Skip to main content

Od “uzbunjivača” do pobednika na javnim nabavkama

25. dec 2020. Izdvajamo
6 min čitanja

Autor

Miodrag Blečić u novinarstvu je od 2002. godine. Počeo je da radi na RTV Inđija, zatim na prvoj privatnoj televiziji u tom sremskom gradu, TV Sveti Đorđe, regionalnoj Sremskoj televiziji a zatim i na TV Panonija Novi Sad. Izveštavao je za Radio B92, Radio Novi Sad, RTS i RTV. Takođe, bio je jedan od urednika biltena “Inđija info” koji je imao tiraž od 20 000 primeraka ali i zvaničnog portala opštine Inđija. Piše za VOICE od januara 2017. godine. Član je Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Nekadašnji pravni zastupnik firme Respect legal Danče Urošević, koji je u novembru 2019. godine za korupciju optužio Marka Bastaća, tadašnjeg predsednika opštine Stari grad, nije zbog toga ostao bez posla niti mu je stavljen „katanac na firmu“, kako je tada najavio, već je pobeđivao na javnim nabavkama u partnerstvu sa različitim firmama, pokazuje istraživanje Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE).

Iako je promenjen zakonski zastupnik pa i sedište firme, Respect Legal je nastavio da dobija tendere u Srbiji. S druge strane, Danče Urošević je preko firme Transly nastavio da sarađuje sa bivšom firmom dobijajući milionske poslove nakon tendera koje su raspisale lokalne samouprave, javna preduzeća i ustanove u celoj Srbiji.

Kako pokazuje naše istraživanje, i pored spornih tendera zbog kojih je reagovalo i Odeljenje za borbu protiv korupcije MUP-a Srbije, firma Respect legal je u protekle četiri godine dobila poslove čija je ukupna vrednost oko 1,3 miliona evra.

Istorijat firme

Firma Respect legal je osnovana polovinom septembra 2016. godine, sa početnim kapitalom od hiljadu dinara.Kao zakonski zastupnik u Agenciji za privredne registre upisan je Stefan Urošević. Četiri meseca nakon osnivanja, Respect legal doo se sa Novog Beograda seli u Rakovicu tačnije u stan broj 1 u prizemlju stambene zgrade koja se nalazi u Ulici Luke Vojvodića 35.

Firma Respect legal ima i ogranak u Nišu koji je prijavljen poput centrale iz Beograda: u stanu (broj 7), u Ulici Bubanjskih Heroja 15.

Na tenderima se pojavljuje u konzorcijumu sa drugim firmama: Sistem – FPS obezbeđenje, ASP Serbia, AVB Team, Codex Trade, G2 Falcon 2017 i Transly.

Kako pokazuje istraživanje VOICE-a, Respect legal svoj prvi posao dobija samo tri meseca nakon osnivanja, i to kao nosilac posla, dok je druga firma u grupi ponuđača bila “Sistem – FPS obezbezbeđenje”, čiji je osnivač i zakonski zastupnikDanče Urošević. Nakon javne nabavke koju je raspisala Opšta bolnica u Leskovcu, 29. novembra 2016. pomenutoj firmi je dodeljen  ugovor vredan oko 1,6miliona dinara.

Od Beograda… (foto: Wikimedia)

Naredne, 2017. godine, Respect legal u grupi ponuđača dobija ukupno osam ugovora nakon javnih nabavki koje su raspisale lokalne samouprave, javna preduzeća i ustanove, čija je ukupna vrednost oko 45.390.000 dinara..

U žižu javnosti ova firma dolazi 25. oktobra 2017. godine, zbog ugovora za posao vredan pet miliona dinara sa javnim preduzećem “Vidrak” iz Valjeva.

Ugovor sa Respect legal zaključen je 28. februara 2017. godine, a odluka o izmeni ugovora, kojom se vrednost javne nabavke povećava za 250.000 dinara, doneta je nakon šest meseci, navodi se u tekstu koje je krajem oktobra objavio portal Kolubarske rs. Prema navodima ovog portala,  javnom nabavkom „usluge obezbeđenja osoblja uključujući rad na određeno vreme“, posao na godinu dana je dobila 51 osoba, među kojima su šefovi i poslovođe.

Zaposleni su interni revizor, referent za pravne poslove, službenik za javne nabavke, poslovni sekretar, referent za planiranje, vozači smećara, blagajnici, referent parking kontrole, referent za uređenje parkova, čuvar pasa. Među onima koji su posao dobili na godinu dana su i šef službe za tehničke poslove i poslovođe reciklaže i radionice, navodi ovaj portal.

Istraživanje VOICE-a pokazuje da sporna javna nabavka nije uticala na dalje poslovanje firme niti na njeno učestvovanje, pa i dobijanje tendera širom Srbije.

U 2018. godini, Respect legal menja delatnost te se u registru APR-a umesto “Konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem” upisuje – Delatnost agencija za zapošljavanje. Takođe, sedište firme se iz prizemnog stana u Ulici Luke Vojvodića 35 seli na početak ulice, u stan na prvom spravu (Luke Vojvodića 1). Krajem jula (25.7. 2018.) u registru APR-a upisuje se Danče Urošević kao zakonski zastupnik preduzeća. Te 2018. godine firma dobija ukupno sedam ugovora nakon organizovanih javnih nabavki, za poslove u vrednosti od oko 48,8 miliona dinara.  

Upiši me – ispiši me

Početkom 2019. godine, Respect legal još jednom postaje vest u medijima, Ovog puta zbog akcije pripadnika Odeljenja za borbu protiv korupcije – MUP-a Srbije. Naime, to policijsko odeljenje je u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Nišu i Bezbednosno-informativnom agencijom početkom februara uhapsilo tri osobe zbog sumnje da su izvršili više koruptivnih krivičnih dela.

…preko Niša….

Kako je naveo MUP u saopštenju za javnost, uhapšeni su odgovorno lice iz Opšte bolnice u Leskovcu N. D. (1965) zbog sumnje da je izvršio krivično delo trgovina uticajem, zatim ovlašćeno lice  preduzeća „Transly“ D. S. (1975) zbog sumnje da je izvršio krivično delo trgovina uticajem podstrekavanjem, kao i zaposlena u Opštoj bolnici u Leskovcu M. M. (1963) zbog sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja.

MUP je naveo da je D. S. podstrekavao N. D. da izmeni konkursnu dokumentaciju u javnoj nabavci za usluge održavanja higijene u Opštoj bolnici u Leskovcu, kako bi firme „Transly“ i „Respekt legal“ iz Beograda ispunile uslove predviđene javnom nabavkom, a zatim i dobile ovaj posao. Koristeći svoj službeni položaj, N.D. je posredovao da M. M. kao član komisije za javnu nabavku u ovoj bolnici, bez prethodnog pisanog zahteva ponuđača, izmeni konkursnu dokumentaciju, kako bi „Transly“ i „Respekt legal“ stavila u povlašćeni položaj u odnosu na druge ponuđače za usluge održavanja higijene.

Tada je, kako je naveo MUP, pretresom kuće osumnjičenog N. D. pronađeno i oduzeto 22.200 evra, 3.500 švajcarskih franaka i 400 američkih dolara.

Istražujući dalje poslovanje Respect legala, VOICE otkriva da je i pored hapšenja predstavnika firme na čijem je čelu, Danče Urošević na mestu zakonskog zastupnika ostao sve do polovine godine kada ga zamenjuje Vladan Kočović.

Prvi put dolazi do rotacije 23. maja kada se iz registra APR-a briše ime Dančeta Uroševićai na mesto direktora upisuje Vladan Kočović. Šest dana nakon toga, ovo rešenje se briše i Danče Urošević se u Agenciji za privredne registre upisuje ponovo kao direktor firme. Ipak, početkom juna (6. jun 2019. godine) još jednom dolazi do rotacije direktora u firmi, kada je još jednom na mesto direktora upisanVladan Kočović.

Krajem 2019. godine, tačnije 11. novembra, Danče Urošević je u režimskim medijima okarakterisan kao uzbunjivač, jer je optužio tadašnjeg predsednika beogradske opštine Stari grad Marka Bastaća da je navodno proneverio 86 miliona dinara iz opštinskog budžeta

“Nakon pobede na tenderu ‘Rispekt legal’ dobijen je ugovor od 86 miliona dinara za 2018. i 2019. sa opštinom Stari grad. Pristao sam na uslove koje su čelnici opštine nametnuli, a to je da zaposlim 60 radnika koje oni izaberu. Kasnije sam saznao da je 23 već zaposleno na drugom mestu, ali smo morali da ih isplaćujemo zbog pretnji i ucena zatvaranjem firme”, izjavio je tada Danče Urošević i dodao da je saznao da može da dođe u velike probleme i stavi “katanac na kompaniju”.

Umesto katanca – javne nabavke

U svojoj “ispovesti” Urošević je naveo da je zbog svega navedenog ostao bez posla. Međutim, prema istraživanju VOICE-a, Danče Urošević je nesmetano nastavio uspešnu poslovnu saradnju sa firmom Respect legal.

…do Novog Sada

Već narednog meseca (21. decembra 2019) usledio je ugovor sa JKP „Pogrebne usluge“ Beograd vredan 21,6 miliona dinara (bez PDV-a). Respect Legal je pobedio na tenderu na kom se u grupi ponuđača nalazio i Transly, firma čiji je predstavnik upravo Danče Urošević.

Nakon javnih nabavki koje su sprovedene firma Respect legal je prošle godine dobila ugovore za poslove vredne oko 60,7 miliona dinara.

U julu ove godine, firma se još jednom seli, ovog puta iz Beograda u Novi Sad. Pored promene imena u Respect legal Novi Sad, menjaju se i vlasnik i direktor firme. Sa početnim kapitalom od hiljadu dinara, firmu preuzima indijski državljanin Godhke Deepak Kumar.

VOICE je otkrio da se ime novog vlasnika preduzeća Respect Legal pojavljuje u 54 firme u Srbiji. Godhke Deepak Kumar je direktor u 43 aktivne firme u Srbiji.  U 10 firmi je likvidacioni upravnik, dok je jedna firma obrisana iz registra APR-a,

Poslovna saradnja Uroševića i firme Respect legal je nastavljena i 2020. godine jer je upravo u jula ove godine Grad Niš dodelio ugovor firmama Respect legal i Transly, čija je vrednost 13.750.000 dinara Reč je o poslu pružanja usluga poljočuvarske službe a pomenuta suma je predviđena za ovu, narednu i 2022. godinu.

Treća firma koja je bila u grupi ponuđača je G2 Falcon, čiji je zakonski zastupnik Vladan Kočović, osoba koja je na mestu direktora Respect legala zamenila Dančeta Uroševića. 

Od osnivanja firme 2016. godina pa do promene vlasnika ove godine, firma Respect legal je na javnim nabavkama koje su raspisale lokalne samouprave, javna preduzeće i ustanove u Srbiji, a u kojima se pojavljuje u grupi ponuđača dobila 25 ugovora ukupne vrednosti od oko 157.878.000 dinara.

Miodrag Blečić (VOICE)

Istina je: ima nas! Klikni i podrži slobodno novinarstvo!

Ovo istraživanje je urađeno uz podršku Resilience Funda, organizacije Global Initiative Against Transnational Organized Crime. Za sva mišljenja ili stavove izražene u istraživanju odgovorni su VOICE i NDNV, a nisu nužno mišljenja ili stavovi organizacije Global Initiative.