Skip to main content

Odžaci: Lokalni izbori u nedelju, slučajevi prebijanja sa prošlih izbora nikada nisu rešeni

20. apr 2017. Analitički članci
3 min čitanja

Redovni lokalni izbori u opštini Odžaci biće održani u nedelju 23. aprila, a građani ove opštine moći će da biraju odbornike za Skupštinu opštine sa šest izbornih lista.

Kandidati sa šest lista nadmetaće se za 27 mesta u lokalnom parlamentu po proporcionalnom izbornom sistemu. Pravo glasa na izborima ima 26.069 birača.

Prva na biračkom listiću u Odžacima je izborna lista „Koalicija: Aleksandar Vučić – Brže, jače, bolje“, u kojoj učestvuju Srpska napredna stranka (SNS) i po jedan kandidat Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) i Pokreta socijalista (PS).

Učestvuje i izborna lista „Srpska radikalna stranka – dr. Vojislav Šešelj“ sa 23 kandidata za odbornike Skupštine opštine, kao i izborna lista „Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije“ koja je predložila svih 27 kandidata među kojima i jednog iz Jedinstvene Srbije.

Na čelu izborne liste pod rednim brojem četiri Grupa građana „Odžaci mogu bolje“ je Vladimir Košutić, predsednik Opštinskog odbora Demokratske stranke Srbije, a ova grupa predložila je ukupno 18 kandidata.

Građani će moći da se odlučuju i između kandidata sa liste „Demokratska stranka – Aleksandar Dikić“, a kako je nosilac te liste Dikić kazao za lokalne medije, u njoj se nalaze i predstavnici Romske partije i Demokratskog saveza vojvođanskih Hrvata.

Među listama je i „Grupa građana Dosta je bilo – Saša Radulović“, koja je predložila devet kandidata.

Vladajuću većinu u Odžacima do sada je činila kolaicija okupljena oko Srpske napredne stranke, koja je sama u lokalnom parlamentu imala 13 odbornika, a u vlasti su učestvovali i Narodni pokret Dinara-Drina-Dunav, Srpska demokratska Stranka (SDS), Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija, Partija ujedinjenih penzionera Srbije, Srpski pokret obnove i Socijaldemokratska partija Srbije.

Na vanrednim opštinskim izborima koji su održani 2013. godine, predstavnik Srpske demokratske stranke (SDS) Branislav Švonja je krajem 2015. godine pravosnažno osuđen za kupovinu glasova na lokalnim izborima u toj opštini.

Mediji su preneli podatke Osnovnog suda u Somboru, a Švonja je osuđen da je sa još jednom osobom organizovao mrežu ljudi koji su građanima nudili 1.000 ili 2.000 dinara, kao i robu široke potrošnje, kako bi glasali za SDS na izborima 15. decembra 2013. godine.

Branislav Svonja
Branislav Švonja je osuđen za kupovinu glasova na izborima 2013. u Odžacima

Švonji je izrečena novčana kazna od 200.000 dinara, koju je dužan da plaća u 12 mesečnih rata, počev od januara 2016. godine.

Na tim izborima SDS je osvojio dva od 27 mandata, a ti mandati i dalje pripadaju Igoru Lazareviću i Danku Pavloviču iz te stranke.

Na vanrednim izborima u Odžacima 2013. desile su se i tuče, intervencije policije, kao i optužbe za zastrašivanje i nasilje.

Teže je povređen Danko Pavlovič iz SDS-a, kao i Stevan Cvjetković, predsednik Mesnog odbora Srpske radikalne stranke u Bačkom Gračacu. Slučajevi prebijanja do danas nisu dobili sudski epilog.

Strah od novog nasilja 

Nekoliko građana Odžaka potvrdilo je za VOICE da je atmosfera i pred ovogodišnje aprilske izbore u opštini ponovo „naelektrisana“, da se govori o mogućoj ponovnoj eskalaciji nasilja, a kako su rekli, određene političke stranke uveliko vode kampanju pozivajući građane da glasaju za SNS.

Među ovim strankama je i Švonjin SDS, koji je saopštio da na lokalnim izborima podržava listu „Koalicija: Aleksandar Vučić – Brže, jače, bolje“. Švonja je, inače, i nakon što je osuđen za kupovinu glasova, kasnije postavljen za direktora vojvođanskog Fonda za pomoć izbeglicama, kada je vlast u Pokrajini preuzeo SNS. On je smenjen 22. marta ove godine sa te funkcije, a prethodno je  9. marta uhapšen u akciji „Pluton 2“ zbog poslovanja preduzeća Nacionalni privredni operater, čiji je ranije bio direktor.

Opštinu je u jeku lokalne predizborne kampanje posetio i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, gde je sa opštinarima obišao Tehničku školu, kako bi najavio da će od jeseni u toj školi biti uveden obrazovni profil Modni krojač. U posetu je dolazio i pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenad Grbić, koji je u razgovoru sa predstavnicima lokalne samouprave najavio da će saradnja biti “produbljena” i da će ova lokalna vlast nastaviti da radi sa Pokrajinskom vladom na konkretnim projektima vezanim za saobraćajnu infrastrukturu, unapređenje energetske efikasnosti i pripremu planske dokumentacije.

Pored Odžaka, lokalni izbori će u nedelju biti održani još i u Vrbasu, Kovinu, Kosjeriću i Zaječaru.

Maja Leđenac (VOICE) 

voice_logo