Skip to main content

Preko brda, preko brega do Savinog Sela 

27. dec 2018. Lokalne samouprave
3 min čitanja

Autor

Ranka Ivanoska u novinarstvu je od 1999. godine u redakciji novosadskog magazina “Kibic fenster”. Od 2000. godine, angažovana je za lokalne medije Radio Vrbas i TV Bačka, kao i dnevni list Danas. Osnivačica je nezavisnog dvonedeljnika “Vrbaske novine”. Radila je kao novinarka dnevnog izdanja Ringier Axel Springer (Blic, Alo). U izbegavanju cenzure saradnica je VOICE-a i blogerka.

Učenici OŠ “Branko Radičević” u Savinom Selu jedini su, od devet osnovnih škola u opštini Vrbas, kojima je ove godine Deda Mraz doneo paketiće o trošku lokalnog budžeta. Novogodišnji paketići za sve učenike, od 1. do 8. razreda savinoselske škole obezbeđeni su zahvaljujući Jovani Božović Vujtović, pomoćnici predsednika opštine zaduženoj za mesne zajednice, koja u svom rodnom selu obavlja funkcije predsednice Saveta MZ Savino Selo i predsednice Saveta roditelja u seoskoj školi.

Reč je o funkcionerki iz redova SNS-a, koja se „proslavila“ uoči novogodišnjih izbora za savete mesnih zajednica održanih 31. decembra 2017. godine, kada je “svojim Savinoselcima” uputila nekoliko pretećih statusa na Fejsbuku,kojima ih je pozvala na aktivan partijski rad u kampanji i podsetila na dug prema SNS-u jer “posao nisu dobili ni zato što su lepi, ni zato što su pametni”, već zahvaljujući partiji.

Godinu dana kasnije, Jovana Božović Vujtović je sa svog privatnog FB naloga obavestila “decu, roditelje,nastavnike i Savinoselce” da je Mesna zajednica Savino Selo odlučila da još jednom obraduje sve đake “naše škole”. Poslednjeg dana prvog polugodišta, napisala je ova opštinska funkcionerka, “u fiskulturnoj sali naše škole – našu decu zabavljaće Leontina, a posle toga svako dete od 1. do 8. razreda dobiće poklon-paketić”. O novogodišnjoj žurci i Deda Mrazu koji je od devet osnovnih škola došao samo u OŠ “Branko Radičević” izvestili su i lokalni mediji.

Na pitanje zašto Deda Mraz daruje samo decu iz sela pomoćnice predsednika opštine zadužene za svih osam mesnih zajednica u Vrbasu, VOICE nije dobio odgovor. Jovana Božović Vujtović nije odgovorila na poziv novinarke VOICE-a, a u ostalim mesnim zajednicama u vrbaskoj opštini nemaju drugo objašnjenje osim da takva inicijativa nije ni pokrenuta od strane saveta.

Deda Mraz koji donosi poklone samo školarcima iz sela iz kojeg je pomoćnica predsednika opštine Vrbas nije prvi slučaj u kojem se se Jovana Božović Vujtović našla na meti optužbi da koristi svoju funkciju kako bi postala „prorok u svom selu“.

“Sa svog FB profila direktor savinoselske škole hvali inicijativu Saveta roditelja koja je od Saveta MZ Savino Selo izdejstvovala da plati deci osiguranje, a na čelu oba saveta je Jovana Božović Vujtović, koja je  pomoćnica predsednika opštine za mesne zajednice. Decu u sistemu obrazovanja imamo na celoj teritoriji opštine Vrbas, a vi ne vidite dalje od svog sela. U svih devet osnovnih škola imate porodice koje ne mogu da izdvoje novac za osiguranje, ekskurziju, školski pribor ili paketić, kao što u svakoj od tih škola imate porodice koje mogu. Vi se ponašate kao da svom selu možete da radite šta hoćete, bez razmišljanja da time diskriminišete decu iz ostalih škola u opštini i činite da ostali saveti u mesnim zajednicama deluju nesposobno ”, rekao je Dragan Stijepović, odbornik GG Oslobodimo Vrbas na oktobarskoj sednici SO Vrbas dodajući da su sredstva mesne zajednice – javna i namenska. Prema njegovim rečima, sredstva za besplatan školski pribor, osiguranje i novogodišnje paketiće nisu opredeljenja u budžetu, niti planirana godišnjim programom MZ Savino Selo.

Jovana Božović Vujtović imenovana je na funkciju pomoćnice predsednika opštine nakon lokalnih izbora u Vrbasu 2016. godine, a u kampanji za “novogodišnje izbore” za savete MZ u opštini od 31. decembra 2017. godine dospela je u žižu javnosti zbog pomenutih statusa objavljenih na FB profilu. Naime, uz napomenu “važno”, obratila se onima koji izbegavaju partijske dužnosti u kampanji: “Apelujem naročito na vas koji ste zasnovali radni odnos, ne zaboravite ko vam je taj zasluženi posao dao. Gospodo draga, svi ste zaposleni ne zato što ste lepi i pametni, već što ste članovi stranke”.

Sporni statusi su ubrzo obrisani, a anonimna FB stranica Vrbaske tajne obavestila je svoje pratioce da je profil Jovane Božović Vujtović navodno hakovan i da policija traga za nepoznatim počiniocima.

Ranka Ivanoska (VOICE, naslovna fotografija: sajt OŠ Branko Radičević, Savino Selo)