Skip to main content

Uništene prekršajne presude protiv neonacista

16. okt 2017. Aktuelno
3 min čitanja

Autor

Darko Šper, urednik u Centralnom desku Radio televizije Vojvodina (pre toga dve godine urednik Web portala RTV). U Novinskoj agenciji Beta radio je od 2001. do 2013. godine. Kao novinar radi od 1995. godine u Radiju Zrenjanin. Radio je kao novinar-dopisnik u Dnevnom listu "Blic" (1997); Dnevnom listu „Glas Javnosti“ (1997-1999); Radiju B92 (1997-1999); Građanskom listu (2001- 2005); Radiju „Kojot“ (2001 - 2005); ANEMu (2001 - 2005); i Super televiziji (2006 - 2009). Povremeno, od sredine 2005. godine, sarađivao je sa Balkanskom istraživačkom mrežom novinara (Balkan Investigative Reporting Network - www.balkaninsight.com) izveštavajući iz Vojvodine. Tokom 2008. godine učestvovao je sa još nekoliko kolega iz Srbije u zajedničkom projektu NUNS-ovog Centra za istraživačko novinarstvo i u tom periodu objavio tekst o korupciji u pravosuđu Srbije. Dobitnik nagrade za istraživačko novinarstvo u okviru projekta Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) "Mediji i lokalne samouprave". Kao novinar Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra jedan od dobitnika Nagrade Evropske unije za istraživačko novinarstvo u Srbiji za 2015. godinu.

Prekršajni sud u Novom Sadu uništio je spise predmeta i rešenje kojim je Nedeljko Pešić osuđen na 25 dana zatvora zbog napada na učesnike skupa „Stop fašizmu“ 7. oktobra 2007, saopšteno je današnjem suđenju u Višem sudu.

Kako je na današnjem suđenju rekla sudija Slobodanka Gutović, na zahtev Višeg suda da im se dostavi rešenje protiv Pešića, iz Prekršajnog suda stigao je odgovor da su spisi ovog predmeta uništeni u skladu sa Zakonom o zaštiti kulturnih dobara.

Nakon toga Pešićev advokat Stanislav Jocković dostavio je Višem sudu kopiju zahteva za pokretanje prekršajnog postupka tadašnjem Organu za prekršaje u Novom Sadu od 7. oktobra 2007. i rešenje kojim je Pešić proglašen krivim za remećenje javnog reda i mira, što je sudija prihvatila i uvrstila u spise predmeta.

Sudija Gutović nije mogla da se izjasni da li su i presude Prekršajnog suda protiv ostalih učesnika napada iz zabranjene neonacističke organizacije Nacionalni stroj na građane uništene, ali je iznela pretpostavku da se to dogodilo.

U pomenutom Zakonu (član 37) navodi se da se „izlučeni bezvredni registraturski materijal može uništiti samo na osnovu pismenog odobrenja nadležnog arhiva“. Takođe se navodi „da se kulturno dobro koje je uništeno ili nestalo, odnosno koje je izgubilo svojstva od posebnog kulturnog i istorijskog značaja, briše iz registra kulturnih dobara“ (član 63).

To praktično znači da je u ovom slučaju Prekršajni sud mogao da uništi spise predmeta ako su prošli zakonski rokovi za dalje čuvanje ili ako su proglašeni za bezvrednu arhivsku građu.

Nedeljko Pešić je 2007. zbog remećenja javnog reda i mira tokom skupa „Stop fašizmu“ osuđen u Prekršajnom sudu na 25 dana zatvora i tu kaznu je odslužio.

Zbog ove presude Prekršajnog suda Više javno tužilaštvo je odustalo od daljeg gonjenja Pešića za nasilničko ponašanje tokom incidenta 7. oktobra 2007. Njemu i neformalnom vođi Nacionalnog stroja Goranu Davidoviću i dalje se sudi zbog izazivanja nacionalne, verske i rasne mržnje i netrpeljivosti.

Tužilaštvo je zbog presuda Prekršajnog suda iz 2007. godine 2015. odustalo od daljeg krivičnog gonjenja protiv ukupno sedam osoba koje su 2008. bile optužene za nasilničko ponašanje.

Više javno tužilaštvo je odluku da odustane od daljeg krivičnog gonjenja sedmorice članova Nacionalnog stroja dovelo u vezu sa poštovanjem načela “ne bis in idem” (ne dva puta za isto).

Sudija Gutović danas je prihvatila predlog Pešićevog i Davidovićevog branioca da se u daljem krivičnom postupku sasluša 12 pripadnika novosadskog i beogradskog odreda žandarmerije koji su tog dana obezbeđivali skup.

Sudija nije prihvatila predlog branilaca da žandarmi prisustvuju i prikazivanju policijskog video zapisa sa mesta napada pripadnika Nacionalnog stroja na građane, ali je donela odluku da snimak bude prikazan u nastavku suđenja.

Današnji glavni pretres je nakon ove odluke prekinut, a nastavak suđenja zakazan je za 7. decembar 2017. godine.

Incident se dogodio 7. oktobra 2007, kada je tokom protestne šetnje učesnike skupa „Stop fašizmu“ u Dunavskoj ulici napala grupa pripadnika Nacionalnog stroja koji su se okupili u Domu vojske, i pored policijske zabrane.

Oni su prethodno zapalili navijačke baklje, dizali ruke u znak nacističkog pozdrava i uzvikivali parole poput “Vojvodina – Srbija”, “Srbija Srbima”, “Ubi pedera” i “Ratko Mladić”.

Tokom kraćeg koškanja kamenicama je pogođeno nekoliko građana, među kojima i šef novosadske kancelarije Helsinškog odbora za ljudska prava Pavel Domonji, kome su razbili glavu, nakon čega su pripadnici žandarmerije utrčali u dvorište Doma vojske i priveli najveći broj članova Nacionalnog stroja.

Optužnica je podignuta decembra 2008. godine, a njome su se Davidović, Dolf Pospiš i Pešić teretili za izazivanje nacionalne, verske i rasne mržnje i netrpeljivosti. Pospiš je tokom postupka priznao krivicu i osuđen je na godinu i četiri meseca zatvora.

Davidoviću i Pešiću se na teret stavlja da su se popeli na ogradu Doma vojske, iako im je policija zabranila okupljanje, i započeli verbalni i fizički sukob sa učesnicima antifašističkog skupa, bacajući kamenice i tvrde predmete na njih.

Zbog nasilničkog ponašanja optuženi su bili Radomir Dickov, Uroš Stojanović, Danijel Petrović, Vladan Negovanović, Predrag Milovanović i Predrag Golubović.

Milovanović se takođe nagodio sa tužilaštvom i osuđen je na šest meseci zatvora zbog nasilništva.

D. Šper