Skip to main content

VOICE: Vojvođani piju najgoru vodu

13. apr 2019. Istraživanja
2 min čitanja

Autor

Ranka Ivanoska u novinarstvu je od 1999. godine u redakciji novosadskog magazina “Kibic fenster”. Od 2000. godine, angažovana je za lokalne medije Radio Vrbas i TV Bačka, kao i dnevni list Danas. Osnivačica je nezavisnog dvonedeljnika “Vrbaske novine”. Radila je kao novinarka dnevnog izdanja Ringier Axel Springer (Blic, Alo). U izbegavanju cenzure saradnica je VOICE-a i blogerka.

Vojvodina je i 2018. godine „prednjačila“ ispred ostatka Srbije po neispravnoj vodi iz slavina. Tako je „česmovača“ koju piju Banaćani neslavni pobednik po broju neispravnih uzoraka, pokazao je godišnji izveštaj Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće u 2018. godini. Banaćani su “pobedili” u broju javnih vodovoda i vodnih objekata sa fizičko-hemijskom neispravnošću, kao i u najvećem procentu neispravnih uzoraka vode za piće tokom 2018.godine.

Iako neki uzročnici neispravnosti pripadaju grupi toksičnih i kancerogenih materija i imaju uticaja na zdravlje, podaci o bolestima povezanim sa hemijskom kontaminacijom se ne prate, navodi se u izveštaju Instituta.

Najveći broj fizičko-hemijski neispravnih uzoraka bilo je u Srednjobanatskom okrugu 98,2 odsto, Severnobanatskom 83 odsto, Južnobanatskom 48,6 odsto, dok u Bačkoj prednjače Severnobački okrug sa 42,2 odsto i Zapadnobački okrug sa 41,5 odsto neispravnih uzoraka.

U opštinama Ada, Senta, Žitište i Novi Bečej procenat fizičko-tehničke neispravnosti iznosio je 100 odsto, dok je u Zrenjaninu iznosio 98,9 odsto.

Zrenjaninci, koji već više od decenije vode borbu za ispravnu vodu u slavinama, su uoči posete Aleksandra Vučića njihovom gradu na društvenim mrežama delili fotografiju poklona koju je Građanski preokret pripremio za predsednika – flašu zrenjaninske česmovače.

Vojvođanska sela kvare i republičku statistiku

Iako se u odnosu na 2017. godinu povećao broj ispravnih javnih vodovoda u gradskim sredinama za 8,5 odsto, Vojvodina nije pomogla u poboljšanju: od ukupnog broja gradskih vodovoda sa fizičko-hemijskom neispravnošću, 64 odsto su oni u Vojvodini.

“Batut” je tokom 2018. godine povećao broj kontrolisanih seoskih vodovoda čime je, pokazao je izveštaj, porastao i broj neispravnih uzoraka vode za piće. Institut je tokom 2018. godine vodovode seoskih naselja i vodne objekte u Vojvodini uveo u redovnu kontrolu.

Od ukupno 2.534 kontrolisanih javnih vodovoda i vodnih objekata, 154 su vodovodi iz gradskih naselja, 1.043 iz seoskih naselja i 1.337 iz vodnih objekata.

Najčešći uzroci fizičko-hemijske neispravnosti su povećana mutnoća i boja, povišene koncentracije gvožđa, mangana, amonijaka, nitrata i nitrita, kao i povećan utrošak kalijum-permanganata, dok su za mikrobiološku neispravnost uzročnici povećan broj aerobnih mezofilnih bakterija i ukupnih koliformnih bakterija, kao i koliformnih bakterija fekalnog porekla.

“Većina uzročnika fizičko-hemijske neispravnosti utiče na organoleptička svojstva vode a nema uticaja na zdravlje, dok neki uzročnici neispravnosti pripadaju grupi toksičnih i kancerogenih materija i imaju uticaja na zdravlje. Podaci o bolestima povezanim sa hemijskom kontaminacijom se ne prate”, navodi se u zaključcima godišnjeg izveštaja.

Ranka Ivanoska (VOICE)