Skip to main content

Antifašistička akcija: Neonacisti objavili snimak skrnavljenja Grobnice narodnih heroja

29. dec 2020. Aktuelno
2 min čitanja

Neonacisti su objavili video snimak organizovanog skrnavljenja Grobnice narodnih heroja na Kalemegdanu, navela je Antifašistička akcija (AFA) Novog Sada.

Na video zapisu koji je snimljen tokom skrnavljenja grobnice, a u koji je i VOICE imao uvid, vidi se grupa neonacista koja skrnavi Grobnicu. Snimak je potpisan sa „Anti antifa Beograd“ i na njemu se vidi grupa jednoobrazno obučenih osoba koje prvo ispisuju grafite po zidovima jedne beogradske fasade i na prozoru jednog ugostiteljskog objekta.

U nastavku snimka vidi se mnogo veća grupa osoba kako šeta po Kalemegdanu i zaustavlja se kod Grobnice narodnih heroja gde, uz nacističke pokliče, ispisuju grafit „Smrt komuni“. Gotovo trominutni snimak u crno-belom propraćen je i muzikom neonacističkih bendova, a završava se porukom „Vi još postojite – to je tolerancija“. Logo organizacije „Anti antifa Beograd“ ilustrovan je i „keltskim krstom“, međunarodnim neonacističkim simbolom.

„Organizovano napadaju ljude i imovinu, a napad i skrnavljenje Grobnice narodnih heroja antifašističke borbe su i snimili. Reakcija nadležnih, naravno, izostaje i zato pozivamo sve antifašiste da se udruže i budu na oprezu“, navodi se na Fejsbuk stranici AFA-e.

Pre ovog incidenta, Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) saopštio je pre nedelju dana da su neonacisti oskrnavili Grobnicu narodnih heroja na Kalemegdanu. Tom prilikom ispisali su grafit „Gorite u paklu“, a biste narodnih heroja poprskali su crvenim autolakom.

Prilikom prethodnih skrnavljenja grobnice ispisivali su poruke „Titove ustaše“ i već goreopisanu „Smrt komuni“, uz iscrtavanje neizbežna četiri ocila – koja su navodni simbol sloge i jedinstva srpskog naroda.

Nadležni državni organi nijednom do sada nisu pronašli počinioce tih gnusnih dela, iako su po društvenim mrežama povremeno ostavljali snimke i fotografije svojih nacističkih pirova.

Grobnica narodnih heroja na Kalemegdanu, koja je odlukom Skupštine grada Beograda iz 1983. godine proglašena za spomenik kulture, nalazi se na šetalištu pod bedemom Beogradske tvrđave. Izgrađena je 1948. godine i na njoj je natpis „Smrt fašizmu – sloboda narodu“.

U toj grobnici su sahranjeni: Ivan Milutinović (1901-1944), član Politbiroa CK KPJ, član Vrhovnog štaba NOV i POJ, general-lajtant NOVJ i narodni heroj Đuro Đaković (1886-1929), sindikalni radnik i organizacioni sekretar CK KPJ, Ivo Lola Ribar (1916-1943), sekretar CK SKOJ-a, predsednik USAOJ-a, član Vrhovnog štaba NOV i POJ i narodni heroj, i Moša Pijade (1890-1957), revolucionar, društveno-politički radnik i narodni heroj.

Posmrtni ostaci Ive Lole Ribara i Ivana Milutinovića preneti su u tu grobnicu 27. marta 1948. godine, posmrtni ostaci Đure Đakovića 25. aprila 1949, dok je Moša Pijade tu sahranjen marta 1957. godine.

Poprsja Ive Lole Ribara, Ivana Milutinovića i Đure Đakovića izradio je 1949. godine akademski slikar i vajar Stevan Bodnarov, a poprsje Moše Pijade akademski vajar Slavoljub Stanković 1959. godine.

Ekipa VOICE-a(Foto: Afa Novi Sad/FB)