javna preduzeća

15. apr 2017. Istraživanja
4 min čitanja

Autor

Mladen Savatović, novinar je VOICE-a i master komunikologije. Piše tekstove o nepravilnostima u radu lokalnih samouprava, zloupotrebe novca i moći, ekologiji i drugim društveno-političkim temama. Od 2014. do 2016. godine radio je kao glavni i odgovorni urednik Univerzitetskog odjeka, studentskog portala Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Pisao je za studentske portale iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine, kao i za lokalne novine „North Myrtle Beach Times“ i „Loris Times“ iz Južne Karoline, SAD. Učestvovao u projektu „Dan u tvojim cipelama“, koji se bavio podizanjem standarda u izveštavanju o osobama sa invaliditetom, koji je organizovala Novosadska novinarska škola.

Sportsko-poslovni centar Beočin već dve nedelje nakon republičkih, predsedničkih izbora ima problem među zaposlenima – nema ko da poskida predizborne plakate. Međutim, postoji mnogo veći problem – u pitanju je javno preduzeće u kojem, po zakonu, ti plakati ne bi ni smeli uopšte da se nalaze. U njihovim prostorijama tokom cele kampanje stajali su plakati jednog predsedničkog kandidata, Aleksandra Vučića. Istovremeno, na drugoj strani Beočina transparenti SNS-a duže od mesec dana stoje nad glavama stanovnika, na autobuskoj stanici čiji vlasnik je Javno gradsko saobraćajno preduzeće Novi Sad.

Zlatko Minić iz organizacije Transparentnost Srbija kaže da su u ovim slučajevima bitna dva zakona: Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, tačnije član 29, u kojem se navodi da nije dozvoljeno korišćenje javnih resursa u cilju promocije političkih stranaka i subjekata, kao  i član 70 Zakona o javnim preduzećima, po kojem je zabranjena svaka upotreba javnih preduzeća  u svim aktivnostima vezanim za političke stranke i izborne kampanje.

„Ovim zakonima bi se mogao dodati i Zakon o javnim ustanovama, ukoliko se dokaže da je osoba odgovorna za sportsku ustanovu dozvolila ili nije sprečila postavljanje spomenutih plakata“, smatra Minić.

Zlatko Minic, foto Medija centar
Zlatko Minić: Prekršeno više zakona (foto: Medija centar)

Prema podacima kojima raspolaže Agencija za privredne registre, SPC Beočin, čiji osnivač je Skupština opštine, nalazi se u procesu likvidacije od novembra 2016. godine. Od pokretanja likvidacionog  postupka, delatnost ovog preduzeća preuzeo je Centar za kulturu, sport i turizam opštine Beočin, na čelu sa direktorkom Sofijom Martinović, dok je za likvidacionog izvršitelja imenovana dotadašnja direktorka SPC Beočin Jelena Drobnjak.

Gradonačelnica Sombora pozivala da se glasa za Vučića 

Transparentnost Srbije je ukazivala na zloupotrebe tokom izbora, o čemu je pisao Insajder. Gradonačelnica Sombora je putem zvaničnog saopštenja pozivala građane da glasaju za predsedničkog kandidata njene stranke. Izveštaj o monitoringu izbora, koji sadrži i podatak o ovom događaju, Transparentnost će dostaviti Agenciji za borbu protiv korupcije narednih dana, sa pozivom da razmotri kršenja zakona na koje su ukazali i da pokrene postupke tamo gde proceni da za to postoji osnov.

Šef pravnog tima Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Pavle Dimitrijević ukazuje na  to da je pojava kršenja zakona u predizbornim kampanjama prisutna u nekoliko prethodnih izbornih ciklusa, pa da tako ni izborni proces 2017. nije ostao imun. Govoreći o zloupotrebi koja se dogodila u Beočinu, Dimitrijević se slaže sa kolegama iz Transparentosti, napominjući da su javna preduzeća u slučaju samoinicijativnog ustupanja dobara ili usluga političkim partijama ili kandidatima, kao na primer tokom samog izbornog procesa, zakonski dužna da to rade samo pod jednakim uslovima za sve političke stranke ili kandidate, ali da se ovde o tome definitivno ne radi.

“U pogledu lepljenja plakata na zgradu javnog preduzeća postoji sumnja da je došlo do povrede još jednog propisa – nedozvoljeno lepljenje promotivnog materijala na površinama koje nisu predviđene za takvu namenu, što je regulisano lokalnim, komunalnim propisima i najčešće povlači za sobom novčanu kaznu”, dodaje Dimitrijević.

CRTA je tokom predizborne kampanje u nekoliko navrata dobila informacije koje se odnose upravo na lepljenje plakata na nedozvoljenim mestima i na zgrade u vlasništvu javnih preduzeća, tako da ovaj slučaj nije izolovan.

Pavle Dimitrijevic foto Medija centar
Pavle Dimitrijević: Ovo nije izolovan slučaj (foto: Medija centar)

“Mi smo kao nezavisna, građanska, posmatračka misija pozivali građane da prate kampanju i da nam šalju informacije ukoliko uoče neke nepravilnosti. Tokom predizbornog perioda javljali su nam se građani iz različitih krajeva Srbije. Primili smo i nekoliko pojedinačnih navoda o pritiscima na zaposlene u javnim preduzećima u Beočinu, ali oni sa zada nisu potvrđeni”, kaže Dimitrijević.

Sporni plakati nalaze se na glavnom i sporednom ulazu u sportski centar, sa unutrašnje strane, a brinulo se i o njihovoj „bezbednosti“. Kada je reč o transparentima na autobuskoj stanici, oni su postavljeni na teško dostupnim pozicijama, na visini od nekoliko metara. U oba slučaja radi se o izuzetno prometnim mestima, stoga čudi da Beočinci  nisu prijavili ove zloupotrebe. Uprkos činjenici da javnost u Beočinu nije reagovala, član Antikorupcijskog savetovališta organizacije Transparentnost Srbija Rade Đurić kaže da građani Srbije sve češće prepoznaju i prijavljuju zloupotrebe političkih subjekata i partija.

„Mi smo u poslednje vreme dobili sugestije o nepravilnostima iz mnogih opština, među kojima su prijave o zloupotrebi javnih radova u promotivne svrhe, ali i one koje se tiču direktne zloupotrebe javnih preduzeća i njihovih radnika tokom kampanje. Ukoliko uporedimo prethodne periode, s obzirom na to da se procesuiranjem sličnih prijava bavimo već više od deset godina, građani sve češće prijavljuju moguće zloupotrebe“, navodi Đurić.

Osim ova dva slučaja kršenja zakona, postoji i sumnja da je došlo do još jedne zloupotrebe. Na zvaničnoj prezentaciji opštine Beočin objavljena je fotografija predsednika te opštine Mitra Milinkovića, na kojoj se vide obeležja SNS-a kao i fotografija Aleksandra Vučića, predsednika te stranke i predsednika Vlade Srbije.

„Što se tiče fotografije iz kancelarije predsednika opštine, nisam siguran da li je reč o zloupotrebi. Zakoni u Srbiji ne uređuju pitanje postavljanja fotografije državnih zvaničnika u službene prostorije (predsednika države, predsednika vlade). Što se stranačkih simbola tiče, primetio sam ih samo na maloj  fotografiji, zakačenoj na zastavicu, to je simbol SNS-a“, kaže Zlatko Minić iz Transparentnosti.

U Pokrajinskom sekretarijatu za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu nisu želeli da govore o ovoj temi, uz obrazloženje pokrajinskog sekretara Ognjena Bjelića „da je previše zauzet“.

Mladen Savatović (VOICE) 

voice_logo