Skip to main content

VOICE pokrenuo fektčekersku rubriku

08. mar 2020. Aktuelno
2 min čitanja

Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE) pokrenuo je fektčekersku rubriku na svome portalu, koja će biti posvećena, pre svega izveštavanju pokrajinskog javnog servisa – Radio-televizije Vojvodine (RTV) – zbog značaja i odgovornosti tog medija u informisanju građana Vojvodine.

Namera nam je da u skladu sa našom uređivačkom politikom, koja se fokusira pre svega na lokalne teme i na Vojvodinu, pažljivo pratimo rad RTV-a i javnost izveštavamo o dezinformacijama, poluinformacijama i ostalim manipulativnim metodama kojima se, nažalost, služe mnogi mediji. Da stvar bude gora, postoje osnovane indicije da tim metodama manipulacije javnim mnjenjem pribegava i vojvođanski javni servis. Kao javni servis kojeg finansiraju građani, RTV je posebno obavezan da u svom radu apsolutno sledi profesionalne standarde i novinarski kodeks.

Pojam javnog servisa pre svega znači da je on u vlasništvu građana, koji plaćaju za njegovo funkcionisanje. Zbog toga javni servis ima posebnu odgovornost prema svojim vlasnicima. Kao što mu ime kaže, javni seris je – servis, odnosno on mora da služi građanima, a ne onima koji u svojim rukama drže političku i ekonomsku moć.

Sa žaljenjem konstatujemo da su sva relevantna istraživanja i monitiorinzi rada RTV-a od maja 2016. godine naovamo pokazali drastičan pad kvaliteta pre svega Prvog programa Televizije Vojvodine. I ostali segmenti pokrajinskog javnog servisa doživeli su pad u kvalitetu, u čemu se naročito “ističe” portal RTV-a. To je, razume se, posledica političkih čistki iz maja 2016. godine, protiv kojih se pobunio i deo novinara RTV-a, a u čemu su ih podržale i hiljade građana Novog Sada i Vojvodine na uličnim protestima koje je organizovao Pokret Podrži RTV.

VOICE će pažljivo pratiti izveštavanje RTV-a. Pokretanjem fektčekerske rubrike pridružujemo se kolegama iz FakeNews tragača, Istinomera, Raskrikavanja, kao i mnogim drugim kolegama iz regiona, Evrope i sveta. Ostaćemo uporni u borbi da građanima skrenemo pažnju na ono što novinarstvo jeste i na ono što se po formi liči na novinarstvo, a u stvari je u službi političke propagande i služi zadovoljenju interesa moćnika a ne građana.

VOICE je bio, jeste i uvek će biti na strani građana!

Redakcija VOICE-a

Novi Sad, 8. mart 2020.

Istina je: ima nas! Klikni i podrži slobodno novinarstvo!