Skip to main content

U nedelju lokalni izbori u Vrbasu, u znaku prljave tabloidne kampanje

19. apr 2017. Analitički članci
4 min čitanja

Lokalni izbori u Vrbasu biće održani u nedelju, 23. aprila, a na glasačkom listiću nalaziće se ukupno šest lista.

Za novi saziv Skupštine opštine Vrbas kandidovale su se liste Aleksandar Vučić – “Brže, jače, bolje”, “Samo Vrbas”- Socijalistička partija Srbije (SPS), Srpska radikalna stranka – Dr Vojislav Šešelj, Pokret socijalista – Aleksandar Vulin, kao i grupe građana “Oslobodimo Vrbas” i “Dosta je bilo – Saša Radulović”.

U dosadašnjem sazivu na vlasti je bila koalicija Srpske napredne stranke (SNS) i koalicija oko SPS-a, koja je imala 28 od ukupno 36 odbornika.

U januaru ove godine predsednik opštine Bratislav Kažić (SNS) podneo je ostavku na tu funkciju u julu 2016. godine, uz obrazloženje da želi da skrene pažnju republičkoj vlasti da nije video načina da nastavi da se bavi politikom, a da to rezultira uspehom. I naredni predsednik opštine Milan Glušac (SNS) podneo je ostavku u januaru mesecu, uz obrazloženje da na taj način želi da uštedi, pošto je ocenio da će predsednički i lokalni izbori biti održani istoga dana, što se nije desilo, jer su izbori za predsednika Srbije održani 2. aprila.

Na lokalnim izborima 2013. godine u Skupštinu opštine ušlo je 11 partija i jedna grupa građana. Najveću podršku dobila je koalicija SNS-Nova Srbija-Pokret socijalista-Srpski pokret obnove-Socijaldemokratska partija Srbije-Rusinska demokratska partija, potom koalicija SPS-Jedinstvena Srbija-Partija ujedinjenih penzionera Srbije-Savez vojvođanskih Mađara-Udruženje krajišnika. U opoziciji je bila Demokratska stranka.

Umesto obećanja, predizborni kviz: “Da li verujete nama ili njima?”

Kampanju pred prolećne izbore 2017. godine, Vrbasani će pamtiti po tome što su, po prvi put, izostala već napamet naučena predizborna obećanja. Nisu morali da klimaju glavom na priče o smanjenju broja zaposlenih o trošku budžeta, stranim investicijama i novim radnim mestima, rešavanju višedecenijskog problema zagađenosti Velikog bačkog kanala i o pozorištu koje je “u izgradnji” od 1992. Umesto toga, izborni trkači ukrstili su međusobne prozivke o političkoj prošlosti, a biračima su se – tek povremeno – obraćali pitanjima koja u prevodu, manje-više, znače isto: “Da li verujete nama ili njima”.

Dok ih je sa jedinog predizbornog bilborda u centru grada gledao premijer aka predsednik Aleksandar Vučić uz poruku “Brže, jače, bolje za Vrbas”, ostatak izborne ponude birači su mogli da vide na pijačnim štandovima, u poštanskim sandučićima, ali ponajviše na društvenim mrežama. Svi osim vladajućeg SNS-a, čija je poslednja aktivnost na zvaničnoj FB stranici zabeležena 31. marta.

FB Informer 

Vrbaske tajne
„Vrbaske tajne“ na Fejsbuku

Ipak, u maniru predizbornog “Informera”, na Fejsbuku je osvanula stranica “Vrbaske tajne”, koja je za kratko vreme prozvala gotovo sve kandidate. Osim vladajućeg SNS-a. Što je pobudilo sumnju da su upravo “naprednjaci” urednici predizbornog FB tabloida.

Na meti se među prvima našao dr Željko Vidović (SPO), inače nekadašnji predsednik opštine ispred DS-a, koji sada u pokrajinskom parlamentu podržava vladajući SNS. Dr Vidović, koji nije kandidat ni na jednoj listi, prozvan je dr Preletačevićem, uz prigodnu foto-montažu. Bivši predsednik je na ovu prozivku odgovorio tako što je istu preuzeo za svoju profilnu sliku uz slogan “Samo zdravo” i nastavio sa šalom na sopstveni račun montirajući svoje slike sa Donaldom Trampom i Vladimirom Putinom.

Sledeća “afera” odnosila se na kandidata koji je, navodno, bez svog znanja i saglasnosti osvanuo na listi za odbornike Pokreta socijalista. Kako je preneo vrbaski FB “Informer”, Zolika Bošonji je sa svog profila pozvao birače da ne glasaju za njega, jer je “mimo svoje volje” ušao u izbornu trku. Osim na listi, Bošonji je osvanuo i na plakatima Pokreta socijalista. Iako je prvo tvrdio da nije potpisao saglasnost za kandidaturu, nekoliko dana kasnije – preko društvenih mreža – poručio je “da mu je bilo dosadno, pa se malo našalio i naljutio neke ljude”.

Na meti stranice “Vrbaske tajne” našla se i Marjana Maraš, predsednica vrbaskog SPS-a, koja je prozvana Mafijanom, a o bivšem direktoru Fonda za kapitalna ulaganja Momčilu Miloviću (DS) stranica je objavila vest kao o “zatvorskoj ptičici za koju se namešta direktorska fotelja u lokalnom komunalcu”.

Noćni kolporteri u akciji

Da će u finišu kampanje i Vrbasani koji nisu na internetu imati tabloidnu zabavu, pokazao je anonimni letak u kome su prozvani kandidati sa liste “Oslobodimo Vrbas”. Uz pitanje “Vrbašani, da li ste znali?”, Dragan Stijepović (SDS) i Mario Mažar (LSV) prozvani su “lopovima” jer su svaki pojedinačno “ukrali 5 miliona evra”, kao funkcioneri u mandatu do 2013. godine . Iako letak nije potpisan, iz “Oslobodimo Vrbas” kažu da noćni kolporteri koji su ih distribuirali nisu Vrbasani i da je letak ovakve sadržine tek najava prljave kampanje vladajuće stranke u finišu izborne trke. “Prepoznatljiv je rukopis vladajuće stranke koja je, da podsetimo, 2014. godine osnovala antikorupcijski tim sa Igorom Bečićem na čelu i zaboravlja da ima sve instrumente da ovakav kriminal procesuira umesto što se bavi lažnim etiketiranjem”, kažu u štabu Oslobodimo Vrbas koji je, inače, okupio kandidate DS, SDS i LSV koji su odlučili da im na lokalnim izborima nije potrebno partijsko obeležje.

Ranka Ivanoska (VOICE) 

voice_logo