Skip to main content

Na izborima za savete mesnih zajednica – devet Vučića podvučenih crtom

04. dec 2017. Istraživanja
4 min čitanja

Autor

Ranka Ivanoska u novinarstvu je od 1999. godine u redakciji novosadskog magazina “Kibic fenster”. Od 2000. godine, angažovana je za lokalne medije Radio Vrbas i TV Bačka, kao i dnevni list Danas. Osnivačica je nezavisnog dvonedeljnika “Vrbaske novine”. Radila je kao novinarka dnevnog izdanja Ringier Axel Springer (Blic, Alo). U izbegavanju cenzure saradnica je VOICE-a i blogerka.

Građani Vrbasa će poslednjeg dana 2017. godine, zahvaljujući odluci lokalne vlasti na čelu sa SNS-om, ući u istoriju višestranačkog sistema u Srbiji kao prvi birači čiji će se glasovi brojati uz zvuke petardi i odbrojavanje poslednjih sekundi stare godine.

Poslednji dan godine, 31. decembar, kao datum održavanja izbora za nove predstavnike u savetima mesnih zajednica, bacio je u senku sadržaj nedavno usvojene Odluke o mesnim zajednicama opštine Vrbas, kojom su značajno izmenjena izborna pravila. Zahvaljujući takvim – novim – pravilima, na jedinim izborima na kojima građani glasaju direktno i pojedinačno za svoje komšije, Vrbasani će 31. decembra, zahvaljujući novom izgledu glasačkog listića, praktično birati između devet Vučića i onih “ispod crte”.

Gotovo punih osam sati trajala je sednica SO Vrbas sa jednom jedinom tačkom dnevnog reda: izmene Odluke o mesnim zajednicama, koju je usvojila vladajuća koalicija okupljena oko SNS-a i SPS-a. Opozicioni odbornici iz redova pokreta Dosta je bilo i koalicije Oslobodimo Vrbas nazvali su ovu odluku “uvodom u diktaturu” i podneli 31 amandman.

„U svih osam mesnih zajednica, pet seoskih i tri gradske, ujednačen je broj članova saveta na devet. Na glasačkom listiću kandidati više neće biti poređani po azbučnom redu, već po redosledu predaje liste, a pre imena i prezimena kandidata biće i – naziv predlagača. I kao da sve to nije bilo dovoljno, uvedena je inovacija u vidu ‘crte’, koja će odvajati liste kandidata. “Jasno je da SNS, po svaku cenu, želi da osvoji sva mesta u savetima mesnih zajednica. Ne postoji logičan razlog da svevladajuća partija želi da građanima uskrati pravo da glasaju za ljude koje poznaju u svom kraju i ulici. Očigledno je Aleksandru Vučiću važno da pobeđuje u svakoj kući u Srbiji, a njegovim poslušnicima je važno da tu želju ostvare, pa makar ona bila i u suprotnosti sa Ustavom države”, smatra Dragan Stijepović, opozicioni odbornik sa liste Oslobodimo Vrbas.

Goran Roganović, odbornik iz pokreta Dosta je bilo, smatra da su novim izbornim pravilima poniženi svi građani, ali pre svega birači SNS-a, kojima se ne veruje ni da umeju da čitaju, ni da broje do devet. “Šokantno je da baš niko od predlagača ove nakaradne odluke nije izašao za govornicu da obrazloži ovaj akt. Potpunoj bahatosti doprineo je i sastav komisije za sprovođenje izbora, u kojoj nema ni jednog člana iz bilo koje opozicione stranke ili grupe građana koje su zastupljene u SO Vrbas. Naš zahtev da se ubaci samo jedan član opozicije u komisiju za sprovođenje izbora radi poštovanja osnovnih principa demokratije odbijen je bez obrazloženja”, kaže Roganović.

“Imate posao zato što ste u partiji, a ne zato što ste pametni”

Pomoćnica predsednika opštine Vrbas Jovana Božović Vujtović (SNS) objavila je na svom profilu na društvenoj mreži Fejsbuk apel biračima i partijskim zaposlenicima. Iako ga je ubrzo obrisala, poziv na novogodišnje izbore stanovnicima Savinog Sela postao je popularan na društvenim mrežama.

„Apelujem naročito na vas koji ste zasnovali radni odnos, ne zaboravite ko vam je taj zasluženi posao dao. Gospodo draga, svi ste zaposleni ne zato što ste lepi i pametni, već što ste članovi stranke”, opominje Jovana Božović Vujtović, u gotovo pretećem obraćanju onima koji sada, kada su dobili posao,  izbegavaju stranačke dužnosti.

SPS: Idemo samostalno na izbore

A Marjana Maraš (SPS), predsednica SO Vrbas nije želela da se upušta u razloge donošenja ovakve Odluke, ali je potvrdila za VOICE da vrbaski socijalisti na izbore za nove savete mesnih zajednica izlaze samostalno. “Mi ćemo učestvovati na ovim izborima i truditi se da zadržimo mesta koja imamo. Nije bilo razgovora o zajedničkoj listi”, rekla je Maraševa. Ovim je delimično potvrđen tihi sukob između koalicionih partnera, SPS-a i SNS-a u Vrbasu, koji traje od lokalnih izbora održanih 23. aprila ove godine, kada su se – tokom izbornog dana – aktivisti dve stranke sukobljavali na terenu, a nekoliko slučajeva je prijavljeno policiji.

Nakon konstituisanja vlasti, koalicioni parneri nastavili su saradnju, ali izvori VOICE-a iz SPS-a kažu da će i ovi izbori predstavljati odmeravanje snaga dve partijske mašine. Jedan od razloga je i činjenica da je Vrbas nekada bio “jako uporište SPS-a”, ali i da do danas SNS nije uspeo da pobedi u Ravnom Selu, rodnom mestu Dušana Bajatovića, visokog funkcionera SPS-a. “Naprednjaci će izvesno izvesti svoje glasače koji su ovako ili onako egzistencijlno zavisni od partije. Mi ćemo raditi na tome da izvedemo svoje birače, ali je jasno da će izlaznost biti minimalna”, kaže izvor VOICE-a iz redova vrbaskih socijalista.

Pitanje zdravog razuma i pristojnosti?

Vrbaska opozicija doneće ovih dana zajednički stav da li će učestvovati na novogodišnjim  izborima ili će aktivno građani pozivati na bojkot. “Ovo je jednako pitanje zdravog razuma, ali i osnovne pristojnosti. I jedno i drugo bi morali da odbrane građani. Koga da uznemiravam 31. decembra pozivom na izbore ili pitanjem da li si izašao na izbore? Ko će pristati da dan koji se provodi u krugu porodice i prijatelja posveti brojanju glasova? Jasno je kao dan da ni vladajuće SNS i SPS ne očekuju dramatičnu izlaznost i da na ovaj način samo žele da demotivišu sve druge učesnike u izborima. Bez sumnje, na ove izbore izaći će samo oni koji su se partijski uhlebili, a isti ti će ih i sprovoditi”, smatra Goran Roganović iz pokreta Dosta je bilo i najavljuje da će se obratiti Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti i zakonitosti odluke koju je usvojila vladajuća koalicija u Vrbasu.

Ranka Ivanoska (VOICE) 

Naslovna karikatura: Stups