Skip to main content

VOICE: Radnik obezbeđenja agencije bliske vrhu SNS kupuje preduzeća u blokadi

25. dec 2018. Ekonomija
5 min čitanja

Preko stotinu preduzeća sa lošim poslovanjem, nagomilanim dugovanjima i višemilionskim blokadama za kratko vreme dobilo je novog vlasnika. Dejan Paljević, radnik obezbeđenja u beogradskom “Kogardu”, kupio je i postao direktor propalih preduzeća u najrazličitijim delatnostima: od poljoprivrednih i proizvodnih preduzeća do ugostiteljskih i trgovinskih radnji, otkriva VOICE. Paljević svakodnevno uvećava  broj preduzeća u vlasništvu, a paralelno sa “kupovinom” propalih preduzeća raste i iznos blokada koji u trenutku zaključenja ovog teksta iznosi preko tri miliona evra. Istovremeno, on negira da se time bavi. 

Novopečeni biznismen na tržištu propalih preduzeća je javnosti do sada nepoznat 55-godišnjak rodom iz Sremske Mitrovice, koji kupljena preduzeća seli na adresu u Beogradu – Repaška 56a, u beogradskoj opštini Čukarica.

Na spisku novostečenih preduzeća Dejana Paljevića nalaze se poljoprivredne firme, pekare, proizvođači metalnih, drvnih i prehrambenih proizvoda, kafane, noćni klubovi, menjačnice, itd.

Ono što je zajednički imenitelj svim Paljevićem preduzećima je loše poslovanje i u najvećoj meri blokirani računi i poreski dugovi.

Kupuje i sitne i milionske blokade

U oktobru ove godine, Paljević je kupio jagodinsko preduzeće “Novi rad” doo registrovano za proizvodnju metalnih vrata, koje je od 2015. godine u blokadi. Neizmirene obaveze u najvećoj meri su prema bankama i državi. Ukupni dug trogodišnje blokade u trenutku kada je Paljević kupio preduzeće iznosio je više od 218 miliona dinara.

Gotovo istovremeno, Paljević je kupio još jedno preduzeće sa trogodišnjom blokadom. Ovog puta sa delatnošću proizvodnje hleba i peciva “Nikos Kanbera” sa sedištem u Ćupriji. Iznos blokade u trenutku kada je Paljević postao apsolutni vlasnik i direktor iznosila je više od 58 miliona dinara.

Za manje od godinu dana, Paljević je kupio još četiri preduzeća sa blokadom većom od 10 miliona dinara, 14 preduzeća sa blokadom od jedan do 10 miliona dinara i 23 preduzeća sa blokadom od 100 hiljada do milion dinara.

Istovremeno dok kupuje milionske poreske dužnike, Paljević preuzima i 23 agencije u blokadi zbog manje-više 10 hiljada dinara. Među malim dužnicima koje je Paljević kupio je i, na primer, “Mars sistem” koje je zbog duga od 6.017 dinara u blokadi od 2015. godine.

“Robertova šema”: Kriminal koji je teško dokazati postao biznis u ekspanziji?

Pažnju domaće javnosti početkom prošle godine privukao je izvesni Robert F. o kojem su mediji pisali kao o “najbogatijem Novosađaninu” sa više od 400 blokiranih firmi u vlasništvu. On je na oglasnim internetskim stranama i na izlogu novosadske kancelarije oglasio da “kupuje firme u blokadi”.

Da li je posredi loša poslovna procena ili već dobro naplaćena usluga stotinama onih koji bi da izbegnu poverioce i plaćanje poreskog duga, istraživali su policijski inspektori odeljenja za privredni kriminal 2017. godine.

Početkom 2017. godine F. je završio u pritvoru, a za “Robertovu šemu”, kako su je nazivali mediji, sumnjalo se da predstavlja sasvim novi vid kriminala u Srbiji – opasnu prevaru, komplikovanu za dokazivanje, za čije je otkrivanje i rasvetljavanje trebalo više godina.

Prema rezultatima policijske istrage, F. se teretio da je za novčanu nadoknadu preuzimao firme sa blokiranim računima nakon što su vlasnici iz istih izvukli sve „zdravo“: novac, zalihe i nepokretnosti.

“Kad se završi istraga na tom složenom predmetu, navodno je moguće da će doći na red i slučajevi koji su veoma slični, ali se odnose na znatno manje firmi. Na kraju, iz naših izvora u istražnim organima pojašnjava se da se prethodni vlasnici spornih firmi, koji su se na takav način sklanjali od novčanih obaveza, terete za oštećenje poverilaca, a Robert F. za saizvršilaštvo u tome, ali on sam je okrivljen i za utaju poreza, falsifikovanje isprave, zloupotrebu položaja odgovornog lica”, citirao je Dnevnik u aprilu 2017. godine policijske izvore, dok je Robert F. bio u pritvoru.
Godinu i po dana kasnije na sajtu “kupujemprodajem” nalazi se desetak oglasa koji nude uslugu kupovine propalih preduzeća po ceni od 100 do 300 evra, “profesionalno, nenametljivo i u skladu sa zakonom”, uz popust za više firmi.

“Mi vam nudimo rešenje – otkup vaše firme pod povoljnim uslovima. Nakon toga možete započeti nove poslovne pobede, otići u inostranstvo, prijaviti se na biro. Zavisno od razloga koji je bio primaran da se odlučite za otkup firme”, nudi se u oglasu World Business Solution.

Jedan prijatelj naše redakcije predstavio se kao vlasnik firme koja je blokirana zbog poreskog duga od 28 miliona dinara. U tom slučaju, cena usluge iznosi 500 evra. Može i u gotovini.

“Pretpostavljam da znate proceduru. Odlazite sa našim čovekom kod notara sa dokumentacijom. Vaša firma menja vlasnika, direktora i sedište. Na rešenje iz APR-a čeka se najviše tri radna dana”, rečeno je uz savet da se prethodno “rešimo” eventualnog lagera koji firma poseduje.

Vlasnica firme World Business Solution sa kancelarijama u Beogradu i Novom Sadu ima isto prezime kao onaj po kome je preuzimanje firmi u blokadi dobilo ime “Robertova šema”- Izabela F.

„Novopečeni biznismen“ radi za napredno obezbeđenje?

Pozivom na desetine javno dostupnih poslovnih kontakata Paljevićevih preduzeća sa adresom u Repaškoj 56a u Beogradu, VOICE je nakon mnogobrojnih pokušaja uspeo da stupi u kontakt sa novim vlasnikom, a osobe koje su se javile na telefon uglavnom su negirale da imaju bilo kakvu vezu sa preduzećem ili prodajom istog.

Našim novinarima je samo jedna osoba – koja nije želela da se predstavi – potvrdila da je Dejanu Paljeviću kao fizičkom licu prodala firmu u blokadi, ali da nema nikakav kontakt sa njim.

Na društvenim mrežama VOICE je pronašao četiri različita profila iste osobe sa imenom Dejan Paljević. Iz šturih podataka navedenih na FB profilima, Paljević je po struci električar, rodom iz Sremske Mitrovice i trenutno je zaposlen kao radnik obezbeđenja u beogradskom “Koguardu”.

VOICE je došao do broja telefona Dejana Paljevića i na pitanje “koliko ljudi je dobilo rešenje o tehnološkom višku u preduzeću ‘Led tri’ u Kuli?” koje je preuzeo pre mesec i po dana, Paljević je odgovorio: „Ne znam o čemu govorite, ja živim u Beogradu kao podstanar i radim za dnevnicu od 1.500 dinara. Kakve otkaze sam ja mogao dati”. Na pitanje da li zna da je vlasnik više od 100 preduzeće, Paljević je rekao da ne zna, da nikada nije kupio nijedno preduzeće, niti da je ikada potpisao ikakav ugovor. Nije mu jasno kako se, kaže, njegov matični broj poklapa sa JMBG vlasnika preko 100 preduzeća u kojima je apsolutni vlasnik i direktor. Paljević je rekao da trenutno radi privatno – cepa drva i čisti sneg, a na pitanje zašto na njegovom FB profilu stoji na radi za “Koguard” obezbeđenje”, Paljević je odgovorio pitanjem “odakle vama uopšte moj broj?”, i opsovao novinara VOICE-a pre nego što je prekinuo vezu.

Vlasnik i direktor “Koguarda” je Ivan Kocić iz Beograda čiji profil na FB obiluje fotografijama sa visokim državnim funkcionerima kao što su Nebojša Stefanović i Siniša Mali i brojne fotografije sa skupova u organizaciji MUP-a Srbije i stranačkih skupova SNS-a.

Ekipa VOICE (foto: Pixabay)