Skip to main content

Uskršnja liturgija u Novom Sadu – novinari nepoželjni u crkvi, nejasno otkud građani u vreme policijskog časa

19. apr 2020. Analitički članci
4 min čitanja

Uskršnjoj liturgiji u Sabornoj crkvi Svetog velikomučenika Georgija u Novom Sadu, održanoj u jeku najdužeg policijskog časa od uvođenja vanrednog stanja zbog pandemije kovida-19, osim sveštenstva prisustvovalo je i dvadesetak građana.

Kako su oni uspeli da dođu na liturgiju i pored zabrane kretanja, mediji nisu uspeli da saznaju jer je više muškaraca u crkvenim mantijama i nekoliko mladića u civilu sve vreme novinare i snimatelje odvraćalo od crkve rečima da ulaz za predstavnike medija nije dozvoljen ni u crkvenu potru niti u sam verski objekat.

Nikakvo obrazloženje za zabranu prilaska crkvi novinari nisu dobili, pa se stekao utisak kao da se unutra održava neka vrsta ceremonije zatvorenog tipa kojoj mogu da prisustvuju samo pozvani. Liturgiju je vodio episkop bački Irinej Bulović.

I pored te zabrane, reporteri VOICE-a uspeli su da snime unutrašnjost crkve i deo liturgije, pretežno zahvaljujući činjenici što su došli ranije od ostalih medija i valjda uhvatili domaćine nespremne za nepozvane goste.

Crkva u Petrovaradinu puna na Uskrs i pored policijskog časa

I pored policijskog časa i toga što je u vanrednom stanju zabranjeno okupljanje više od dvoje ljudi, jedan broj vernika prisustvovao je danas službi u crkvi u Petrovaradinu, javio je novosadski informativni portal 021.

Na snimcima koje su reporteri VOICE-a uspeli da naprave vidi se dvadesetak vernika koji su tokom cele crkvene ceremonije bili u objektu i pored zabrane javnih okupljanja. Neki od njih su imali maske, a neki nisu, moglo se videti kroz otvorena vrata crkve. Među njima je bio i lokalni političar Miroslav Parović, koji je ovih dana kritikovao vlast zbog toga što se zabrana kretanja odnosila i na vernike SPC koji ovog vikenda proslavljaju Uskrs.

U jednom trenutku monahinja koja je bila u dvorištu crkve prišla je reporterima VOICE-a, poručivši im da ništa ne snimaju i da „puste vernike na miru, jer je Vaskrs“, a potom se prekrstila i vratila na klupu na kojoj je sedela sa još nekoliko osoba.

Daleko od toga da nisu baš svi mediji bili dobrodošli na današnjoj liturgiji. Tu su po ko zna koji put tokom vanrednog stanja bili zaposleni sa Radio-televizije Vojvodina koji su još oko 5 sati  došli da razvuku kablove i opremu za potrebe direktnog prenosa koji su gledaoci pokrajinskog javnog servisa mogli da prate od 6 do 10 sati.

Od zaposlenih u RTV-u smo saznali da su vernici već bili u crkvi kada su oni rano jutros  došli da se pripremaju za početak prenosa.

Dakle, ulaz u unutrašnjost crkve bio je moguć samo za odabrane, a slučajni prolaznici mogli su liturgiju pratiti putem razglasa sa ulice. Tu mogućnost iskoristili su uglavnom šetači pasa jer se liturgija održavala u vreme kada im je dozvoljen izlazak.

Ko i zašto snima novinare ispred crkve?

foto: Dragan Gojić/Fejsbuk

Novinari i fotoreporteri imali su problem sa snimanjem Saborne crkve i na Veliki petak, 17. aprila.

„Dok smo stajali izpred saborne crkve, pošto nam nije dozvoljeno da uđemo u crkvu (jer) ’nismo dobili blagoslov’, i zabeležimo veliki petak, uz napade ’velikih vernika’, gde su prednjačile ’velike vernice’ ovaj lik nas je tajno snimao telefonom, kolegu Karlića iz Novosti, Bakića (iz) Dnevnika, Natašu N1, Mariju Erdelji i mene, Gojića iz Bete“, napisao je na Fejsbuku u petak fotoreporter Novinske agencije Beta Dragan Gojić.

Pred kraj liturgije, kada je ekipa sa RTV-a počela da sklanja opremu, zatvorena su i bočna vrata crkve tako da nije bilo moguće od spolja videti da li je vernicima na kraju liturgije dozvoljeno celivanje ikona ili pričest. Ulaz u crkvu zabranjen je bio dvema drugim televizijskim ekipama koje su pokušale da snime unutrašnjost crkve.

Tokom četvoročasovne liturgije nisu primećeni pripadnici policije u blizini verskog objekta, koji bi eventualno proverili da li je došlo do kršenja zabrane kretanja od strane pojedinaca. U dva navrata kroz Grčkoškolsku ulicu prošla su dva policijska patrolna vozila ali se nisu zaustavljala.

Centar grada je tokom liturgije bio pust, dok je tišinu remetio samo lavež pasa koje su vlasnici vodili u šetnju.

Podsetimo, Sinod SPC zatražio je ranije da se policijski čas prekine u nedelju na nekoliko sati kako bi vernici mogli da prisustvuju uskršnjoj liturgiji i pored upozorenja lekara da je jedina i najsigurnija mera sprečavanja širenja virusa izbegavanje fizičkog kontakta. Predstavnici crkve potom su poručili da će poštovati stav struke, ali i da će crkve biti otvorene za vernike te da neće vraćati vernike ukoliko se pojave u crkvi. Sa druge strane, od državnih zvaničnika stigle su kontradiktorne poruke, a među njima ona da se zabrana kretanja odnosi na sve, ali i ona da neće sankcionisati one koje tu zabranu krše.

Tekst i foto: Darko Šper i Branka Dragović Savić (VOICE)

Istina je: ima nas! Klikni i podrži slobodno novinarstvo!