Skip to main content

VOICE otkriva: Ko je upravljao “Graničarevom” farmom na kojoj je otkrivena laboratorija marihuane

30. mar 2018. Istraživanja
5 min čitanja

Dragan Drča-Lej koji je hapšen tokom “Sablje” 2003. godine zbog krijumčarenja i krađe vozila, a 2009. godine zbog utaje poreza bio je šef govedarske farme gakovačkog “Graničara” u momentu kada je 18. januara 2018. godine otkrivena laboratorija marihuane vrednosti preko 50 miliona dinara, saznaje Vojvođanski istraživako-analitički centar (VOICE).

Policija i tužilaštvo su o lokaciji otkrivene laboratorije obavestili javnost neodređeno, kao o “objektu na teritoriji Sombora” i “napuštenom objektu za uzgoj stoke”. VOICE se na licu mesta uverio da se do zaključanog objekta u ograđenom i obezbeđenom krugu farme – ne može doći neprimećeno i bez dozvole.

Kada je 18. januara 2018. godine u zajedničkoj akciji žandarmerije i pripadnika PU Sombor u nekadašnjem objektu gakovačkog “Graničara” otkrivena laboratorija sa 996 stabljika marihuane, Ministarstvo unutrašnjih poslova je tek nakon šest dana saopštilo da je u pitanju “objekat na teritoriji Sombora”, bez preciziranja da je u pitanju imovina nekadašnjeg poljoprivrednog giganta koja je volšebno pre stečaja 2016. godine prešla u vlasništvo preduzeća Vladimira Vrbaškog, kontroverznog biznismena bliskog SNS-u.

Polovinom februara, Više javno tužilaštvo je, odgovarajući na pitanja VOICE o toku istrage, nejasno navelo da je u pitanju “napušteni objekat za uzgoj stoke u Železničkoj ulici BB u Gakovu”. U odgovoru se navodi i da se protiv osumnjičenog M.R. (1992.) iz Gakova osumnjičenog za proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga – vodi istraga, kao i da nadležni intenzivno rade na utvrđivanju lica koje je “držalac objekta”.

Do laboratorije preko portirnice

Put do štala i bivšeg „gljivarnika“

Sa namerom da se uverimo da li je laboratorija marihuane sa gotovo 1000 stabljika mogla neprimećeno da nastane u “napuštenom objektu za uzgoj stoke”, VOICE je otišao na lice mesta. Na navedenoj adresi Železnička BB u Gakovu naišli smo na obezbeđenu kapiju sa portirom koja je jedini ulaz u kompleks ograđen visokom žičanom ogradom.

Ovaj “Graničarev” kompleks prešao je u vlasništvo Vladimira Vrbaškog polovinom 2016. godine i bio je sedište njegovog preduzeća “Farm and land” koje je polovinom 2017. godine promenilo vlasničku strukturu, ali i ime. “Farm and land” Vladimira Vrbaškog sada je “Farma Gakovo” izvesnog Perice Jovanovića. VOICE je već pisao o promenama u vlasništvu nad nekadašnjom  imovinom “Graničara” i novim vlasnicima povezanim sa Srpskom naprednom strankom.

Ključevi od laboratorije bili u upravnoj zgradi?

Do objekta u kojem je otkrivena laboratorija vodi dug put pored upravne zgrade, niza pratećih objekata i štala za uzgoj goveda.

Štale se nalaze na svega stotinjak metara od objekta u kome je otkrivena laboratorija marihuane, a u trenutku naše posete ispred je desetak radnika. Nerado odgovaraju na pitanja u vezi sa policijskom akcijom i dešavanjima koja su prethodila. Kažu da nisu primetili da se nešto sumnjivo dešava. “To smo rekli i policiji. Mi radimo svoj posao i nemamo vremena da zavirujemo. Godinama se objekat ne koristi i bio je zaključan. Nekada, dok je radio ‘Graničar’ – tu su se uzgajale pečurke”, kažu radnici.

Kako je neko – bez znanja odgovornih – mogao da uđe u zaključan objekat u ograđenom kompleksu, radnici sležu ramenima. Jedini ulaz je, kažu, preko kapije, a ključevi od objekta su se nalazili u upravnoj zgradi. Primećujemo i da su svetla na objektu uključena. Objekat je kažu priključen na brojilo farme. Pitamo radnike da li su možda računi za struju mogli da pokažu veću potrošnju s obzirom da je laboratorija koristila opremu na električnu energiju. “To su nas i u policiji pitali”, sleže ramenima jedan od radnika.

Dalji razgovor sa radnicima prekinuo je muškarac u radničkom kombinezonu. Nakon saznanja da smo novinari, telefonira i kaže: “Direktor je rekao da ga pozovete”.

Astronomski račun za struju ukazao da nešto nije u redu?

Na broj telefona koji smo dobili prilikom nenajavljene posete govedarskoj farmi javio se Slavko Duško Tutorov, direktor preduzeća “Farma Gakovo” koji je pristao da odgovori na pitanja VOICE-a. On je odmah negirao da je imao saznanja da se objekat koristi, ali i da je isti bio iznajmljen. Jedinu nelogičnost uočili su, kaže, na decembarskom računu za struju koji je iznosio oko 400 hiljada dinara. “Prethodni računi su varirali od 180 do 200 hiljada dinara.”, kaže Tutorov.

“Ja sam prilično zauzet, jer to nije jedino preduzeće kojim rukovodim. Samo sam povremeno obilazio farmu”, rekao je Tutorov za VOICE.

Šefa farme nasledili od Vrbaškog?

FK Stanišić i ponosni sponzor Drča (foto: SOinfo)

Na pitanje da li je neko kontrolisao objekte i rad na farmi kaže:“Da, to je bio Dragan”. Na ponovljeno pitanje novinara “Da li je Dragan Drča bio šef govedarske farme?” direktor “Farme Gakovo” je odgovorio potvrdno.

Iako je u lokalnim krugovima poznat po kriminalnoj biografiji, šira javnost je za Dragana Drču-Leja prvi put čula 2003. Godine kada je u okviru akcije “Sablja” uhapšen kao član tzv. “somborskog klana” zbog razbojništava i krađe automobila. Šest godina kasnije, 2009. godine Drča je kao vlasnik beogradskog preduzeća “Haltem” doo bio jedan od 15 uhapšenih zbog utaje poreza. Drča se u poslednje vreme u lokalnoj javnosti pominje kao sponzor i član uprave lokalnog FK Stanišić.

“On je imao svoje kancelarije u kojima su se, inače nalazili ključevi od svih objekata. To sam rekao i u policiji, a isto je potvrdilo i desetak radnika koji su bili na saslušanju”, rekao je Tutorov za VOICE. Prema njegovim rečima, Drča nije bio na spisku zaposlenih, već samo angažovan da vodi poslove od strane Vladimira Vrbaškog. Iako je proces promene vlasničke strukture započet polovinom 2017. godine, Tutorov kaže da je sve okončano tek početkom februara. Drča je posao za koji je angažovan obavljao sve do policijske akcije, potvrdio je Tutorov.

Tutorov je ovim potvrdio ono o čemu već mesecima bruji Sombor. Dobro upućeni izvori kažu da je Drča “nestao” neposredno pre policijske akcije i da je tek nedavno viđen na utakmici FK Stanišića u čijoj je upravi kao sponzor.

Katastar krije podatke?

VOICE je o sumnjivim promenama vlasnika nad imovinom “Graničara” pisao od 2016. godine, kada je gotovo sve što je poljoprivredni kombinat posedovao prešlo u ruke Vladimira Vrbaškog, a potom i krajem 2017. godine kada su novi vlasnici pojedinih objekata postali i funkcioneri Srpske napredne stranke i njima bliske osobe.

Vest o laboratoriji marihuane u stočarskom objektu “Graničara” objavljena je gotovo u isto vreme kada je VOICE otkrio da je Vladimir Vrbaški nestao iz vlasničke strukture bivšeg poljoprivrednog giganta.

Kako je nakon svega godinu i po dana moćni kooperant “Graničara” nestao iz vlasništva više stotina poljoprivrednih objekata i poljoprivrednog zemljišta, Republički geodetski zavod je u dva navrata odbio da odgovori na pitanja VOICE-a.

Ekipa VOICE