Skip to main content

VOICE: Inspekcija navodno na terenu, a Promenada organizovala „branč“

29. sep 2018. Aktuelno
2 min čitanja

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Srđan Kružević izjavio je da nema informaciju da li je stigao izveštaj vanrednog inspekcijskog nadzora izgradnje tržnog centra Promenada, ali da „problem koji se dešava sa podzemnim vodama svakako mora biti rešen, jer naša atmosferska kanalizacija ne može da podnese toliki priliv novih količina vode“.

Na pitanje novinara da li to onda znači da su navodi iz saopštenja Lige socijaldemokrata Vojvodine, koalicije nevladinih organizacija Građanska Vojvodina i opozicionih stranaka tačni, Kružević je odgovorio da je inspekcija poslata, da će utvrditi da li je bilo propusta i da ne može da kaže ništa pre toga.

Bez obzira na inspekcijsku kontrolu, gotovo paralelno sa jučerašnjom sednicom Skupštine grada na kojoj je Kružević govorio novinarima o inspekciji, marketinška kuća Smartpoint Adria, predstavnik investitorske firme NEPI Rockcastle, organizovala je u kafiću u centru Novog Sada takozvani „branč neformalnog druženja“, povodom predstojećeg otvaranja spornog tržnog centra.

Kako je istaknuto na tom događaju, izgradnja Promenade prati predviđene rokove i svakodnevno se radi na tome da bude završena u skladu sa definisanim planovima.

Menadžer tržnog centra Promenada Boris Stevović nije želeo da govori o navodnim problemima sa podzemnim vodama, rekavši da je najbolje da se sačekaju zvanična saopštenja nadležnih.

Sličnog stava je i marketing menadžerka Promenade Darja Kustudija, koja nije želela da komentariše ceo slučaj, uz obrazloženje da je reč o „neformalnom skupu i da ne treba kvariti lepu atmosferu“.

JKP Vodovod i kanalizacija: Pumpe postavljene samo privremeno

Javno komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija izdalo je saopštenje u kojem navodi da je investitoru u projekat Promenade „odobrena privremena saglasnost za postavljanje pumpi za odvođenje vode, kako bi radnici na građevini imali neophodne uslove za vreme radova u zemlji“.

„Takva vrsta saglasnosti uvek se izdaje sa ograničenim rokom trajanja izvođačima građevinskih radova, a sve zbog sastava zemljišta na teritoriji Novog Sada i velike prisutnosti podzemnih voda“, obrazloženo je u saopštenju.

Iz tog preduzeća poručuju i da su „negativno odgovorili na zahtev investitora za puštanje 60 litara podzemnih voda u sekundi u kanalizacioni sistem, jer za tako nešto ne postoji zakonska mogućnost“.

U saopštenju se dodaje da će „tehnička kontrola gradske uprave, pri pokretanju izdavanja upotrebne dozvole za novoizgrađeni objekat, proceniti da li je projektna dokumentacija u potpunosti ispoštovana, i da će se, ako to ne bude slučaj, JKP Vodovod i kanalizacija obratiti nadležnim gradskim institucijama“.

Podsetimo, Liga socijaldemokrata Vojvodine, koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina i opozicione stranke u Novom Sadu izdali su pre dve nedelje saopštenja u kojima apeluju na nadležne u Novom Sadu i investitore u objekat budućeg tržnog centra Promenada, da što pre reše pitanje podzemnih voda, koje prete da ugroze normalan život građana.

Nakon toga, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučevićnajavio je vanredni inspekcijski nadzor gradilišta Promenade, uz napomenu da „niko nije ugrožen, niti da bi to Grad ikada uradio ili dozvolio“. Međutim, do danas nisu poznati rezultati najavljene inspekcijske kontrole.

Mladen Savatović (VOICE)