Skip to main content

Malverzacije u Žablju: Od opštinske Kancelarije za inkluziju Roma napravio „svoju“

03. dec 2017. Istraživanja
4 min čitanja

Dušan Radul, sadašnji direktor Kancelarije za inkluziju Roma Vojvodine pre stupanja na tu funkciju koristio je direktorsku poziciju u Kancelariji za inkluziju Roma opštine Žabalj, kojom je upravljao od 2009. do 2016. godine, da ogroman deo novca kojim je kancelarija raspolagala dodeli na upravljanje članovima svoje porodice, kao i da isplati ugovore sklopljenje sa takođe povezanim licima. U kancelariji je zaposlio rođake, a umesto da se protiv njega sada vode postupci zbog zloupotrebe budžetskog novca i sukoba interesa, on je napredovao i sada je vršilac dužnosti direktora pokrajinske kancelarije, otkriva VOICE.

Najmanje pet miliona dinara kojima je kancelarija upravljala tokom 2015. i 2016 godine potrošeno je na sumnjiv način.

Prošle i pretprošle godine, dok je Radul bio direktor lokalne kancelarije, sprovođenje projekta Unapređenje položaja Roma vrednog 4,5 miliona dinara bez raspisivanja konkursa povereno je Udruženju građana „Romkinje u dekadi“, čija je predsednica Radulova ćerka Bogdanka Radul, a koja je prošlog leta i zaposlena u kancelariji na mestu administrativnog radnika, kao jedini drugi zaposleni osim direktora.

Odluku da se sprovođenje Akcionog plana za poboljšanje položaja Roma u opštini Žabalj od 2015. do 2018. godine poveri udruženju „Romkinje u dekadi“ doneo je Upravni odbor kancelarije, koji su činili Radul kao direktor kancelarije i, prema Odluci o osnivanju kancelarije, dva predstavnika lokalne samouprave koja je osnivač kancelarije.

Deo novca poverenog udruženju čiji je zastupnik njegova ćerka, završio je na računu udruženja čiji je Radul zastupnik i osnivač. Od 4,5 miliona dinara, na konkursu za poboljšanje obrazovanja i zdravlja pripadnika romske nacionalne manjine 800.000 dinara pripalo je udruženju „RRota“, čiji je zastupnik upravo Radul. Inače, udruženja koja vode Bogdanka i Dušan Radul, registrovana su na istoj adresi u selu Čurug, u opštini Žabalj.

Državna revizorska institucija je u svom izveštaju o reviziji poslovanja opštine Žabalj navela da je neraspisivanjem konkursa za dodelu 4,5 miliona dinara prekršen Zakon o udruženjima, a da vraćanje dela novca direktorovom udruženju, dok je još bio direktor lokalne kancelarije predstavlja kršenje Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i to člana koji se tiče sukoba interesa.

Privatna firma bez prometa debelo profitirala

Dušan Radul: „Sve što objavite je pritisak“

Na pomenutom konkursu pored udruženja „RRota“ 400.000 dinara dodeljeno je i udruženju „Sa elumnija“. Ova dva udruženju su, prema nalazima DRI, čitavih 1,2 miliona dinara na osnovu ugovora isplatila firmi „Dimiris“ iz Žablja. Ta firma zaradila je i od posla sa udruženjem „Romkinje u dekadi“, i to 1,5 miliona dinara, a taj ugovor o saradnji sklopljen je ove godine.

Firma „Dimiris“ je od 2015. godine bila registrovana za „trgovinu na malo kozmetičkim i toaletnim proizvodima u specijalizovanim prodavnicama“, a onda se preregistrovala za obavljanje konsultatnskih aktivnosti. Prema podacima Agencije za privredne registre 2015. godine firma je izjavila neaktivnost i nije imala prometa, dok izveštaji za 2014. godinu i 2016. godine ne postoje, a samo tokom 2016. i 2017. godine firma je inkasirala 2,7 miliona dinara od poslovanja sa tri romska udruženja.

Deo novca dobijenog iz budžeta, koji je ostao na upravljanju udruženju Radulove ćerke, nije potrošen pravilno, utvrdio je DRI.

„Sve što objavite je pritisak“

Radul je za VOICE rekao da će o otkrivenim nepravilnostima u radu govoriti tek nakon što DRI bude odlučio o njihovim odgovorima, te da će svako objavljivanje stvari vezanih za reviziju smatrati pritiskom. On nije sada želeo da odgovara na pitanja o rodbinskim vezama.

Pored „Dimirisa“, novcem za sprovođenje plana za poboljšanje položaja Roma u opštini Žabalj od 2015. do 2018. godine firmi SZR „Krov“ isplaćeno je milion dinara, iako je to utvrđeno tek računima za izvršene usluge. Ova firma radila je izgradnju i dogradnju romskih kuća, ali – kako je ustanovio DRI – ni iz samih računa se ne može utvrditi na koliko kuća su izvođeni radovi, koje su to kuće, kao i po kojim kriterijumima su one birane. Kako je naveo DRI, rashodi su izvršeni bez validne dokumentacije, što je suprotno Zakonu o budžetskom sistemu.

Nasledio ga sin?

Nakon što je Dušan Radul 15. avgusta prošle godine postao direktor vojvođanske Kancelarije za inkluziju Roma, mesto direktora kancelarije u Žablju je ostalo upražnjeno, a kao vršilac dužnosti popunio ga je Bogdan Radul. Međutim, DRI je otkrio da on ne ispunjava uslove za direktora kancelarije, koji, između ostalog propisuju da je za vršenje te funkcije potrebno radno iskustvo od najmanje pet godina koje Radul nema. Dušan Radul odbio je da ogdovori da li mu je Bogdan sin.

Zakup kuće u Čurugu plaćali kao trosoban stan u Novom Sadu

Na početku 2016. godine dok je Dušan Radul još upravljao kancelarijom u Žablju, kancelarija je iznajmila poslovni prostor, odnosno kuću u Čurugu veličine 81 kvadratni metar. Međutim, prema izveštaju DRI taj poslovni prostor iznajmljen je od lica povezanog sa Dušanom Radulom, a iznajmljivanje kuće plaćeno 449.000 dinara za celu godinu. To znači da je iznajmljivanje kuće mesečno kancelariju koštalo 311 evra, ali su od februara troškovi komunalija i održavanja pali na teret osobe koja je izdala kuću, dok je zakup je plaćen za celu godinu unapred. Pitanja DRI kako je određena visina zakupa, kao i da li je bilo neophodno zakupiti kuću na toj lokaciji i da li je opština imala prostorije u svom vlasništu koje bi mogla da izda kancelariji – ostala su bez odgovora. Tek kada je DRI počeo reviziju u opštini Žabalj, Opštinsko veće je dodelilo u zakup prostorije Kancelariji za inkluziju Roma koje su vlasništvu opštine.

Agencija za borbu protiv korupcije će povesti postupak

U Agenciji za borbu protiv korupcije kazali su za VOICE da do sada nisu vodili postupak za utvrđivanje postojanja povrede Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije protiv Dušana Radula, ali da on nije prijavio imovinu i da će zbog toga protiv njega biti poveden postupak.

– Uvidom u evidenciju podnetih izveštaja o imovini i prihodima, utvrđeno je da Dušan Radul nije podneo Agenciji izveštaj o imovini i prihodima ni po imenovanju na javnu funkciju direktora Kancelarije za inkluziju Roma opštine Žabalj, kao ni po imenovanju na javnu funkciju v. d. direktora Kancelarije za inkluziju Roma, Novi Sad. Shodno navedenom, Agencija za borbu protiv korupcije će pokrenuti postupak za utvrđivanje postojanja povrede Zakona o Agenciji protiv Dušana Radula – navodi se u odgovoru Agencije.

Ekipa VOICE 

(fotografije: Kancelarija za inkluziju Roma AP Vojvodine, naslovna fotografija: Dušan Radul u sredini)