Skip to main content

Vakcinacija u Novom Južnom Velsu kroz manipulativnu prizmu tabloida iz Srbije

05. okt 2021. Fact-checking
3 min čitanja

Jedno slovo menja sve

Državni zvaničnici su 28. septembra u australijskoj državi Novi Južni Vels na konferenciji za medije saopštili da je tokom prethodne noći u ovoj državi zabeleženo sedam novih smrtnih slučajava od kovida-19. Ono što je zapalo za oko portalima sa antivakserskom „uređivačkom politikom“, jeste činjenica da je šest od sedam preminulih osoba bilo potpuno ili delimično vakcinisano. Pa su pribegli omiljenoj metodi manipulacije brojkama i činjenicama.

Prvi se oglasio portal ekspresvesti“, dok su ovaj tekst manipulativno preneli i portali srbin.info i Srbija danas“.  

Portali već na početku teksta navode kako je „šest od sedam osoba, koje su nedavno umrle od koronavirusa u istočnoj australijskoj državi Novi Južni Vels bilo vakcinisano!“.

Već u nastavku, objektivno prenose reči zamenice ministra zdravlja Novog Južnog Velsa dr Mariane Gejl i dele preminule koji su revakcinisani od onih koji su imunizovani samo prvom dozom vakcine.

„Jedna osoba među njima nije vakcinisana. Tri preminule osobe su primile jednu dozu vakcine protiv KOVID-19, a tri preminule osobe su bile revakcinisane, primile su dve doze vakcine protiv KOVID-19“.

Dr Mariane Gejl navela je i da je od sedam preminulih osoba, jedna osoba bila u četrdesetim godinama, jedna u pedesetim, dve u sedamdesetim, dve u osamdesetim i jedna u devedesetim, te da su sve osobe imale već imale teško zdravstveno stanje.

Doktorka je, međutim, istakla da je muškarac u četrdesetim godinama (najmlađi od svih preminulih pacijenata) bio i jedini nevakcinisan, kao i da je imao teško zdravstveno stanje.

Portali srbin.info i Srbija danas, sa druge strane, naveli su da je preminuli muškarac u četrdesetim godinama bio revakcinisan.

Takođe, sva tri portala navela su i da je pre kampanje vakcinisanja u ovoj zemlji, odnosno u 2020. godini, broj preminulih osoba od kovida-19 bio 56, dok je nakon kampanje vakcinacije, odnosno u ovoj godini, broj preminulih 316.

Naime, radi se o tačnoj, ali brojci izvučenoj iz konteksta. Prema podacima Ministarstva zdravlja Novog Južnog Velsa u 2020. godini u ovoj državi zabeležena su 4.734 slučaja zaraze koronavirusom, dok je preminulo 56 osoba. Tako je u 2020. godini procenat smrtnosti u ovoj zemlji od posledica infekcije bio 1.18 odsto.

Sa druge strane, u ovoj godini („kada je počela kampanja vakcinacije“) broj inficiranih do 4. oktobra iznosi preko 60.000, dok su preminule 373 osobe. Tačnije, procenat smrtnosti u odnosu na broj zaraženih u ovoj godini iznosi 0,72 odsto, što je gotovo za polovinu manje nego prethodne godine („pre kampanje vakcinacije“).

Petar Alimpijević (VOICE)

Tekst je nastao u sklopu projekta Local Media and Young Journalists Fight against COVID-19 Disinformation“, koji su podržali The Balkan Trust for Democracy: A Project of the German Marshall Fund i USAID, a sprovodi Nezavisno društvo novinara Vojvodine.