Skip to main content

Novinari VOICE-a nominovani za Nagradu za istraživačko novinarstvo

26. apr 2021. Aktuelno
2 min čitanja

Nezavisno udruženje novinara Srbije(NUNS) objavilo je danas koji su novinari nominovani za godišnju Nagradu za istraživačko novinarstvo koja se dodeljuje šesnaestu godinu za redom, a od prošle godine nosi naziv „Dejan Anastasijević“.

U kategoriji štampanih medija nominovani su Saša Dragojlo, Marko Vešović i Vladmir Otašević za tekst „Unosni poslovi sina Svetozara Marovića, Srbija kao sigurna kuća“ objavljen u nedeljniku Vreme, Sandra Petrušić za tekst „Na potezu je republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac: Falsifikovanje podataka bitnih po javno zdravlje“ objavljen u NIN-u i Saša Dragojlo i Dragana Pećo za tekst „Ima neka tajna veza“ objavljen takođe u nedeljniku NIN.

U kategoriji elektronskih medija: Brankica Stanković, Irena Stević i Mina Milanović za serijal „Insajder – Politika kao biznis, država kao partijski plen“ emitovan na N1, Jelena Zorić za emisiju „Optužnica – Jovanjica“ emitovanu na N1, Senka Vlatković Odavić za emisiju „Male velike priče u doba korone: Kadija – pravda u krizi“ emitovana na NovaS i Žana Kovačević za emisiju „Al Jazeera Kodex: Za(blud)a“ emitovana na Tv Aljazeera Balkans.

Među onlajn medijima po oceni žirija najbolji su bili Ivan Angelovski, Marija Ristić, Slobodan Georgiev, Aleksandar Đorđević i Džana Brkanić za tekst „Poslovi porodice Kisić“ objavljen na Balkan Insight, zatim Natalija Jovanović za tekst „Korona: Broj umrlih i zaraženih višestruko veći od zvanično saopštenog“ objavljen na Birn.rs, Bojana Jovanović i Stevan Dojčinović za „Rat balkanskog podzemlja: Ubistva, veze u policiji i u vrhu države“ objavljen na portalu KRIK, Dušan Komarčević za tekst „RSE istraga: Rat na klik“ objavljen na Radiju Slobodna Evropa, Slađana Gluščević i Miloš Katić za tekst „Arapski investitori agrobiznis u Srbiji vode u gubitak, država neće da kaže da li joj plaćaju zakup njiva“ objavljen na VOICE.

Na konkurs se, kako je saopšteno, prijavio 61 novinar iz 22 medija sa 47 istraživačkih radova.

Nagrade od po 100.000 dinara pobedničkim radovima i druga priznanja biće dodeljena na svečanosti, u Dorćol Placu u Beogradu, 7. maja 2021. u 12 časova, najavio je NUNS.

(Beta)