Skip to main content

Zrenjanin: Novi načelnik komunalne milicije bio hapšen zbog huliganskog ponašanja

26. apr 2021. Istraživanja
5 min čitanja

Autor

Darko Šper, urednik u Centralnom desku Radio televizije Vojvodina (pre toga dve godine urednik Web portala RTV). U Novinskoj agenciji Beta radio je od 2001. do 2013. godine. Kao novinar radi od 1995. godine u Radiju Zrenjanin. Radio je kao novinar-dopisnik u Dnevnom listu "Blic" (1997); Dnevnom listu „Glas Javnosti“ (1997-1999); Radiju B92 (1997-1999); Građanskom listu (2001- 2005); Radiju „Kojot“ (2001 - 2005); ANEMu (2001 - 2005); i Super televiziji (2006 - 2009). Povremeno, od sredine 2005. godine, sarađivao je sa Balkanskom istraživačkom mrežom novinara (Balkan Investigative Reporting Network - www.balkaninsight.com) izveštavajući iz Vojvodine. Tokom 2008. godine učestvovao je sa još nekoliko kolega iz Srbije u zajedničkom projektu NUNS-ovog Centra za istraživačko novinarstvo i u tom periodu objavio tekst o korupciji u pravosuđu Srbije. Dobitnik nagrade za istraživačko novinarstvo u okviru projekta Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) "Mediji i lokalne samouprave". Kao novinar Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra jedan od dobitnika Nagrade Evropske unije za istraživačko novinarstvo u Srbiji za 2015. godinu.

Novoimenovani načelnik Odeljenja komunalne milicije u Zrenjaninu Nemanja Malinić bio je u grupi uhapšenih huligana koji su 12. oktobra 2010. u Đenovi izazvali prekid fudbalske utakmice između reprezentacija Italije i Srbije, pokazalo je istraživanje VOICE-a.

Tog dana fudbal se igrao sedam minuta do prekida, a mnogo duže trajalo je ubacivanje baklji i dimnih bombi na teren, seča zaštitne mreže, čupanje stolica, paljenje zastave Albanije i pogrdno skandiranje iz grla nekoliko stotina „navijača“ iz Srbije, u čijem društvu je bio i novi načelnik zrenjaninske komunalne milicije.

Dva dana nakon utakmice u Italiji Malinić je bio u autobusu u kojem su italijanske vlasti deportovale grupu navijača sa svoje teritorije. Njega je sa još 16 huligana policija dočekala na graničnom prelazu Kelebija i uhapsila, javili su tada mediji u Srbiji. Mediji su javili i da je baš ta grupa bila najekstremnija na stadionu.

„Današnji načelnih zrenjaninske komunalne milicije bio je u Đenovi u grupi huligana zbog čijeg divljanja je utakmica prekinuta, ali nije bio obuhvaćen i krivičnim postupkom u toj zemlji. On je sa grupom huligana deportovan u Srbiju“, potvrdio je za VOICE policijski izvor.

Prema njegovim rečima, nema sumnje da je reč o Nemanji Maliniću, čije ime i prezime je tada objavilo nekoliko dnevnih listova u Srbiji, a koji je u vreme hapšenja na Kelebiji imao 27 godina, što su takođe tada objavili mediji.

Prema pisanju medija, Malinić i ekipa iz njegovog autobusa proveli su 48 sati u policiji, a po isteku policijskog pritvora saslušani su kod istražnog sudije.

Malinić i veće grupe navijača koji su se tih dana vraćali sa utakmice u Italiji uhapšeni su na različitim graničnim prelazima sa Mađarskom i Hrvatskom. Prema pisanju medija, u Đenovi je od 663 registrovanih navijača iz Srbije 207 njih prošlo kroz krivičnu evidenciju.

Tadašnji ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da za veliki broj navijača koji su bili u Đenovi, postoje podaci u krivičnoj evidenciji i da policija one za koje postoji potreba zadržava na informativnim razgovorima.

U Italiji se postupak vodio protiv osmorice navijača iz Srbije zbog izazivanja nereda na utakmici i opiranja prilikom hapšenja. Četvorica su osuđena i odmah deportovana za Srbiju, dok je preostalima izrečena zatvorska kazna.

Najdužu kaznu, u trajanju tri godine i tri meseca, dobio je Ivan Bogdanov, jedan od vođa navijača Crvene zvezde. Bogdanov je kasnije 14. oktobra 2014. bio odgovoran i za prekid fudbalske utakmice između Srbije i Albanije u Beogradu.

Načelnica Gradske uprave Jasmina Malinić direktno nadređena svom sinu

Nemanja Malinić je do kraja marta bio zamenik sekretara Skupštine grada Zrenjanina, a 1. aprila imenovan je na novu funkciju. Prethodno je podneo ostavku na prethodnu funkciju, što je Skupština grada i prihvatila na sednici koja je održana dan kasnije.

Nemanja Malinić (foto: zrenjanin.rs)

Iako na sajtu grada i dalje stoji Malinićeva slika kao funkcionera Skupštine grada, na istom sajtu može se pročitati i da je Malinić imenovan za načelnika komunalne milicije.

Rođen je 1983. godine u Novom Sadu, a diplomirao je na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe u istom gradu. Kako se još navodi u njegovoj biografiji, zaposlen je u Gradskoj upravi Zrenjanina 12 godina, prvo na upravno-pravnim poslovima u Odeljenju za opštu upravu, a zatim i u Odeljenju za društvene delatnosti. Zaposlen u vreme vladavine Demokratske stranke, Malinić je danas član Srpske napredne stranke.

Zanimljivo je da je još uvek aktuelna načelnica Gradske uprave Zrenjanina Nemanjina majka Jasmina Malinić. Komunalna milicija je organ koji je direktno njoj podređen. Naime, Odeljenje komunalne milicije jedno je od 11 osnovnih organizacionih celina koje su u sastavu Gradske uprave u Zrenjaninu.

Malinićeva je zaposlena u Gradskoj upravi još od 1984. godine i to na različitim poslovima u Sekretarijatu za privredu, Sekretarijatu za opštu upravu i Sekretarijatu za poslove uprave i pravnu pomoć.

Radila je i u Odeljenju za poslove uprave, odakle je i izabrana na mesto zamenika načelnika Gradske uprave, potom vršioca dužnosti načelnika, a decembra 2012. godine i načelnika Gradske uprave.

Zaposleni u Gradskoj upravi sa kojima je VOICE kontaktirao rekli su da se Jasmina Malinić trenutno nalazi na godišnjem odmoru i da će uskoro otići u penziju.

Darko Šper (VOICE, naslovna fotografija: screenshot RTS)

Sa imejl adrese Kabineta gradonačelnika Zrenjanina ([email protected]) VOICE-u je stigao odgovor na tekst, koji objavljujemo u celini:

Poštovani, na osnovu člana 84, 87, 96 i 97 Zakona o javnom informisanju dostavljamo vam

sledeći

ODGOVOR NA INFORMACIJU

Načelnik komunalne milicije grada

Zrenjanina nije učestovao u neredima u Đenovi

Dana 26. aprila, u više medija objavljena je netačna informacija da je grad Zrenjanin na funkciju načelnika komunalne policije imenovao osobu koja je učestvovala u navijačkim neredima do kojih je došlo na utakmici između reprezentacija Srbije i Italije, 12. oktobra 2010. godine.

Objavljene informacije predstavljaju potpunu neistinu i zlonamernu manipulaciju, izvučenu iz opštepoznatog podatka, dostupnog celokupnoj javnosti da je tog dana zbog navijačkih nereda prekinuta utakmica između reprezentacija Italije i Srbije.

Međutim, Članom 9. Zakona o javnom informisanju propisano je da su „urednik i novinar dužni da s pažnjom primerenom okolnostima, pre objavljivanja informacije koja sadrži podatke o određenoj pojavi, događaju ili ličnosti provere njeno poreklo, istinitost i potpunost.“

Nemanja Malinić, koji je imenovan za načelnika komunalne milicije grada Zrenjanina, nikada nije učestvovao ni u kakvim navijačkim neredima. Protiv njega nikada nije vođen postupak u vezi s ovim, niti bilo kojim drugim slučajem, niti krivičnim delom.

U izveštavanju o sportskim priredbama ne može se prenebregnuta činjenica da su fudbalske utamice sportski događaji kojima uvek prisustvuje veliki broj ljudi, koji vole fudbal.

Neistiniti su navodi medija da je Nemanja Malinić 12. oktobra 20210. u Đenovi, na utakmici reprezentacija Srbije i Italije, učestvovao u navijačkim neredima.

Nemanja Malinić se u trenutku izbijanja nereda nalazio na potupno drugoj tribini stadiona, odakle je sa drugim, pristojnim i istinskim ljubiteljima fudbala, želeo da navija za svoju reprezentaciju. Za svoju Srbiju.

To potvrđuje i nesporna činjenica i da protiv Malinića, nikada nije vođen krivični postupak, o čemu svedoči rešenje Višeg suda u Subotici, od 26. marta 2012. godine, kojim je odbačen optužni predlog tužioca. U rešenju suda precizirano je da ne postoji nijedan dokaz koji bi upućivao da je Malinić učestvovao u neredima.

Sud je svoju odluku doneo na osnovu saslušanja brojnih svedoka, kao i na osnovu video snimaka i fotografija, koje su potvrdile da Nemanja Malinić, nije ni na koji način učestvovao u neredima, osim što je kao ljubitelj fudbala tog dana bio na stadionu Đenove, na suprotnoj tribini, dakle najmanje 120 metara udaljen od izazivača nereda. A to je potvrdio i Vrhovni kasacioni sud 21. 11. 2012. godine. Takođe, oba suda su kao nespornu činjenicu utvrdila da protiv Nemanje Malinića nije vođen postupak u Italiji.

Nemanja Malinić nema dosije u policiji niti je protiv njega bilo krivičnih prijava ikada. Nemanja Malenić će protiv svih medija koji su objavili netačne informacije pokrenutu sudski spor, a novac će donirati u humanitarne svrhe.

Poštovani, podsećamo vas da Zakon o javnom informisanju u  članovima 84, 87, omogućuje licu čiji pravo i intres su povređeni netečnom infomacijom da odgovori na sve netačne navode, a u članovima 96 i 97 predviđa načelo jednake delotvornosti i zabranu preinačenja i komentarisanja odgovora na informaciju.

Uvereni smo da zajednički radimo u interesu objektivnog informisanja javnosti.

Zrenjanin, 27. april 2021. godine