Skip to main content

Afera Promenada: NEPI ponovo nezakonito ispušta podzemnu vodu, reagovala inspekcija

28. dec 2018. Aktuelno
3 min čitanja

Autor

Mladen Savatović, novinar je VOICE-a i master komunikologije. Piše tekstove o nepravilnostima u radu lokalnih samouprava, zloupotrebe novca i moći, ekologiji i drugim društveno-političkim temama. Od 2014. do 2016. godine radio je kao glavni i odgovorni urednik Univerzitetskog odjeka, studentskog portala Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Pisao je za studentske portale iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine, kao i za lokalne novine „North Myrtle Beach Times“ i „Loris Times“ iz Južne Karoline, SAD. Učestvovao u projektu „Dan u tvojim cipelama“, koji se bavio podizanjem standarda u izveštavanju o osobama sa invaliditetom, koji je organizovala Novosadska novinarska škola.

Firma NEPI Rockcastle još uvek nema dozvolu za odvođenje podzemnih voda u toku probnog rada tržnog centra Promenada. Dok JKP Vodovod i kanalizacija ne izda neophodnu saglasnost, voda se nezakonito ispušta u novosadski kanalizacioni sistem, o čemu su nadležni obavešteni, potvrđeno je u tom komunalnom preduzeću za Vojvo]anski istraživačko-analitički centar (VOICE). 

Do kraja godine ostalo je nekoliko dana, a investitor NEPI Rockcastle novu će dočekati, po svemu sudeći, „sa druge strane zakona“. Iako je najavljeno da će Vodovod ponovo odobriti odvođenje podzemnih voda, ovog puta za vreme probnog rada Promenade, to se još uvek nije dogodilo.

Pošto je prethodna saglasnost, koja je produžena izvođačima radova na tržnom centru, istekla 30. novembra, NEPI se našao u „vakuum periodu“ između dve dozvole, zbog čega je morala da interveniše komunalna inspekcija.

Inspektori su sa predstavnicima NEPI-ja i inženjerima Vodovoda i kanalizacije od početka decembra dva puta izlazili na teren i konstatovali da se podzemne vode nezakonito ispuštaju u gradsku kanalizacionu mrežu.

„Po pravilu, kada pronađemo nešto nelegalno, prijavimo to inspekciji, a oni obično daju neki rok od 20-30 dana da se nepravilnosti otklone, u skladu sa praksom“, objašnjavaju u Vodovodu i dodaju da do sada nisu dobili zvanični zapisnik inspekcijske kontrole.

Gradska uprava za inspekcijske poslove nije odgovorila koje sve nepravilnosti su konstatovali komunalni inspektori i da li su tom prilikom pokrenuli  bilo kakav postupak prema investitoru.

NEPI-jeva marketing menadžerka Tijana Mijović nije se odazvala na poziv da govori o inspekcijskom nadzoru, baš kao ni predstavnici tržnog centra Promenada.

VOICE je pre skoro mesec dana pisao o tome da će NEPI ilegalno ispuštati podzemnu vodu,  nakon što  poslednjeg dana novembra istekne dozvola za dreniranje u toku građevinskih radova.

Pitanje Građanske Vojvodine je još uvek aktuelno

Tada je glavna inženjerka Vodovoda Ikonija Karadžić izjavila da „više ne postoji zakonski osnov da se izvođačima dozvola opet produži“, te da će investitor kršiti zakon sve dok se ne sklopi novi ugovor i ne izgrade šahtovi.

Nezakonito upuštanje vode u kanalizaciju trebalo je da potraje dve do tri nedelje, dok se ne izmeni cenovnik, potpiše ugovor i izgradi neophodna infrastruktura.

Međutim, „prelazni period“ se odužio jer je ceo proces kompleksan, a posao dodatno otežava činjenica da je usluga drenaže podzemne vode bunarima za vreme probnog rada objekta nešto potpuno novo za Vodovod i Grad.

Kako kažu u Vodovodu, nacrt ugovora i projekat su spremni, prikupljene su gotovo sve saglasnosti javnih preduzeća, a podnosilac zahteva za izdavanje privremene dozvole je obavešten o celom procesu.

Ostalo je, kažu, još da Gradska uprava za urbanizam i građevinske poslove narednih dana odobri izgradnju šahtova.

„Tada ćemo podnosiocima zahteva predlog ugovora proslediti, da oni to pogledaju, pa ako je sve u redu, potpisaćemo ga što pre“, kažu u Vodovodu i procenjuju da će sve biti rešeno najverovatnije tokom prve nedelje naredne godine.

Podsetimo, tržni centar Promenada, koji se našao u središtu afere zbog propusta prilikom izgradnje i potencijalnog ugrožavanja opšte bezbednosti, otvoren je 15. novembra bez upotrebne dozvole.

Umesto nje, najveći tržni centar u Srbiji kupcima je svoja vrata otvorio prema zacrtanom roku zahvaljujući dozvoli za probni rad, koju je izdala stručna komisija IBS-Instituta iz Novog Sada, angažovana od strane samog investitora.

Nakon toga je objavljeno da će Javno komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija izdati saglasnost za odvođenje podzemnih voda u toku probnog rada Promenade, na godinu dana, kada ističe rok da investitor u taj objekat pronađe trajno rešenje za podzemne vode.

Mladen Savatović (VOICE)