Skip to main content

VOICE: Dragan Drča Lej uhapšen u Makedoniji po hrvatskoj poternici

20. sep 2018. Aktuelno
3 min čitanja

Dragan Drča-Lej uhapšen je na graničnom prelazu Srbije sa Makedonijom, po hrvatskoj poternici, saznaje Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE). O Drči je VOICE pisao u vezi sa laboratorijom marihuane koja je otkrivena u policijskoj akciji početkom ove godine, u objektima govedarske farme gakovačkog “Graničara”.

Informaciju o Drčinom hapšenju potvrdila je prvo makedonska policija, a potom i Županijski sud u Zagrebu.

Poternica nije bila objavljena ni na ni na zvaničnom sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske, niti na sajtu Interpola. Na sajtu hrvatskog MUP-a navodi se da o potrebi javnog objavljivanja međunarodne poternice odlučuje policija, koja može da proceni da bi objavljivanje poternice ugrozilo operativni interes.

“Dragan Drča, državljanin Republike Srbije, uhapšen po tjeralici Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske”, saopštio je Županijski sud u Zagrebu za VOICE. On je uhapšen početkom avgusta.

Drči je suđeno u odsustvu, kako saopštavaju iz suda u Zagrebu, a na teret mu se stavljaju krivična dela teške krađe i udruživanja radi krivičnog dela, sa zaprećenom kaznom od tri do pet godina zatvora.

Inače, šira javnost je za Drču prvi put čula 2003. godine kada je u okviru akcije “Sablja” uhapšen kao član “somborskog klana” zbog razbojništava i krađe automobila. Šest godina kasnije, 2009. godine Drča je kao vlasnik beogradskog preduzeća “Haltem” doo bio jedan od 15 uhapšenih zbog utaje poreza.

Poslednjih godina u javnosti se pojavljivao kao sponzor i član uprave lokalnog FK Stanišić, a kuloarske priče kažu da je navodno upravo Drča bio “šef govedarske farme” u trenutku otkrivanja laboratorije marihuane čiju je vrednost policija procenila na više od 50 miliona dinara. Iako ni u policijskom saopštenju, niti u odgovoru somborskog višeg tužilaštva Drča nije dovođen u vezu sa laboratorijom marihuane u nekadašnjem poljoprivrednom gigantu, ovu informaciju su za VOICE na terenu potvrdili radnici farme.

FK Stanišić i ponosni sponzor Drča (foto: SOinfo)

Isto je potvrdio i Slavko Duško Tutorov, direktor “Farma Gakovo”, koja je objekte propalog poljoprivrednog giganta kupila krajem 2017. godine. On je za VOICE rekao da su “šefa govedarske farme” nasledili od prethodnog vlasnika Vladimira Vrbaškog i da je Drča imao pristup  kontrolu nad objektima gde je otkrivena laboratorija.

O vezama Vladimira Vrbaškog sa  Srpskom naprednom strankom VOICE je pisao u nekoliko navrata, kada je kompletna imovina poljoprivrednog giganta u Gakovu između restrukturiranja i stečaja u “Graničaru” ad u Gakovu, prešla u vlasništvo Vrbaškog.

Za svega godinu dana, Vrbaški je izašao iz vlasničke strukture Graničara, a kao novi vlasnici oranica i objekata na teritoriji somborske opštine pojavila su se lica takođe u vezi sa vladajućim SNS-om, počev od pokrajinske poslanice te stranke Dragane Potpare, bratanca bivšeg predsednika opštine Kula Perice Videkanjića, do nevenčanog supruga potpredsednice SNS-a Marije Obradović, pisao je VOICE.

Dobro upućeni izvori kažu da je Drča “nestao” neposredno pre otkrivanja laboratorije marihuane u objektima govedarske farme “Graničara” u Gakovu, ali da je mesec dana kasnije viđan na utakmicama FK Stanišića, često u društvu somborskog poverenika SNS-a.

VOICE-u do danas nije potvrđeno da li je Dragan Drča obuhvaćen istragom u vezi sa laboratorijom marihuane koju vodi Više Javno Tužilaštvo u Somboru.

Ranka Ivanoska (VOICE)