Skip to main content

Vlasnik 76 firmi u Srbiji

01. dec 2020. Istraživanja
5 min čitanja

Autor

Miodrag Blečić u novinarstvu je od 2002. godine. Počeo je da radi na RTV Inđija, zatim na prvoj privatnoj televiziji u tom sremskom gradu, TV Sveti Đorđe, regionalnoj Sremskoj televiziji a zatim i na TV Panonija Novi Sad. Izveštavao je za Radio B92, Radio Novi Sad, RTS i RTV. Takođe, bio je jedan od urednika biltena “Inđija info” koji je imao tiraž od 20 000 primeraka ali i zvaničnog portala opštine Inđija. Piše za VOICE od januara 2017. godine. Član je Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Istražujući proces javnih nabavki u protekle četiri godine, koje su sprovedene u opštini Inđija, VOICE saznaje da je ova sremska lokalna samouprava u 2017. godini preko javnih nabavki dodelila 1,6 miliona dinara (sa PDV-om) firmi Aerosol doo Beograd čiji sadašnji zakonski zastupnik, Nebojša Maksić, pored te je imao još 75 kompanija u kojima je vlasnik, suvlasnik, zakonski zastupnik ili direktor.

Pomenuta firma je iste godine dobijala poslove i od Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarskva, gradske uprave Valjevo, gradske uprave Kikinda ali i ostalih ustanova u zemlji.

Kako pokazuje istraživanje VOICE-a, u 2017. godini, Aerosol je na osnovu tendera koji su raspisale lokalne samouprave kao i javna preduzeća i ustanove dobila poslove vredne oko 20 miliona dinara.

Firmi Aerosol doo Beograd, čiji je zakonski zastupnik Nebojša Maksić dodeljeni su ugovori za uslugu  čišćenja i održavanja prostorija.

Osnivanje firme i dobijanje poslova

Aerosol doo je osnovan 7. marta 2016. godine kao firma čija je pretežna delatnost bila – Ostala trgovina na malo izvan prodavnica, tezgi i pijaca. Međutim, već u avgustu  iste godine menja se osnivački akt kao i delatnost firme te se u Agenciju za privredne registre upisuje – Usluge ostalog čišćenja zgrada i opreme. Tada je u APR-u kao direktor i zakonski zastupnik firme bio upisan Dejan Janković.

Kako VOICE saznaje, u 2017. godini Aerosol se redovno pojavljuje na tenderima koje su raspisale javne ustanove, lokalne samouprave i pojedina ministarstva.

Pored opštine Inđija, koja je nakon održane javne nabavke ugovor vredan 1,6 miliona dinara (sa PDV-om) zaključen sa Aerosolom doo 5. septembra, ova firma te godine dobija posao i od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Nakon raspisane javne nabavke pomenuto ministarstvo kao najpovoljnijem ponuđaču firmi Aerosol doo, ugovor dodeljuje 27. oktobra,  Ugovorena cena posla je 1.294.780,40 dinara (bez PDV-a).

U 2017. godini, Aerosol je dobio i posao nakon javne nabavke koju je raspisalo JP Urbanizam Zavod za urbanizam Novi Sad. Ugovor je vredan oko 858 hiljada dinara (sa PDV-om).

Pomenuta firma dobila je krajem iste godine i posao vredan 3.870.000 dinara (sa PDV-om) nakon tendera koji je raspisala gradska uprava za lokalni razvoj, privredu,  urbanizam i komunalne poslove iz Valjeva.

Odluka o dodeli ugovora  je doneta 22. decembra 2017. godine dok je ugovor zaključen 11. januara 2018. godine.  Inđija i Valjevo nisu jedine lokalne samouprave koje su dodelila novac Aerosolu.

Naime, na javnoj nabavci koju je raspisala gradska uprava Kikinda pomenutoj firmi je kao najpovoljnijem ponuđaču dodeljen ugovor vredan 2.620.477, 44 dinara (sa PDV-om)

Svakako da je najvažniji posao za Aerosol doo u 2017. godini bio ugovor sa Elektroprivredom Srbije kada je nakon otvorenog postupka javne nabavke 31. oktobra te godine zaključen okvirni sporazum za posao  “hemijsko i mehaničko čišćenje depozita sa grejnih površina kotla, zagrejača vazduha i elektrofiltera” u Termo elektrani Kostolac B vredan blizu 10 miliona dinara (bez PDV-a).

Iako u APR-u nije promenjena delatnost, početkom iste godine Aerosol doo dobija posao ograđivanja školskog dvorišta.

Krajem februara (23.2.) Aerosol dobija posao nakon što je raspisana javna nabavka u osnovnoj školi u Draževcu. Ugovor je vredan oko 3 miliona dinara (bez PDV-a).  I pored činjenice da je Aerosol doo dobio značajne poslove, firma menja vlasnika u 2018-toj.

Naredne godine ova firma menja sedište te se iz Rakovice seli u Barajevo. Tada, pored sedišta, Aerosol doo menja i zakonskog zastupnika. Umesto Dejana Jankovića, u registru APR-a upisan je Nebojša Maksić .

Ko je vlasnik Aerosol doo?

VOICE saznaje da je, u Barajevu, pored Aerosol doo Nebojša Maksić direktor još 5 firmi koje su u Agenciji za privredne registre upisani na istoj adresi. U tom beogradskom naselju, na istoj adresi su se nalazile još 22 firme u kojima je Maksić bio direktor.

Istraživanje koje je sproveo VOICE pokazuje da se ime Nebojše Maksića do novembra 2020. godine, kao vlasnik, suvlasnik ili direktor pojavljuje u 76 firmi u Srbiji. Od tog broja u tri firme je Nebojša Maksić likvidacioni upravnik.

Reč je o firmama koje se bave različitim delatnostima – od građevinarstva, veletrgovine pa do projektovanja, inženjeringa i izvođenja radova.

Kao što smo naveli, najveći broj firmi je registrovan u Barajevu zatim slede Rakovica (Beograd), Lazaravac, Užice i Novi Sad. Takođe, Nebojša Maksić je vlasnik ili direktor firmi koje su registrovane u Zvečanu i Bujanovcu.

Od 76 firmi koje se dovode u vezu sa Nebojšom Maksićem, 36 je obrisano iz registra APR-a, tri firme su u likvidaciji, jedna je u stečaju dok je aktivno 36 firmi. 

Od ukupnog broja firmi koje se dovode u vezu sa Nebojšom Maksićem, 31 firma se nalazi u statusu aktivno ali u blokadi. Šest firmi koje nisu u blokadi a aktivne su, nalaze se na istoj adresi.

Barajevo

U registru APR-a,  adresa aktivnih firmi Lazax media 88 doo, Teramaks doo, AC Lađar 2015, Arsenal Media 93 doo, Lađar – Taho doo  i Aldo doo. je ulica Svetosavska 34, Barajevo.

Na istoj adresi u Barajevu nalazil se i 21 firma čiji je zakonski zastupnik ili direktor Nebojša Maksić a koje su izbrisane iz registra APR-a i to su  – A.KAT.A. doo, Violette doo , Belkomtrgovina doo, Intermakus KGB doo, Target market consulting doo, BG Technic doo Beograd, Đoda RRM International doo, Euro  Interline doo, Duin-Trejd  doo, Grafimex doo, Metro Still doo, Accord Group ECE doo, Insulation Works doo, Dambo ZP Komerc doo, Dren komerc doo, Nameštaj Harmonija doo, Privredno Društvo  Luneja doo, Piramida  LA doo, Alđo doo, Snevil doo, Janel doo i Luneja – Color doo.

Svih 27 firmi, kao i Aerosol doo su zapravo registrovane u stambenoj zgradi, u pomenutoj ulici (Svetosavska 34) u stanu broj 6.

Maksić nije usamljen slučaj

Ime Nebojše Maksića se prvi put pojavljuje u javnosti 2018. godine.

Naime, istraživanje koje je sprovela Balkanska istraživačka mreža (BIRN) pokazalo je da, prema podacima iz oktobra 2018. godine je 1.425 prezaduženih firmi preuzelo 10 osoba, što ih čini pojedinačno vlasnicima najvećeg broja firmi u Srbiji.

Prema podacima od 22. maja 2019. godine, navodi se u tekstu BIRN-a, među osobama koje su kupile najviše gubitaša nalaze se Nenad Stanimirov (kupio 431 firmu), Robert Feješ (390),  Dejan Paljević (195), Ivica Radenković (162), Izabela Feješ (149) i Ivan Ivanović (142).

U pomenutom istraživačkom tekstu BIRN-a se pojavljuje i ime Nebojše Maksića koji je tada bio direktor ili vlasnik 61 firme u Srbiji.

I pored toga što je kupovina gubitaških firmi za pojedince postala unosan biznis, u izveštaju APR-a se nigde ne navodi problem sa vlasništvom firmi.

Kako navodi APR, u Srbiji je trenutno registrovano 405.963 aktivnih privrednih subjekata, trenutno posluje 15.077 više preduzeća i preduzetnika nego što je bio slučaj na kraju 2019. godine,

Podaci objavljeni u APR-u pokazuju da je iz Registra privrednih subjekata za osam meseci 2020. godine izbrisano 16.660 privrednih subjekata, dok je u istom periodu prošle godine izbrisano 40.516 subjekata.

Za osam meseci ove godine, izbrisano je 2.450 privrednih društava, a u istom periodu prošle godine 25.402 društva, od kojih je oko 23.000 društava izbisano po službenoj dužnosti, nakon sprovedenog postupka prinudne likvidacije, najčešće zbog nepodnošenja finansijskih izveštaja.

Miodrag Blečić (VOICE)