Skip to main content

RTV preko Tanjuga izmislio incidente i napade migranata na lokalno stanovništvo u Šidu

07. mar 2020. Fact-checking
3 min čitanja

Talasu lažnih vesti, poluinformacija i dezinformacija o životu izbeglica i migranata koji privremeno borave u Srbiji pridružio se i portal Radio-televizije Vojvodina objavljivanjem izveštaja agencije Tanjug „Pojačane snage policije u Šidu zbog neregistrovanih migranata“

Kako navodi autor teksta „neregistrovani migranti, mahom iz Maroka, prave probleme, napadaju ne samo lokalno stanovništvo, već i same migrante iz Prihvatnog centra, otimaju im hranu koju kupe u prodavnici i prave slične incidente“.

Ovu tvrdnju novinar nije potkrepio bilo kakvim dokazom ili činjenicom koja bi to potvrdila. Štaviše, novinar citira direktora policije Vladimira Rebića koji nijednom rečju nije pomenuo da je bilo napada na građane, otimanja hrane ili sličnih incidenata.

Zbog ovoga je, kako dalje navodi autor teksta, u opštini Šid povećana bezbednost, što potkrepljuje izjavom Vladimira Rebića, koji je naveo da je na teritoriji Šida trenutno prisutno novih 40 policijskih službenika, raspoređenih u patrole interventnih jedinica policije i timove.

Rebić je kazao da je u februaru zabeleženo desetak slučajeva da su ilegalni migranti ulazili u napuštene kuće i vikendice, oštetili brave ili vrata na kućama, zbog čega su meštani uznemireni.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova je procesuiralo sva krivična dela koja su počinjena, ali smo zbog osećaja sigurnosti naših građana pojačali prisustvo policije na ulicama u ovom gradu“, rekao je Rebić.

Dakle, Rebić je potvrdio samo mali deo tvrdnji autora teksta o bezbednosnoj situaciji u Šidu, koje se tiču osećaja bezbednosti samih građana, ulaska u napuštene kuće i oštećenja vrata i brava.

Ne aludirajući iz kojih zemalja su ilegalni migranti koji to rade, Rebić nije pomenuo da su migranti iz Maroka napadali lokalno stanovništvo, migrante iz Prihvatnog centra, niti su bilo kome otimali hranu kupljenu u prodavnicama.

Zgrada Tanjuga i njihov moto „Tanjug.Tačno“ (foto: Beta)

Autor teksta dodatno je pokušao da dramatizuje situaciju u Šidu citirajući zamenika predsednika opštine Šid Zorana Semenovića, koji je izjavio „da se građani sada osećaju sigurnije, a deca slobodno šetaju“. Rekao je i da su napadi na imovinu građana proizveli „nebezbedno kretanje lokalnog stanovništva i migranata iz Prihvatnog centra, posebno u večernjim satima“.

Zamenik predsednika opštine nije upitan da navede razloge zbog kojih se građani osećaju sigurnije i zbog čega deca ranije nisu mogla slobodno da se šetaju. Ako je novinar to i pitao, nije napisao u spornom tekstu koji je RTV objavio na svom portalu 29. februara ove godine.

U tekstu su preneta i mišljenja žitelja Šida za koje autor i sam kaže da su podeljena. Nasuprot onima koji se osećaju nebezbedno, ima i onih koji kažu da nisu imali neprijatna iskustva sa migrantima, navodi se u tekstu. Nijedan građanin novinaru nije rekao da zna za napade na građane Šida.

Dramatizacija situacije u opštini Šid potekla je od strane još 2015. zvanično ukinute agencije Tanjug, koju je prihvatio da sa svojim čitaocima podeli i pokrajinski javni servis koji bi po pravilu trebalo da ima izabalansiranu uređivačku politiku i da strogo izbegava širenje panike i straha.

U tekstu se navodi i da su u Opštini Šid procenili da u ovom mestu blizu granice sa Hrvatskom i okolini boravi oko 400 neregistrovanih migranata. Zvaničan podatak o broju neregistrovanih migranata u opštini Šid u ovom tekstu se ne pominje.

(VOICE) 

Istina je: ima nas! Klikni i podrži slobodno novinarstvo!