Skip to main content

Glavni opštinski higijeničar – lokalni medijski mogul u Kuli

29. dec 2020. Izdvajamo
3 min čitanja

Autor

Ranka Ivanoska u novinarstvu je od 1999. godine u redakciji novosadskog magazina “Kibic fenster”. Od 2000. godine, angažovana je za lokalne medije Radio Vrbas i TV Bačka, kao i dnevni list Danas. Osnivačica je nezavisnog dvonedeljnika “Vrbaske novine”. Radila je kao novinarka dnevnog izdanja Ringier Axel Springer (Blic, Alo). U izbegavanju cenzure saradnica je VOICE-a i blogerka.

Preduzeće “Herrero” doo Radovana Kovača je, i nakon što je Kovač postao vlasnik lokalne medijske kuće Informativno-propagandni centar Kula (IPC Kula), nastavilo da na javnim nabavkama dobija poslove održavanja higijene. U poslednje četiri godine, “Herrero”, koji je registrovan za medijsku delatnost, čisteći opštinsku zgradu zaradio je više od 10 miliona dinara.

Takođe, mediji u vlasništvu Radovana Kovača iz opštinske, ali i pokrajinske i republičke kase, dobili su primetno veću finansijsku podršku u odnosu na druge medije, pa je tako za manje od pet godina opštinski higijeničar na račun dobio 64 puta više nego što je platio nekadašnje javno preduzeće za javno informisanje.

Preduzeća Radovana Kovača su, i pre nego što je postao vlasnik jedinog lokalnog medija,  eksluzivno dobijala poslove čišćenja opštinske zgrade, a ova praksa je nastavljena i nakon što je kao jedini ponuđač za 3.500 evra kupio IPC Kula.

Počev od 2014. godine, Kovačeva preduzeća, prvo “Eco clean” a potom “Herrero” dobijala su poslove održavanja higijene vredne više od dva miliona dinara.

Na javnoj nabavci sprovedenoj u martu 2015. godine, Kovačevom “Herreru” iz lokalnog bužeta  plaćeno je 2.380.000 dinara, da bi samo pet meseci kasnije nekadašnje javno preduzeće IPC Kula u okviru kojeg posluju radio,televizija i list “Kulska komuna”, “opštinski higijeničar” kupio za 3.500 evra, kao jedini ponuđač.

Posao sa bilbordima kao preporuka za ulazak u javno informisanje?

Prema pisanju medija, svoju odluku da sa poslova čišćenja pređe u medije opravdao je željom da poboljša lokalno informisanje rekavši da mu “medijska sfera nije strana, jer je sa bratom godinama u poslu sa bilbordima”. Agencija za privatizaciju je pribavila pozitivna mišljenja Uprave za sprečavanje pranja novca i Regulatornog tela za elektronske medije da nema smetnji za zaključenje ugovora sa novim vlasnikom.

Od 2016. godine do sada, mediji u okviru Kovačeve IPC Kula naklonjeni vladajućoj garnituri na čelu sa Srpskom naprednom strankom dobijali su milionsku finansijsku podršku iz opštinske kase, a iz iste kase Kovačev “Herrero” zarađuje milione za održavanje higijene.

Od ukupno 3,6 miliona dinara namenjenih sufinansiranju medija iz budžeta opštine Kula 2016. godine, Kovačev IPC dobio je 3,3 miliona dinara, gotovo osam puta više nego što je novi vlasnik platio kupovinu lokalne medijske kuće. Javne kritike na ovaj konkurs uputila je Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres), pisali su tada mediji.

Iste godine Kovačev “Herrero” je za usluge čišćenja dobilo nešto preko dva miliona dinara, a sprega lokalne vlasti sa glavnim opštinskim higijeničarom i lokalnim medijskim mogulom nastavila se i sledećih godina, pokazuje istraživanje VOICE-a uvidom u podatke Portala javnih nabavki.

Cena čistoće opštinske zgrade u Kuli rasla je iz godine u godinu, kao i podrška lokalnoj Q televiziji i Q radiju u okviru Kovačevog IPC-a.

Za uslugu čišćenja i održavanja higijene iz opštinske zgrade 2017. godine izdvojeno je iz lokalne kase gotovo 2,3 miliona dinara, 2018. 2,7 miliona dinara, a 2019. godine vrednost usluge iznosila je gotovo 3 miliona dinara. Ove godine, “Herreru”  je dodeljen higijeničarski posao vredan gotovo 3,2 miliona dinara, pokazuju podaci Uprave za javne nabavke.

powered by Sounder

U međuvremenu, “ekskluzivni čistač” opštinske zgrade u Kuli sa četiri zaposlena je sa “nespecijalizovane trgovine na veliko” promenio delatnost na “proizvodnju kinematografskih dela, audio i video proizvoda i televizijskog programa”, pokazuju podaci Agencije za privredne registre.

Paralelno, iz opštinskog budžeta za medijske projekte na račun Kovačevog IPC Kula slivali su se iznosi koji čine veći deo kolača namenjenog sufinansiranju medija. Tako je 2015. godine još neregistrovana Q televizija dobila 2,4 miliona dinara. VOICE nije našao javno dostupan podatak o dodeljenom iznosu 2016. godine, ali je 2017. izdvojeno 2,4 miliona. U naredne tri godine, kada su održavani izbori na različitim nivoima, počev od lokalnih 2018. godine, podrška Kovačevim medijima je značajno porasla. Tako je u godini kada su građani opštine Kula birali nove predstavnike u lokalnoj skupštini, IPC Kula iz opštinske kase dobio 3,7 miliona dinara. Iznos je rastao i naredne dve godine od 3,8 miliona 2019. godine do 4,4 miliona 2020. godine.

Za nepunih pet godina, otkako je preuzeo ulogu lokalnog medijskog mogula iz republičke, pokrajinske i lokalne kase na račun IPC Kula za različite projekte slilo se gotovo 27 miliona dinara, to jest više od 224 hiljade evra. Ovo je 64 puta više nego što je opštinski higijeničar platio za kupovinu nekadašnjeg javnog preduzeća za informisanje.

Ranka Ivanoska (VOICE)

Istina je: ima nas! Klikni i podrži slobodno novinarstvo!

Ovo istraživanje je urađeno uz podršku Resilience Funda, organizacije Global Initiative Against Transnational Organized Crime. Za sva mišljenja ili stavove izražene u istraživanju odgovorni su VOICE i NDNV, a nisu nužno mišljenja ili stavovi organizacije Global Initiative.