Skip to main content

Yucom o smeni direktora škola u Kuzminu i Laćarku: Ministar prosvete nije nadležan da odlučuje o sukobu insteresa

29. jul 2020. Analitički članci
8 min čitanja

Autor

Marija Grbić je diplomirala novinarstvo na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu 2018. godine kao najbolji student generacije Odseka za medijske studije. Trenutno studira master studija komunikologije na istom fakultetu. U dosadašnjoj profesionalnoj karijeri radila je za Radio 021, Novosadski reporter i Novu ekonomiju. Na festivalu "On the record" 2017. godine osvojila je nagradu za radijski prilog "Surogat materinstvo", dok je iste godine dobila nagradu i za radijsku reportažu o nomadskom životu Roma "Sa šatorima pokraj srećnih puteva" na festivalu Interfer. Dobitnica je specijalne nagrade Univerziteta u Novom Sadu za rad "Branislav Nušić - paradigma vrednog žurnaliste i kulturnog radnika".

Nakon što je ministar prosvete Mladen Šarčević za portal Nova.rs izjavio da su direktori škola u Kuzminu i Laćarku – Nataša Zec i Aleksandar Umetić – smenjeni zbog „sukoba interesa“ jer su istovremeno direktori i „kandidati za političku funkciju“, iz Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) za VOICE kažu da odlučivanje o sukobu interesa nije u nadležnosti Ministarstva prosvete, nego isključivo Agencije za borbu protiv korupcije. Osim toga, iz ove organizacije ističu da je čak i takva odluka ministra „preuranjena“ jer pomenuti direktori još uvek nisu formalno stupili na mesto odbornika. Direktori smatraju da je njihova smena nezakonita i politički instruisana od strane ministra poljoprivrede, predsednika Gradskog odbora SNS-a u Sremskoj Mitrovici i nekadašnjeg gradonačelnika ovog grada Branislava Nedimovića, a najavili su i tužbe protiv Ministarstva prosvete i Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje.

Nakon što je na izborima održanim 21. juna opoziciona grupa građana „Grad za sve nas“ osvojila 11 mandata u lokalnoj skupštini u Sremskoj Mitrovici, članovi ove grupe i budući odbornici Nataša Zec i Aleksandar Umetić, smenjeni su sa mesta direktora osnovnih škola u Laćarku i Kuzminu. Njihova smena došla je direktno iz Ministarstva prosvete, nakon vanrednog nadzora republičke inspekcije, zaobilazeći gradske i pokrajinske prosvetne inspektore. Osim toga, u ovom slučaju nisu ispoštovane ni zakonske procedure jer su, nakon dostavljanja zapisnika o inspekcijskom nadzoru u koje je VOICE imao uvid, direktori imali rok od pet radnih dana da odgovore na primedbe, ali je rešenje o smeni iz ministarstva stiglo već posle tri dana.

Škola u Kuzminu

Dok direktori tvrde da je njihova smena „bez osnova“, mimo procedura i zapravo „politički instruisana“, ministar prosvete Mladen Šarčević je za portal Nova rs. izjavio da je u ovom slučaju reč o sukobu interesa, ali i da su „inspekcijski razlozi dovoljni“. „Ja se nikad nisam kandidovao za političku funkciju i bio istovremeno direktor državne škole. Razlozi inspekcije su veoma dovoljni ako poznajete zakon i struku. Nema kraduckanja“, izjavio je Šarčević.

Jedino nadlažna da daje mišljenje o sukobu interesa jeste Agencija za borbu protiv korupcije, odgovara za VOICE Dragiša Ćalić, pravni savetnik u Yucom-u.

„Potrebno je sačekati stav Agencije za borbu protiv korupcije, kao jedinog organa nadležnog da daje mišljenje o ovom pitanju. S obzirom na to da u momentu razrešenja direktori škola nisu i formalno postali odbornici, te da ih Zakon obavezuje da u roku od tri dana od dana stupanja na funkciju podnesu zahtev Ageniciji, ocene ministra prosvete o sukobu interesa u ovom slučaju, pored toga što nisu njegova nadležnost, su i preuranjene, jer postojanje eventualnog sukoba ocenjuje Agencija, a ne ministarstvo“, kaže Ćalić.

On objašnjava da Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ne prepoznaje „sukob interesa“ kao razlog za smenu direktora jer je to u nadležnosti Agencije. Dodaje da funkcioner može da vrši samo jednu javnu funkciju, a drugu „izuzetno“, uz prethodnu saglasnost Agencije.

Dragiša Ćalić (Foto: Yucom)

Funkcioner je dužan da u roku od tri dana od izbora na funkciju zatraži mišljenje Agencije, a ona ima rok od 15 dana da odgovori.

Bivša direktorka laćaračke škole „Triva Vitasović Lebarnik“ Nataša Zec kaže za VOICE da je obavestila Agenciju za borbu protiv korupcije još drugog jula iako potvrda odborničkih mandata u sremskomitrovačkoj skupštini tek treba da usledi, ali da do sada nije dobila nikakav odgovor.

„Ali pitanje je kako ministar Šarčević uopšte zna ko su Nataša Zec i Aleksandar Umetić. Kako on zna da ćemo biti odbornici? Neko mu je očigledno rekao. I ovde je zapravo pitanje kako nas optužuje za sukob interesa kada još uvek nismo formalno odbornici“, pita se Zec.

Ministarstvo prosvete nije odgovorilo na pitanja VOICE-a u vezi sa ovim slučajem.

Pritisci pa odmazda za nelojalne?

Bivši direktori škola u Laćarku i Kuzminu za VOICE svedoče da su se tokom mandata suočavali sa pritiscima i imali česte inspekcije „na vratima“, jer su odbijali da postanu „lojalni“ odnosno članovi Srpske napredne stranke (SNS). Nakon što je Grupa građana „Grad za sve nas“ na čelu sa nekadašnjim gradonačelnikom Sremske Mitrovice Vladimirom Petkovićem predala listu i najavila izlazak na lokalne izbore, Nataša Zec kaže da su pritisci postali intenzivniji.

Ona tvrdi da je ministar poljoprivrede, predsednik Gradskog odbora SNS u Sremskoj Mitrovici i nekadašnji gradonačelnik ovog grada Branislav Nedimović „došao do spiska ljudi” koji su potpisali za listu
„Grad za sve nas“, a da je onda usledilo „pozivanje telefonom tih ljudi i objašnjavanje da to nije pametna odluka”.

Aleksandar Umetić i Nataša Zec

Ona dodaje da je ova lokalna grupa građana „poljuljala apsulutnu vlast SNS-a“ u Sremskoj Mitrovici i „poremetila planove ministru Nedimoviću“ koji su išli u pravcu premijerskog mesta. Stoga Zec i Umetić smatraju da je njihova smena „politička odmazda“, a da je njen „nalagodavac“ ministar Branislav Nedimović. Ministar Nedimović nije odgovorio na pitanja VOICE-a u vezi sa ovim optužbama.

Zec i Umetić za VOICE kažu da će tužiti Ministarstvo prosvete, kao i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje koje je dalo saglasnost za njihovu smenu. Pokrajinski sekretarijat takođe je ostao nem na pitanja VOICE-a, kao i gradska prosvetna inspekcija.

Čelnik grupe građana „Grad za sve nas“, bivši gradonačelnik Sremske Mitrovice, advokat Unije sindikata prosvete Sremske Mitrovice i ujedno advokat ovih direktora u budućem sporu Vladimir Petković kratko je za VOICE rekao da je smena direktora „nezakonita“ i politički instruisana, a da „svi znaju od koga“.

Rešenje ministra je skaradno, bez argumenata. Ministar u ovim slučajevima nije mogao da razreši direktore. Po meni je rešenje nezakonito i politički instruisano. Mi ćemo o tome govoriti na sudu. Ako postoji i zrno objektivnosti u našem pravosuđu, mi ćemo tu tužbu dobiti“, rekao je Petković.

Vladimir Petković (Foto: Facebook)

Zec: Ne postoji više ni jedan direktor koji ne iskazuje podršku režimu

Sled formalnih događaja koji su rezultirali smenom direktora desio se početkom jula kada je na vrata laćaračke i kuzminske škole „zakucala“ inspekcija Ministarstva prosvete.

Zec kaže da je inspekcija bila vrlo korektna, ali da joj je bilo čudno što u jednu vojvođansku školu dolazi inspekcija direktno iz ministarstva. Uz to, ona dodaje da ni samoj inspekciji nije bilo jasno zašto su uopše poslati, pogotovo ako se uzme u obzir da je pokrajinska inspekcija u toj školi bila pre samo šest meseci.

U zapisniku o nadzoru u laćaračkoj školi u koji je VOICE imao uvid, navodi se da u laćaračkoj školi nije evidentirano prisustvo predstavnika učeničkog parlamenta i predstavnika sindikata, da u nekim odeljenima nema evidencije o izboru članova saveta roditelja za Savet roditelja škole, te da nema evidencije o održanim roditeljskim sastancima na početku školske godine.

Stavke za koje se tereti, „neka druga inspekcija ne bi ni stavila u zapisnik“, smatra Zec koja je na čelu laćaračke škole bila skoro 11 godina.

Škola u Laćarku

„Zato što prisustvo učenika na Školskom odboru nije obavezno, samo se pozivaju, kao i predsednik Sindikata. Jasno smo pokazali da su đaci bili prisutni kada je bio izbor direktora, kada se raspravljalo o bezbednosti učenika. Što se tiče stavke Savet roditelja u ES dnevniku -nastavnik nije upisao ime roditelja koji je izabran za Savet, već je samo napisao da je izabran. Pokazali smo tabelu ogromnu na oglasnoj tabli gde su odeljenjske starešine upisale svako svog roditelja. To nikako nije prekršaj za razrešenje, već za meru da se ispravi i tako su inspektori i napisali“, rekla je Zec za VOICE.

Ona takođe ističe da smenom nje i Umetića „ne postoji više ni jedan direktor koji u manjoj ili većoj meri ne iskazuje podršku ovom režimu“.

Zvonimir Jović: Ministar nikada nije bio tako ekspeditivan

Predsednik vojvođanskog dela Unije prosvetnih radnika Zvonimir Jović kaže da „ministar nikada nije bio tako ekspeditivan“ i da se ne seća da nekada nije ispoštovan rok za odgovor direktora. Dodaje da do sada „nije čuo“ da je neki direktor smenjen zbog nepravilnosti koje se bivšoj direktorici laćaračke škole stavljaju na teret.

„Inspekcija u takvim slučajevima obično daje nalog sa određenim rokom da se uočeni propusti otklone. Ovo će verovtno rešavati Upravni sud i verovatno u korist direktora“, rekao je Jović za VOICE.

On dodaje da je ovde pre svega upitno zašto inspekcijski nadzor nisu vršile gradske i pokrajinske inspekcije.

„Kada smo se god žalili na rad pojedinih direktora u Vojvodini odgovor iz ministrastva je bio da je za te slučajeve nadležna pokrajinska inspekcija“, kaže Jović.

Škola „Triva Vitasović Lebarnik“ i bivša direktorica Zec na poslednjoj eksternoj evaluaciji Školske uprave Novi Sad dobili su ocenu tri, što je ekvivalent vrlo dobrom radu, jer je za ovakve evaluacije najviše ocena četiri. Zec je i u dva mandata bila predsednica Aktiva direktora osnovnih škola u Sremskoj Mitrovici, te se pita zašto je dobijala dobre ocene i birana od stane kolega ako nije radila dobro.

Dobre ocene beleži i škola u Kuzminu „Branko Radičević“. Na poslednjoj i jedinoj eksternoj evaluaciji pre tri godine, ova škola i njen direktor Aleksandar Umetić, dobili su najvišu ocenu. U tom izveštaju u koji je VOICE imao uvid, između ostalog, navodi se da je „direktor posvećen unapređenju rada škole“ , te da „efikasno i efektivno“ upravlja školskim timovima.

Međutim, Aleksandra Umetića, koji je 14 godina bio direktor škole u Kuzminu, sačekala je ista sudbina, po istoj proceduri kao i koleginicu Zec. Isti inspektori, istog dana bili su i ovoj školi.

„U ovom slučaju, mimo svih pravila preskočena je gradska i pokrajnska inspekcija i došla republička po nalogu pomoćnika ministra. Negde je gorelo da ministar u tenhičkom mandatu smenjuje direktore. Po zapisniku nema osnova za razrešenje, a nije ispoštovan ni rok za moj prigovor na zapisnik od pet radnih dana, već je trećeg dana od prijema istog stiglo razrešenje od ministra“, rekao je Umetić za VOICE.

U zapisniku o nadzoru u njegovom slučaju, navodi se da nije evidentirano „ni prisustvo ni odsustvo“ predstavnika Učeničkog parlamenta i predstavnika sindikata na sednicama Školskog odbora, da parlament nije izabrao dva predstanika koji učestvuju u radu Odbora, te da zapisnici nekih školskih timova nemaju delovodni broj. Osim toga, Umetiću se stavlja na teret da neka odeljenja u školskoj 2019/2020. nije formirao po Stručnom uputstvu o formiranju odeljenja.

Reč je o tome da je u četvtom razredu formirano dva odeljenja, iako, kako piše inspekcija, nema dovoljno učenika za dva razreda. Naime, u četvrtom razredu u oba odeljenja ima 29 učenika – u jednom 14, u drugom 15. Ukupno je neophodan 31 učenik da bi se formirala dva razreda.

Zvonimir Jović kaže da je ministar već u nekoliko navrata smenjivao direktore zbog nepravilnosti u formiranju odeljenja.

Zvonimir Jović (Foto: Youtube)

Međutim, Umetić je kao fizičko lice, budući da je razrešen, ministarstvu uputio objašnjenje na ovu primedbu i tako, kako kaže, jasno dokazao da je poštovao pravilnike o formiranju odeljenja. U „primedbi na zapisnik inspekcije“, u koju je VOICE imao uvid, on je između ostalog naveo da u četvrom razredu ima tri učenika koji pohađaju školu po „individualnom obrazovnom planu“ 1 (IOP1), što su zapravo učenici sa blažim smetnjama u razvoju. Po jednom odeljenju može biti najviše dva učenika koji pohađaju nastavu po IOP1. Kada se računa ukupan broj učenika, on se uvećava za jedan po svakom učeniku sa smetnjama u razvoju. Tako se u ovom slučaju broj učenika od 29 uvećava za tri i praktično se računa da u četvrom razredu u kuzminskoj školi ima 32 učenika.

Bivšem direktoru kuzminske škole se zamera što nije uputio zahtev za saglasnost nadležnoj školskoj upravi za priznanje dva odeljenja u četvrtom razredu. U pismenoj primedbi minustarstvu, Umetić je naveo da nije video potrebu da to uradi jer je, kako navodi, postupio po Stručnom uputstvu za formiranje odeljenja za školsku 2019/2020. godinu u kom piše da se formiranje novih odeljenja u četvrtom i osmom razredu ne preporučuje iz pedagoških razloga. Osim toga, Umetić je naveo da je pre početka ove školske godine nadležnoj Školskoj upravi Novi Sad poslao zahteve za formiranje odeljenja sa manjim brojem učenika od propisanog uz pregled broja učenika po IOP1, te da su tom prilikom dobili saglasnost za formiranje nekih odeljenja sa manjim brojem učenika, ali da u tom odgovoru Uprave „nisu pomenuta odeljenja četvrtih razreda“.

Nataša Zec i Aleksandar Umetić, inače profesori fizičkog vaspitanja, trebalo bi da se od septembra vrate na pozicije nastavnika ovog predmeta u svojim školama. Bar do okončanja sudskog postupka koji su najavili.

Marija Grbić (VOICE, naslovna fotografija: Pixabay)