Skip to main content

Kovin: Lokalni izbori nakon pet “upodobljavanja” vlasti

20. apr 2017. Analitički članci
3 min čitanja

Na opštinskim izborima u Kovinu, koji će se održati u nedelju, 23. aprila, nastupiće ukupno osam lista, koje će se boriti za 45 mesta u lokalnom parlamentu.

Srpska napredna stranka (SNS) je prva predala Opštinskoj izbornoj komisiji listu kandidata za odbornike u opštini Kovin koja nosi ime „Aleksandar Vučić – brže, jače, bolje“. Prva na toj listi je predsednica Opštinskog odbora SNS i aktuelna predsednica Opštine Sanja Petrović.

Na izborima za Skupštinu opštine Kovin za 45 odborničkih mesta konkurišu i kandidati sa izborne liste pod brojem dva „Savez vojvodjanskih Madjara – Ištvan Pastor“, koji prema zaključku Izborne komisije u Kovinu na izborima nastupaju kao manjinska stranka sa prirodnim pragom.

Gradjani opštine Kovin moći će da glasaju i za izbornu lista „Demokratska stranka – dr Vladimir Tasić“, zatim „PUPS – Milan Krkobabić“, „Srpska radikalna stranka – dr Vojislav Šešelj“, kao i „Grupa gradjana Kovin može bolje – zajedno za našu opštinu – dr Ivan Dotlić“.

Dotlić je predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Borisa Tadića u Kovinu, a na toj listi se nalaze i kandidati Dveri.

Samostalno će na izbore izaći i koalicija „Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije (SPS), Komunistička partija (KP), Zeleni Srbije (ZS), Pokret socijalista (PS), Srpska narodna partija (SNP)“, a na glasačkom listiću nalazi se i izborna lista „Dragan Marković Palma – Jedinstvena Srbija“.

Dezinformacije, ucene, samostalni nastupi

Predizborna kampanja u Kovinu prošla je uglavnom u tonu raznih neproverenih informacija koje su kružile po društvenim mrežama, a nakon što su se u osiromašenoj opštini, punoj nezainteresovanih birača, stranke najteže izborile sa prikupljanjem potpisa podrške za proglašenje izbornih lista, pojedini političari optuženi su za ucene. Za neke se govorilo da su ucenjivali svoje pacijente ili učenike, dok su drugi prozivani zbog neprincipijelnih koalicija.

Tokom lokalne kampanje u Kovin su dolazili i visoki funkcioneri pojedinih stranaka. Recimo, predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, čija lista nastupa samostalno na lokalnim izborima, na predizbornom skupu u Kovinu nije se bavio samo pitanjima koje se odnose na lokalnu problematiku, pa je javnost mogla da sluša o tome da on ne podržava proteste „Protiv diktature“ koji se održavaju širom Srbije. „Podržavam mlade ljude koji nešto traže, ali su mladi koji protestuju u Beogradu zavedeni i prevareni“, ocenio je Markovich.

Kovin su posetili i visoki funkcioneri Socijalističke partije Srbije, koja takođe samostalno nastupa na izborima. Predizborni skup SPS-a u Kovinu bio je organizovan na glavnom gradskom trgu, a uz političke parole upriličen je i koncert grupe „Galija“. Na skupu su učestvovali Dušan Bajatović, Aleksandar Antić, kao i predsednik pokrajinskog odbora Pokreta socijalista Bojan Torbica. Međutim, nedugo potom, na kampanju SPS-a se izlio propagandni bes Radio-televizije Pančevo, koja je u izveštaju-komentaru skup ocenila kao „debakl“ SPS-a u Kovinu.

Pet „upodobljavanja“ vlasti za četiri godine 

Prethodni redovni lokalni izbori u Kovinu održani su 2013. godine, kada je Srpska napredna stranka osvojila nešto više od 40 odsto glasova. Ubrzo potom, SNS je formirao skupštinsku većinu zajedno sa SVM-om. Međutim, narednih godina Kovin će postati sinonim za brze promene vlasti.

Prvo je za predsednicu opštine te 2013. godine izabrana je ugledna lekarka Gordana Zorić, ali ne zadugo. Samo za dve godine, vlast je u ovoj opštini menjana i „upodobljavana“ pet puta, kada su se na čelu opštine menjali predsednici, a u skupštinskim klupama odbornici „preletali“ iz većine u većinu.

Poslednju smenu u vrhu opštine tokom 2015. godine pratile su i tri krivične prijave. Jedna od njih, koju je podneo tadašnji predsednik skupštine Tihomir Vukosavljević, ticala se nasilja u vezi sa jednim od „prekomponovanja“ vlasti u toj opštini. Vukosavljević je tvrdio da su mu „nepoznate tetovirane osobe bez njegove saglasnosti ušle u kuću“ i da su ga „ubeđivale“ da se „vrati na pravi put SNS-a“.

On je krivičnu prijavu podneo i protiv aktuelne gradonačelnice Sanje Petrović za zloupotrebu službenog položaja, a ona je danas, kao i tada, prva na odborničkoj listi SNS-a i ponovo kandidatkinja za predsednicu opštine.

Nakon silnih previranja i promena u vlasti, većina je ostala stabilna do ovogodišnjih redovnih lokalnih izbora tako što su osnovane tri odborničke grupe. Najveća je „Srpska napredna stranka – Aleksandar Vučić“, koja broji 33 odbornika, zatim se „Ujedinjena opozicija“ sa deset odbornika, dok su Marija Kovač i Ilija Pirkov ostali bez odborničke grupe i nastupali su samostalno.

Pored Kovina, lokalni izbori će u nedelju biti održani još i u Vrbasu, Odžacima, Kosjeriću i Zaječaru.

Maja Leđenac (VOICE)

voice_logo