Skip to main content

BBC i Gardijan: Putinovi prijatelji umešani u lanac pranja novca

03. apr 2016. Aktuelno
4 min čitanja

Bliski saradnici ruskog predsednika Vladimira Putina umešani su u lanac za pranje novca preko ofšor dogovora i zajmova vrednih dve milijarde dolara, prenose danas Gardijan i Bi-Bi-Si pozivajući se na tajne dokumente koji su procureli u javnost.

BBC na sajtu navodi da su Putinovi saradnici uključeni u lanac za pranje novca, a da je tom operacijom rukovodila Banka Rosija koja je pod sankcijama SAD i EU zbog ruske aneksije Krima.

Gardijan navodi da mreže ofšor dogovora i velikih zajmova vrednih dve milijarde dolara vode trag do ruskog predsednika, mada se njegovo ime ne spominje u takozvanim „Panamskim dokumentima“.

Ti dokumenti su deo miliona procurelih dokumenata iz baze podataka panamske kompanije Mosak fonseka, četvrte najveće ofšor pravne firme. Sporni dokumenti navodno pokazuju kako su na raznorazne načine bogati i moćni mogli da koriste tajne ofšor poreske režime.

„Dokumenti sugerišu da je Putinova porodica imala koristi od ovog novca – deluje da on može da troši bogatstvo svojih prijatelja“, navodi Gardijan.

Trag počinje u Panami i vodi do Rusiije, Švajcarske i Kipra, i obuhvata i privatni skijaški centar gde se mlađa Putinova ćerka venčala 2013. godine.

„Panamski dokumenti“ posebno svetlo bacaju na Sergeja Roldugina, najboljeg Putinovog prijatelja, navodi Gardijan, dodajući da je Roldugin predstavio Putina ženi kojom se posle venčao, kao i da je kum Putinovoj starijoj ćerci Mariji.

Te dokumente je prvo dobio nemački list Zidočje cajtung koje je kasnije analiziralo više od 100 medijskih organizacija širom sveta, među kojima i Međunarodni konzorcijum za istražno novinarstvo.

Oni sugerišu da su kompanije Sonet oversis, Internešnal medija oversis, Sanburn i Sandalvud kontinental profitirale od lažnih transakcija, lažnih ugovora za konsalting, nekomercijalnih zajmova i kupovine imovine po niskim cenama.

Internešnal medija oversis i Sonet Oversis zvanično je u vlasništvu jednog od Putinovih najbližih prijatelja, navodi BBC i dodaje da je koncertni čelista Roldugin Putinov prijatelj od kada su bili tinejdžeri.

Prema tim dokumentima, Roldugin je lično zaradio stotine miliona dolara od sumnjivih poslova, prenosi BBC i navodi da dokumenta pokazuju da je Sandalvud kontinental kupio imovinu za manje od dolara i prodao je posle tri meseca za 133 miliona dolara.

Sandalvud je takođe dobio zajam od ruske državne banke od 800 miliona dolara a da nema dokaza da je ta kompanija na neki način garantovala za zajam ili da je otplatila dug.

Druga dokumenta pokazuju da je Internešnal medija oversis 2007. godine pozajmila šest miliona dolara, a da je posle tri meseca dug otpisan za jedan dolar, tako da je toj kompaniji poklonjeno šest miliona dolara.

Procureli podaci pokazuju da je Sandalvud pozajmio novac kompaniji koja je vlasnik ski centa koji je Putin otvorio 2006, i gde se skijao 2011. i 2012, dok se njegova ćerka Katarina tamo venčala 2013.

BBC navodi i da „Panamski dokumenti“ pokazuju kako je bivši premijer Islanda Sigmundir Gunlaugson imao neprijavljeni interes u bankama koje je spasavala država.

(Beta)

Najveće curenje informacija iz ofšor zona u istoriji

Jedanaest i po miliona dokumenata procurilo je iz jedne od glavnih agencija za osnivanje ofšor firmi Mossack Fonseca. Papiri otkrivaju imena različitih političara, kriminalaca, biznismena i poznatih ličnosti koji su se skrivali iza kompanija osnovanih u poreskim rajevima. Na ovom istraživanju, koje predvode ICIJ i Zidojče Cajtung učestvovalo je više od 100 redakcija širom sveta, među kojima i KRIK.

Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (International Consortium of Investigative Journalists – ICIJ), nemački list Zidojče Cajtung (Süddeutsche Zeitung) i više od 100 novinarskih organizacija širom sveta došli su u posed baze dokumenata koja je procurila iz jedne od vodećih kompanija za osnivanje ofšor firmi Mossack Fonseca. Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK učestvovala je u projektu Panama Papers i analizirala podatke u vezi sa Srbijom.

Poslovanje preko ofšor destinacija je legalno. Ofšor kompanije, međutim, često se koriste za skrivanje pravog vlasnika, njegove imovine, sprovođenje tajnih novčanih transakcija, izbegavanje plaćanja poreza i pranje novca. Teško je utvrditi ko je njihov stvarni vlasnik jer se krije iza agenata koji osnivaju preduzeće.

Kompanija Mossack Fonseca sa Paname jedan je od najvećih tvoraca fiktivnih firmi, sa ograncima u više od 30 gradova širom sveta. Prošle godine iz nje je do istraživačkih novinara procurilo 11 i po miliona dokumenata.

Dokumenta sadrže interne podatke ove advokatske kancelarije koji se odnose na više od 214 hiljada ofšor kompanija koje se dovode u vezu sa osobama i firmama iz preko 200 zemalja. Baza dokumenata koju čine mejl komunikacija, finansijski izveštaji i poslovna dokumentacija otkriva skriveno vlasništvo nad kompanijama i bankovnim računima registrovanim na 21 ofšor destinaciji i odnosi se na period od 1977. godine do danas.

Baza pokazuje na koji način industrija advokatskih firmi i velikih banaka prodaje tajanstvenost političarima, prevarantima i kriminalcima podjednako kao i milijarderima, poznatim ličnostima i sportskim zvezdama.

Milioni dokumenata otkrivaju da kompanije na egzotičnim destinacijama poseduje 12 aktuelnih i bivših svetskih lidera, kao i 128 političara i vršilaca javnih funkcija širom sveta. Mossack Fonseca osnivao je kompanije za 61 člana porodica i saradnika premijera, predsednika ili kraljeva širom sveta.

Dokumenta pokazuju na koji način su saradnici ruskog predsednika Vladimira Putina posredstvom mreže banaka i kompanija skrivenog vlasništva iz zemlje izvukli više od dve milijarde dolara, kao i da porodica Azerbejdžanskog predsednika Ilhama Alijeva koristi ofšor kompanije u Panami da drži tajne uloge u rudnicima zlata i imovinu u Londonu.

Mossack Fonseca osnivao je ofšor kompanije koje su pod kontrolom premijera Islanda i Pakistana, kralja Saudijske Arabije, predsednika Argentine i koje se dovode u vezu sa predsednikom Kine, pokazuje istraživanje. Ukrajinski predsednik Petar Porošenko, koji se pozicionirao kao reformator u državi koju je potresala korupcija, takođe je povezan sa fiktivnim kompanijama. Fond na Britanskim Devičanskim Ostrvima imao je i otac britanskog premijera Dejvida Kamerona.

U dokumentima se nalaze imena barem 33 osobe i kompanije koje se nalaze na crnoj listi vlade Sjedinjenih Američkih Država zbog dokaza da su poslovali sa meksičkim narko-bosovima, ali i terorističkim organizacijama poput Hezbolaha.

U bazi se pojavljuje 29 milijardera sa Forbsove liste 500 najbogatijih ljudi na svetu, a među klijentima Mossack Fonseca su i poznati glumac Džeki Čen, koji je posedovao šest kompanija, i najbolji fudbaler sveta Lionel Mesi.

(KRIK)