Skip to main content

Blic: „Galens“ ruši i trščare u Kraljevića Marka i gradi solitere

30. mar 2016. Aktuelno
< 1 min čitanja

Firma „Galens“, koja pravi trinaestospratnicu preko puta Glavne pošte u Novom Sadu, gde je srušena zgrada Komunalne banke koja je bila pod zaštitom države, uskoro će sravniti sa zemljom i legendarne novosadske trščare, piše „Blic“.

Na mestu trščara, koje su takođe proglašene spomenicima od kulturno-istorijskog značaja, a koje se nalaze u ulici Kraljevića Marka, „Galens“ planira da gradi soliter, kao i u centru Novog Sada, na mestu bivše Komunalne banke.

„Galens invest“ se upisao kao vlasnik pet parcela u Kraljevića Marka, ukupne veličine od oko 3.000 kvadrata, gde se nalaze kuće „trščare“ koje su jedini kompleks takvih etnoloških objekata sačuvan u gradu, a i širem podrućju Vojvodine.

U februaru ove godine, Grad Novi Sad je doneo odluku o brisanju prostorne kulturno-istorijske celine „trščara“ iz Registra nepokretnih kulutrnih dobara, kao i odluku kojom se dozvoljava da se na ovim parcelama grade zgrade od osam i devet spratova.

Donka Stančić, bivša direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture, rekla je za „Blic“ da se moralo izbeći rušenje „trščara“ i zgrade Komunalne banke, odnosno nekadašnje Jermenske opštine. Navodi da je u oba ova slučaja u pokušaju da spase to nasleđe bila preglasana u Zavodu „zbog interesa investitora“.

– Trščare su namerno zapuštene, samo što ih nismo spalili. Plan je bio da se tu napravi etnološki kompleks i turistička atrakcija. Nemoral ovog grada se vidi kroz to što smo srušili jermensku crkvu, ali smo pre nekoliko godina u Jermeniji predstavili projekat njene rekonstrukcije, iako smo već tada znali da je plan da srušimo i zgradu Jermenske opštine. Ovim je uništen i poslednji pomen na Jermena u Novom Sadu – kaže Stančić.

Ona dodaje da se trinaestospratnica, koju „Galens“ gradi na mestu Komunalne banke neće uklopiti u gradsko jezgro, kao i da postoji odluka da u centru grada ne sme biti visokih zgrada.

(Blic/Autonomija)