Skip to main content

VOICE: RTV će u novembru početi emitovanje programa, ali iz delimično useljene nove zgrade na Mišeluku

26. jul 2019. Istraživanja
6 min čitanja

„Signal iz nove zgrade RTV-a biće pušten 25. novembra ove godine, ni dan ranije ni dan kasnije“, kao da izdaje naredbu zvučao je 19. marta ove godine Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade i predsednik Odbora za pripremu i koordinaciju aktivnosti za izgradnju zgrade Javne medijske ustanove Radio televizije Vojvodine. Međutim, kako navode izvori VOICE-a, signal hoće biti pušten, ali će celokupan posao sa preseljenjem – sve su prilike – biti tek delimično obavljen.

Kraj novembra 2019, što su neki u RTV-u tada naivno povezali s obeležavanjem 70. godišnjice Radio Novog Sada koji se obeležava kao Dan RTV, bio je rok koji je Mirović u novembru 2018. takođe dao za „puštanje signala“ iz nove zgrade RTV na Mišeluku.

Ali, tada je verovatno i jedini put, i to samo zbog pitanja novinara VOICE-a, objasnio šta taj termin zapravo znači. „Cilj je da do kraja novembra 2019. nova zgrada RTV bude useljena i da tada bude pušten signal“, naveo je predsednik Pokrajinske vlade prilikom potpisivanja ugovora za nastavak izgradnje novog doma pokrajinskog javnog servisa.

Do 101. godišnjice Velike narodne skupštine u Novom Sadu, kao rok koji je naložio Mirović, građevinski radovi trebalo bi u potpunosti završeni, čak nekoliko meseci pre roka. Tog dana, 25. novembra 2019, zaista bi mogao da bude „pušten signal“ i da krene program iz nove zgrade – i to samo dan pre 44. godišnjice od puštanja signala iz tada nove zgrade RTV Novi Sad, koja je uništena u bombardovanju 3. maja 1999, i četiri dana pre 70. godišnjice od pokretanja Radio Novog Sada – pod uslovom, dabome, da u međuvremenu budu okončani i realizovani svi neophodni tenderi.

Ali, ne postoji šansa, potvrdila su za VOICE četiri izvora iz različitih sektora RTV-a, da to tada u novu zgradu, vrednu blizu 50 miliona evra, osim administracije i pratećih službi bude završeno i preseljenje svih ostalih delova pokrajinskog javnog servisa, koji trenutno koristi nekoliko objekata u samom gradu.

Taj proces trebalo bi da bude okončan, kako je ranije najavio generalni direktor RTV-a Miodrag Koprivica, tek u martu 2020. godine. „Taman pred izbore“, prokomentarisao je uz osmeh naš izvor sa RTV.

Prilika za dva svečana otvaranja

Prilikom obećanog puštanja signala iz nove zgrade RTV-a 25. novembra i emitovanja prigodnog svečarskog programa – što bi bila prilika za prvo od, zašto to propustiti, dva svečana otvaranja nove zgrade – u objektu na Mišeluku, ukazuju naši izvori, trebalo bi da u funkciji budu dva (od sedam planiranih) radijska studija i dva (od pet planiranih) televizijska studija, kao i, naravno, režijske sobe i druge prostorije neophodne za emitovanje programa.

Udarnički, ali dopola: Aleksandar Vučić i Igor Mirović polažu kamen-temeljac za novu zgradu RTV-a (foto: Uprava za kapitalna ulaganja Vojvodine)

Ako u narednim mesecima sve dobro prođe s planiranim tenderima, po tom (optimističnom) scenariju do kraja novembra u svoje kancelarije u novoj zgradi useliće se stotinak zaposlenih u menadžmentu (trenutno smešteno u zgradi Radio Novog Sada) i sve službe (kadrovska, finansije, marketing, pretplata…) iz zgrade u Bulevaru Mihajla Pupina. Ostali – kad se za selidbu steknu uslovi, odnosno „negde do proleća iduće godine“.

Ovo su nezvanična saznanja VOICE-a pošto iz RTV-a, ni nakon više od mesec dana, nisu dali odgovore ne samo na ova, već i na pitanja koja su se ticala raspisivanja tendera, od koji se neki najavljuju „samo što nisu“ još od kraja prošle godine.

Kako nam je nezvanično potvrđeno, za potpuni završetak nove zgrade neophodno je da budu raspisani tender za III fazu izgradnje (tehnički, nastavak II faze radova), za kancelarijsko i drugo opremanje unutrašnjosti i za tehničko-tehnološko opremanje.

Raspisivanje tih tendera je u nadležnosti ili samo Uprave za kapitalna ulaganja APV ili preko zajedničke komisije Uprave i RTV-a. Za uređenje okoline zgrade zadužen je Grad Novi Sad.

Nisu poznati razlozi zašto na samom kraju jula ti tenderi još nisu raspisani, pogotovo jer za, recimo, samu izgradnju novac nikad nije predstavljao problem: budžetom AP Vojvodine za 2019. obezbeđeno je, uz transfer iz republičkog, 546 miliona, a u prethodne dve godine još 2,6 milijardi dinara. Dakle, oko 27 miliona evra.

Prilikom obilaska radova na Mišeluku 23. marta ove godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Republika, Pokrajina i Grad Novi Sad u zgradu RTV-a uložiti 48,4 miliona evra za izgradnju i opremanje. On je kamen-temeljac na Mišeluku postavio 22. novembra 2017. godine.

Iako nije data specifikacija tog iznosa, iz ranijih izjava generalnog direktora Miodraga Koprivice može se zaključiti da u tu cenu ulazi izgradnja, opremanje enterijera i nabavka nove tehnike, te uređenje okoline nove zgrade.

Kako su rasli troškovi

Konačna cena izgradnje i opremanja zgrade RTV menjala se inače vremenom. Koprivica je tako u julu prošle godine novinarima koji su posetili gradilište na Mišeluku rekao da će sve na kraju koštati oko 40 miliona evra, da bi četiri meseca kasnije izneo drugu računicu – 44 miliona, s tim da je u odgovoru na pitanje novinara VOICE-a naglasio da bi to moglo da bude „i 42 ali i 46 miliona evra“.

Kako se došlo do više od 48 miliona evra, ako je to konačna računica, i da li je na to eventualno uticalo povećanje troškova radova na samoj zgradi, pitanja su bez zvaničnog odgovora.

Miodrag Koprivica, generalni direktor RTV-a: Licitiranje ciframa (foto: Pokrajinska vlada)

Prilikom te prošlojulske posete gradilištu generalni direktor RTV-a je rekao da bi tehničko-tehnološko opremanje pokrajinskog javnog servisa trebalo da košta „12 miliona evra neto“ (bez PDV-a) jer RTV u novi objekat može da prenese „samo 20 odsto postojeće opreme“.

Za nabavku nove tehnike Koprivica i pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević potpisali su početkom ovog meseca ugovor  o prenosu 570,8 miliona dinara, koliko je za tu namenu i opredeljeno ovogodišnjim budžetom tog sekretarijata. (Inače, nakon potpisivanja ugovora generalni direktor RTV je izjavio da se „na temeljima stare zgrade zajedničkim ulaganjima svih nivoa vlasti gradi kapitalan objekat vredan 45 miliona evra“.)

Taj iznos, lako se uočava, daleko je manji od 12 miliona evra koje je Koprivica naveo za nabavku nove oprema. „To je dovoljno da pokrije tu oko trećine troškova za novu opremu, bez PDV-a“, kaže naš izvor iz RTV.

Odakle će se nabaviti ostatak, iz RTV-a nam do objavljivanja ovog teksta nisu odgovorili.

Ni iz Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama nisu bili ništa bolji. Nisu odgovorili na naše pitanje o tome da li će taj sekretarijat ili neki drugi u okviru Pokrajinske vlade izdvojiti dodatan novac za nabavku tehnike.

Da li će biti rebalansa pokrajinskog budžeta ili će preostali, ili možda samo deo novca, biti obezbeđen na neki drugi način, za sada nije poznato. Kao ni to da li se sa ovih 500 miliona dinara koliko je dato RTV-u namerava pokriti tek oprema dovoljna za čuveno krajnovembarsko „puštanje signala“.

„Možete i sami da pretpostavite“

Prilikom potpisivanja ugovora o finansiranju II faze izgradnje sa „SMB gradnjom“, 5. novembra prošle godine, Miodrag Koprivica je novinarima slavodobitno poručio da „danas počinjemo razgovore o tehničko-tehnološkom opremanju nove zgrade“ i najavio skoro raspisivanje tendera za nameštaj i enterijersko opremanje.

Ovi tenderi, kao ni onaj za III fazu izgradnje, do pisanja ovog teksta još nisu bili raspisani. Iz RTV-a, dakako, nismo dobili informaciju kada će to biti učinjeno, a o tome konkretna saznanja nemaju ni naši izvori. Kao ni o tome šta je dosad kočilo raspisivanje tendera, barem onih za nastavak izgradnje i nabavku nameštaja i ostalog,

Čak i kad bi svi oni bili raspisani krajem jula, pod uslovom da ne bude komplikacija tokom postupka (hm, hoće li ih biti?), pobednici bi mogli biti poznati početkom septembra.

„Malo vremena ali je moguće da se sve što je neophodno za početak emitovanja do tada ipak bude isporučeno“, optimističan je izvor VOICE-a. „Sve, naravno, zavisi od toga kad će biti raspisani tenderi i kako će i, što je najvažnije, kada će sve završiti.“

U izglednoj trci s vremenom da se ispuni cilj koji je zadao vojvođanski premijer, najvažnija će ipak biti nabavka tehničke opreme, koja bi na kraju mogla košta i svih 14 miliona evra, saznaje VOICE.

Kad smo pitali jedno sagovornika iz RTV-a, upućenog u planove u vezi s novom zgradom, zašto se i sa nabavkom nove tehnike toliko kasni, dobili smo temu za razmišljanje umesto odgovora: „Možete i sami da pretpostavite.“

Što se tiče predstojećeg tendera za III fazu izgradnje, vrednog oko 540 miliona, u pitanju je tehnički gledano nastavak II faze, a nova faza je uvedena zbog prenosa novca planiranog u budžetu, nezvanično nam je objašnjeno.

Glavni izvođač u dosadašnjim fazama je subotička firma „SMB gradnja“ koja se obavezala da će sve radove završiti u roku od 480 dana, odnosno najkasnije do marta 2020. godine. Inače, ponude subotičke firme bile su jedine na oba dosadašnja tendera, od kojih je prvi bio vredan oko 800, a drugi blizu 1,8 milijardi dinara. U oba slučaja Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine odbila je zahtev VOICE-a za uvid u tendersku dokumentaciju.

Denis Kolundžija (VOICE)