Skip to main content

Zrenjanin: Novi načelnik komunalne milicije bio hapšen zbog huliganskog ponašanja

26. Apr 2021. Istraživanja
5 min čitanja

Autor

Darko Šper, urednik u Centralnom desku Radio televizije Vojvodina (pre toga dve godine urednik Web portala RTV). U Novinskoj agenciji Beta radio je od 2001. do 2013. godine. Kao novinar radi od 1995. godine u Radiju Zrenjanin. Radio je kao novinar-dopisnik u Dnevnom listu "Blic" (1997); Dnevnom listu „Glas Javnosti“ (1997-1999); Radiju B92 (1997-1999); Građanskom listu (2001- 2005); Radiju „Kojot“ (2001 - 2005); ANEMu (2001 - 2005); i Super televiziji (2006 - 2009). Povremeno, od sredine 2005. godine, sarađivao je sa Balkanskom istraživačkom mrežom novinara (Balkan Investigative Reporting Network - www.balkaninsight.com) izveštavajući iz Vojvodine. Tokom 2008. godine učestvovao je sa još nekoliko kolega iz Srbije u zajedničkom projektu NUNS-ovog Centra za istraživačko novinarstvo i u tom periodu objavio tekst o korupciji u pravosuđu Srbije. Dobitnik nagrade za istraživačko novinarstvo u okviru projekta Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) "Mediji i lokalne samouprave". Kao novinar Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra jedan od dobitnika Nagrade Evropske unije za istraživačko novinarstvo u Srbiji za 2015. godinu.

Novoimenovani načelnik Odeljenja komunalne milicije u Zrenjaninu Nemanja Malinić bio je u grupi uhapšenih huligana koji su 12. oktobra 2010. u Đenovi izazvali prekid fudbalske utakmice između reprezentacija Italije i Srbije, pokazalo je istraživanje VOICE-a.

Tog dana fudbal se igrao sedam minuta do prekida, a mnogo duže trajalo je ubacivanje baklji i dimnih bombi na teren, seča zaštitne mreže, čupanje stolica, paljenje zastave Albanije i pogrdno skandiranje iz grla nekoliko stotina „navijača“ iz Srbije, u čijem društvu je bio i novi načelnik zrenjaninske komunalne milicije.

Dva dana nakon utakmice u Italiji Malinić je bio u autobusu u kojem su italijanske vlasti deportovale grupu navijača sa svoje teritorije. Njega je sa još 16 huligana policija dočekala na graničnom prelazu Kelebija i uhapsila, javili su tada mediji u Srbiji. Mediji su javili i da je baš ta grupa bila najekstremnija na stadionu.

“Današnji načelnih zrenjaninske komunalne milicije bio je u Đenovi u grupi huligana zbog čijeg divljanja je utakmica prekinuta, ali nije bio obuhvaćen i krivičnim postupkom u toj zemlji. On je sa grupom huligana deportovan u Srbiju”, potvrdio je za VOICE policijski izvor.

Prema njegovim rečima, nema sumnje da je reč o Nemanji Maliniću, čije ime i prezime je tada objavilo nekoliko dnevnih listova u Srbiji, a koji je u vreme hapšenja na Kelebiji imao 27 godina, što su takođe tada objavili mediji.

Prema pisanju medija, Malinić i ekipa iz njegovog autobusa proveli su 48 sati u policiji, a po isteku policijskog pritvora saslušani su kod istražnog sudije.

Malinić i veće grupe navijača koji su se tih dana vraćali sa utakmice u Italiji uhapšeni su na različitim graničnim prelazima sa Mađarskom i Hrvatskom. Prema pisanju medija, u Đenovi je od 663 registrovanih navijača iz Srbije 207 njih prošlo kroz krivičnu evidenciju.

Tadašnji ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da za veliki broj navijača koji su bili u Đenovi, postoje podaci u krivičnoj evidenciji i da policija one za koje postoji potreba zadržava na informativnim razgovorima.

U Italiji se postupak vodio protiv osmorice navijača iz Srbije zbog izazivanja nereda na utakmici i opiranja prilikom hapšenja. Četvorica su osuđena i odmah deportovana za Srbiju, dok je preostalima izrečena zatvorska kazna.

Najdužu kaznu, u trajanju tri godine i tri meseca, dobio je Ivan Bogdanov, jedan od vođa navijača Crvene zvezde. Bogdanov je kasnije 14. oktobra 2014. bio odgovoran i za prekid fudbalske utakmice između Srbije i Albanije u Beogradu.

Načelnica Gradske uprave Jasmina Malinić direktno nadređena svom sinu

Nemanja Malinić je do kraja marta bio zamenik sekretara Skupštine grada Zrenjanina, a 1. aprila imenovan je na novu funkciju. Prethodno je podneo ostavku na prethodnu funkciju, što je Skupština grada i prihvatila na sednici koja je održana dan kasnije.

Nemanja Malinić (foto: zrenjanin.rs)

Iako na sajtu grada i dalje stoji Malinićeva slika kao funkcionera Skupštine grada, na istom sajtu može se pročitati i da je Malinić imenovan za načelnika komunalne milicije.

Rođen je 1983. godine u Novom Sadu, a diplomirao je na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe u istom gradu. Kako se još navodi u njegovoj biografiji, zaposlen je u Gradskoj upravi Zrenjanina 12 godina, prvo na upravno-pravnim poslovima u Odeljenju za opštu upravu, a zatim i u Odeljenju za društvene delatnosti. Zaposlen u vreme vladavine Demokratske stranke, Malinić je danas član Srpske napredne stranke.

Zanimljivo je da je još uvek aktuelna načelnica Gradske uprave Zrenjanina Nemanjina majka Jasmina Malinić. Komunalna milicija je organ koji je direktno njoj podređen. Naime, Odeljenje komunalne milicije jedno je od 11 osnovnih organizacionih celina koje su u sastavu Gradske uprave u Zrenjaninu.

Malinićeva je zaposlena u Gradskoj upravi još od 1984. godine i to na različitim poslovima u Sekretarijatu za privredu, Sekretarijatu za opštu upravu i Sekretarijatu za poslove uprave i pravnu pomoć.

Radila je i u Odeljenju za poslove uprave, odakle je i izabrana na mesto zamenika načelnika Gradske uprave, potom vršioca dužnosti načelnika, a decembra 2012. godine i načelnika Gradske uprave.

Zaposleni u Gradskoj upravi sa kojima je VOICE kontaktirao rekli su da se Jasmina Malinić trenutno nalazi na godišnjem odmoru i da će uskoro otići u penziju.

Darko Šper (VOICE, naslovna fotografija: screenshot RTS)

Sa imejl adrese Kabineta gradonačelnika Zrenjanina ([email protected]) VOICE-u je stigao odgovor na tekst, koji objavljujemo u celini:

Поштовани, на основу члана 84, 87, 96 i 97 Закона о јавном информисању достављамо вам

следећи

ОДГОВОР НА ИНФОРМАЦИЈУ

Начелник комуналне милиције града

Зрењанина није учестовао у нередима у Ђенови

Дана 26. априла, у више медија објављена је нетачна информација да је град Зрењанин на функцију начелника комуналне полиције именовао особу која је учествовала у навијачким нередима до којих је дошло на утакмици између репрезентација Србије и Италије, 12. октобра 2010. године.

Објављене информације представљају потпуну неистину и злонамерну манипулацију, извучену из општепознатог податка, доступног целокупној јавности да је тог дана због навијачких нереда прекинута утакмица између репрезентација Италије и Србије.

Међутим, Чланом 9. Закона о јавном информисању прописано је да су “уредник и новинар дужни да с пажњом примереном околностима, пре објављивања информације која садржи податке о одређеној појави, догађају или личности провере њено порекло, истинитост и потпуност.”

Немања Малинић, који је именован за начелника комуналне милиције града Зрењанина, никада није учествовао ни у каквим навијачким нередима. Против њега никада није вођен поступак у вези с овим, нити било којим другим случајем, нити кривичним делом.

У извештавању о спортским приредбама не може се пренебрегнута чињеница да су фудбалске утамице спортски догађаји којима увек присуствује велики број људи, који воле фудбал.

Неистинити су наводи медија да је Немања Малинић 12. октобра 20210. у Ђенови, на утакмици репрезентација Србије и Италије, учествовао у навијачким нередима.

Немања Малинић се у тренутку избијања нереда налазио на потупно другој трибини стадиона, одакле је са другим, пристојним и истинским љубитељима фудбала, желео да навија за своју репрезентацију. За своју Србију.

То потврђује и неспорна чињеница и да против Малинића, никада није вођен кривични поступак, о чему сведочи решење Вишег суда у Суботици, од 26. марта 2012. године, којим је одбачен оптужни предлог тужиоца. У решењу суда прецизирано је да не постоји ниједан доказ који би упућивао да је Малинић учествовао у нередима.

Суд је своју одлуку донео на основу саслушања бројних сведока, као и на основу видео снимака и фотографија, које су потврдиле да Немања Малинић, није ни на који начин учествовао у нередима, осим што је као љубитељ фудбала тог дана био на стадиону Ђенове, на супротној трибини, дакле најмање 120 метара удаљен од изазивача нереда. А то је потврдио и Врховни касациони суд 21. 11. 2012. године. Такође, оба суда су као неспорну чињеницу утврдила да против Немање Малинића није вођен поступак у Италији.

Немања Малинић нема досије у полицији нити је против њега било кривичних пријава икада. Немања Маленић ће против свих медија који су објавили нетачне информације покренуту судски спор, а новац ће донирати у хуманитарне сврхе.

Поштовани, подсећамо вас да Закон о јавном информисању у  члановима 84, 87, омогућује лицу чији право и интрес су повређени нетечном инфомацијом да одговори на све нетачне наводе, а у члановима 96 i 97 предвиђа начело једнаке делотворности и забрану преиначења и коментарисања одговора на информацију.

Уверени смо да заједнички радимо у интересу објективног информисања јавности.

Зрењанин, 27. април 2021. године