Skip to main content

Građani Stare Pazove još jednom sprečili izgradnju postrojenja za preradu medicinskog otpada

29. sep 2018. Lokalne samouprave
2 min čitanja

Na sednici Skupštine opštine Stara Pazova jednoglasno je usvojen Zaključak kojim se izražava protivljenje izgradnji postrojenja za skladištenje i tretman medicinskog otpada.

U Zaključku se navodi da “Skupština opštine Stara Pazova uvažavajući zabrinutost građana i privrednih subjekata sa teritorije opštine Stara Pazova za zdravlje ljudi i zaštitu životne sredine, izražava protivljenje izgradnji postrojenja za skladištenje i termički tretman medicinskog otpada na katastarskoj parceli broj 4874 k.o. Stara Pazova”.

Podsetimo, u martu 2017. godine, u Privrednoj komori Beograda domaća firma Sinofarm i kineska Gient potpisale su ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća koje bi u Srbiji trebalo da se bavi prikupljanjem i tretmanom ovog puta medicinskog otpada. Međutim, gotovo godinu dana kasnije od te investicije se odustalo, jer su ekološki pokreti reagovali i uzbunili lokalnu zajednicu. Tada su se oglasili i predstavnici lokalne samouprave koji su saopštili da ne postoje ni odluke ni planovi o izgradnji postrojenja za skladištenje medicinskog otpada na njenoj teritoriji.

Investicija je prvobitno trebalo da se realizuje u Staroj Pazovi nedaleko od fabrike Nestle, što je svakako zabranjena zona za investitora koji želi da se bavi tretiranjem medicinskog otpada. Međutim, Sinofarm nije odustao od izgradnje postrojenja pa je nakon toga kupio parcelu u Rumi, površine 1,4 hektara u Industrijskoj ulici za 8,5 miliona dinara.

Kako je VOICE ranije pisao, i više od 5.000 građana Rume je potpisalo peticiju protiv izgradnje postrojenja za tretman medicinskog otpada kompanije Sinofarm u rumskoj industrijskoj zoni, jer strahuju da bi takvo postrojenje moglo da ugrozi zdravlje meštana i životnu sredinu.

Početkom jula ove godine u Staroj Pazovi još jednom je aktuelizovana priča o izgradnji postrojenja za odlaganje medicinskog otpada, iako se od nje prethodno bilo navodno odustalo, pod pritiskom javnosti koja je bila zabrinuta zbog mogućih posledica po životnu sredinu.

Javni oglas za javnu prezentaciju urbanističkog projekta za rekonstrukciju postrojenja za skladištenje i termički tretman medicinskog otpada je objavljen početkom jula 2018. godine. Investitor je beogradska firma Remeo kojoj je prethodno, 12. decembra 2017. godine, zbog Lokacijskih uslova i blizine fabrike sladoleda, odbijen zahtev za gradnju postrojenja za spaljivanje medicinskog otpada

Nakon raspisivanja oglasa za javnu prezentaciju urbanističkog projekta za rekonstrukciju postrojenja za skladištenje i termički tretman medicinskog otpada, udruženje „Za zdravu opštinu Stara Pazova“ uputilo je primedbe i prigovore na planirano rešenje.

Zaključak koji je jednoglasno usvojen na poslednjoj sednici Skupštine opštine Stara Pazova 26. septembra nije obavezujući te će konačnu odluku doneti Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, kao i resorno republičko ministarstvo.

M. Blečić (VOICE)