Skip to main content

Studentima mehatronike predavali o otkrivanju Boga i Isusu Hristu kao vaj-faju života!?

25. okt 2018. Istraživanja
2 min čitanja

Na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu juče je održano predavanje gostujućeg predavača Bernda Gomberta, na kojem je studentima, između ostalog, pričano o Isusu Hristu kao vajfaju (WiFi) života, a studentima su podeljene knjige „Fascinantni Isus“.

Najavljen je kao „dr Bernd Gombert, stručnjak iz oblasti mehatronike“, a zapravo je diplomirani inženjer mašinstva i u njegovoj biografiji nema pomena doktorata. Za njegovo predavanje je na sajtu FTN-a navedeno da će ponuditi „objašnjenje zašto mehatronika, kao bliska interakcija između mehanike, elektronike i softvera mora da postane inteligentnija i samim tim autonomna“, a prema rečima prisutnih, studentima je pričao o svojim prethodnim suicidnim namerama i tome kako ga je „kasnije Bog pogledao“, a u delu svog izlaganja rekao da je suština u – „ABC“, gde je A Akademija, B osnovna znanja o svemu (Basics) i C Hrist (Christ).

Takođe je na samom kraju predavanja, jedan od autora sporne knjige – Roland Verner, predstavljen samo kao „prijatelj predavača“, podelio je studentima mehatronike knjigu „Fascinantni Isus – šta zaista možemo znati o Isusu“, kojoj je recenzent Vuk Drašković, a za koju Telegraf piše „da zbog nje radikalni muslimani prelaze u hrišćanstvo“.

Direktor departmana za industrijsko inženjerstvo i menadžment, prof. dr Bojan Lalić, rekao je u razgovoru za VOICE da je „gospodin Gombert održao predavanje na temu kako je bilo dogovoreno, s tim da je na kraju ubacio nešto ličnih impresija koje nisu bile u skladu sa temom i koje nisu bile predviđene“.

Promotivna fotografija autora Rolanda Vernera i knjige: Knjiga zbog koje „radikalni muslimani prelaze u hrišćanstvo“

„Obično kada organizujemo gostujuća predavanja, na osnovu biografije predavača, apstrakta i naslova rada donesemo odluku da li taj neko ima šta kvalitetno da kaže našim studentima. U ovom slučaju u pitanju je vrlo impozantna biografija, lep apstrakt, zanimljiva tema i nije bilo mesta tim impresijama na kraju. To nije bilo u skladu sa onim kako mi organizujemo predavanja. U svakom slučaju, gospodin Gombert će uputiti izvinjenje studentima i organizatorima“, rekao je Lalić.

Saznajemo i da je Gombert u svom izlaganju pominjao Ministarstvo inovacija Republike Srbije, istakao da „da je upoznao ministra, da su pričali i da čak ni njegova Nemačka nema ministarstvo inovacija“. Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj, Nenad Popović, javnosti je poznat po uvredama i pretnjama upućenim LGBT delu populacije i po tome što se, prema navodima KRIK-a, njegovo ime našlo u „Rajskim papirima“, a u njegovoj zvaničnoj biografiji navedeno je da je osnovao firme „ABC elektro“ i „ABC Slavjanski“.

VOICE će na dnu ovog teksta priložiti link izvinjenja predavača, za koje je prof. Lalić rekao da će naknadno biti dostavljeno redakciji.

Lazar Čovs (VOICE)