Skip to main content

Afera Promenada: Ni investitori ni izvođač ne žele da kažu zašto su produžili dozvolu za ispumpavanje podzemnih voda

26. okt 2018. Aktuelno
3 min čitanja

Javno komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija dalo je dozvolu za privremeno ispuštanje podzemnih voda sa gradilišta tržnog centra Promenada u Novom Sadu, tri nedelje nakon što je odbilo zahtev izvođača radova da se ona produži. U investitorskoj firmi NEPI Rockcastle kažu da su rešili sve nesporazume, ali ne preciziraju zbog čega je produžetak dozvole bio neophodan.

Firma PAB Company iz Vršca, koja je izvođač radova i jedna od projektantskih kuća angažovanih na izgradnji Promenade, uputila je 19. oktobra Vodovodu i kanalizaciji zahtev u kojem traži produžetak dozvole za privremeno ispuštanje podzemnih voda u kanalizacioni sistem Novog Sada.

Kako se navodi u dopisu, u koji je VOICE imao uvid, produžetak dozvole je neophodan zbog lokalnih intervencija na temeljnoj ploči, koji iziskuju spuštanje nivoa podzemne vode. O kakvim intervencijama je konkretno reč, s obzirom na to da je izgradnja objekta u završnoj fazi, u spomenutom dopisu nije objašnjeno.

Objašnjenje nije pružila ni marketing menadžerka firme NEPI Rockcastle Tina Mijović, koja je izbegla da odgovori na pitanje da li je produžetak dozvole zatražen zbog radova na sanaciji temelja.

„Pomenutu dozvolu za privremeno ispuštanje smo konstantno dobijali tokom radova, još od avgusta 2017, sve do (i uključujući) septembar 2018. Svi nesporazumi koje smo imali sa lokalnim vlastima su nedavno rešeni i danas smo dobili dozvolu za ispuštanje vode do kraja novembra“, napominje Mijovićeva u kratkom saopštenju za VOICE.

Odgovorni projektant firme PAB Company Slavoljub Korčakoski, koji je učestvovao u izradi projekta konstrukcije i drenaže bunarima, odbio je da govori na ovu temu.

„Nemam šta da kažem, novinarima ne dajem izjavu, nikad u životu. Ne dajem izjave za novinare zato što mi je to stil“, izjavio je Korčakoski i pre nego što je novinar VOICE-a uspeo da postavi pitanje do kraja.

Podsetimo, Vodovod i kanalizacija odbio je krajem septembra zahtev izvođača radova za produžetak dozvole za ispuštanje podzmenih voda na gradilištu tržnog centra Promenada.

Vodovod je tada naveo da je izlaskom na teren utvrđeno da je objekat u završnoj fazi i pred puštanje u rad, te da samim tim „prestaje mogućnost upuštanja podzemnih voda u kanalizacioni sistem Grada Novog Sada na lokaciji gradilišta“.

U dopisu je pisalo i da u skladu sa utvrđenim stanjem ne može da se pruži saglasnost za upuštanje i odvođenje podzemnih voda u kanalizacioni sistem grada, niti u traženom periodu, niti ubuduće.

Kako je ranije objasnila glavna inžinjerka Vodovoda Ikonija Karadžić, do produženja dozvole može da dođe jedino ukoliko je reč o nekoj sanaciji.

„Ako bi oni sad uveli nekog izvođača da radi saniranje temelja, ili čega već, onda bismo mi tom izvođaču radova mogli da produžimo dozvolu na mesec dana, dok traje sanacija“, izjavila je ona pre nešto više od nedelju dana.

Nedostatak dozvole, međutim, nije predstavljao nikakvu prepreku za izvođača radova i investitora da nastave sa izgradnjom tržnog centra, o čemu je VOICE ranije pisao. Na pitanje kako je moguće da radovi na spornom gradilištu nisu obustavljeni, u Vodovodu i Gradskoj upravi za urbanizam i građevinsko zemljište nisu imali odgovor.

Osim dozvole za ispuštanje podzemnih voda u toku radova, od Vodovoda je zahtevano i da produži dozvolu za njeno ispumpavanje i tokom upotrebe objekta Promenade, na šta je javno preduzeće takođe odgovorilo negativno, uz konstataciju da se “nigde u svetu podzemne vode ne ispuštaju konstantno u kanalizaciju”.

Tokom proteklih meseci oko izgradnje Promenade pojavile su se mnoge kontroverze, upravo zbog ispuštanja podzemnih voda u kanalizacioni sistem Novog Sada.

Prvo je Liga socijaldemokrata Vojvodine upozorila da postoji opasnost da, zbog loše izvedenih temelja tržnog centra, investitor planira da ispušta 60 litara vode u sekundi u kanalizaciju, i da takav potez može teško da ošteti kanalizacioni sistem, ugrozi izvorišta gradkse, pijaće vode i temelje stambenih zgrada na Limanu.

Potom su i koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina i opozicione političke partije upozorile na sličan scenario, zbog čega je gradonačelnik Miloš Vučević najavio vanrednu inspekcijsku kontrolu sredinom septembra.

Javnost do danas nije upoznata sa zvaničnim rezultatima tog nadzora, a posle višenedeljne potrage novinara za odgovorima, Vučević je izjavio da nema potrebe da se više obraćaju nadležnim službama po tom pitanju, jer “on govori ispred Grada”.

Mladen Savatović (VOICE)