Skip to main content

Konačno počinje suđenje Goranu Davidoviću

29. mar 2016. Aktuelno
3 min čitanja

Autor

Darko Šper, urednik u Centralnom desku Radio televizije Vojvodina (pre toga dve godine urednik Web portala RTV). U Novinskoj agenciji Beta radio je od 2001. do 2013. godine. Kao novinar radi od 1995. godine u Radiju Zrenjanin. Radio je kao novinar-dopisnik u Dnevnom listu "Blic" (1997); Dnevnom listu „Glas Javnosti“ (1997-1999); Radiju B92 (1997-1999); Građanskom listu (2001- 2005); Radiju „Kojot“ (2001 - 2005); ANEMu (2001 - 2005); i Super televiziji (2006 - 2009). Povremeno, od sredine 2005. godine, sarađivao je sa Balkanskom istraživačkom mrežom novinara (Balkan Investigative Reporting Network - www.balkaninsight.com) izveštavajući iz Vojvodine. Tokom 2008. godine učestvovao je sa još nekoliko kolega iz Srbije u zajedničkom projektu NUNS-ovog Centra za istraživačko novinarstvo i u tom periodu objavio tekst o korupciji u pravosuđu Srbije. Dobitnik nagrade za istraživačko novinarstvo u okviru projekta Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) "Mediji i lokalne samouprave". Kao novinar Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra jedan od dobitnika Nagrade Evropske unije za istraživačko novinarstvo u Srbiji za 2015. godinu.

U Višem sudu u Novom Sadu sutra će biti održano pripremno ročište u predmetu protiv vođe zabranjene neonacističke organizacije Nacionalni stroj Gorana Davidovića i Nedeljka Pešića osumnjičenih da su 7. oktobra 2007. napadom na učesnike antifašističke šetnje u Novom Sadu izazvali nacionalnu, rasnu i versku mržnju i netrpeljivost.

Sudsko veće ranije je odlučilo da Davidoviću sudi u odsustvu jer se krije u inostranstvu, a dodeljen mu je i advokat po službenoj dužnosti kako bi se sprečilo nepotrebno odlaganje glavnog pretresa.

S obzirom na to da nije u pitanju ročište za glavni pretres, već je u pitanju pripremno ročište koje se održava pred predsednikom veća, nije omogućeno prisustvo javnosti, niti izveštavanja medija, saopšteno je iz Višeg suda.

Kako se dalje navodi, to je bio i razlog zašto ovaj termin nije bio naznačen u Obaveštenju o zakazanim suđenjima u krivičnim predmetima pred Višim sudom za mart mesec 2016. godine koje Viši sud u Novom Sadu šalje medijima. „Predsednica veća je zakazala pripremno ročište radi koncentracije svih dokaza i činjeničnih i pravnih pitanja u ovom predmetu“, saopštio je Viši sud.

Sutrašnjem pripremnom ročištu prethodila je odluka Višeg tužilaštva iz oktobra 2015. da odustane od daljeg krivičnog gonjenja sedmorice pripadnika Nacionalnog stroja koji su 2008. optuženi za nasilničko ponašanje prema učesnicima antifašističke šetnje. Tužilaštvo je u obrazloženju navelo da su pripadnici Nacionalnog stroja 2007. već kažnjeni prekršajno zbog istog događaja, pa se odlučilo da primeni načelo Ne bis in idem (Ne dva puta za isto).

„Imajući u vidu utvrđene kriterijume i merila Evropskog suda za ljudska prava, kao i ustavnu praksu Ustavnog suda Srbije, usled činjenice da su protiv imenovanih pravosnažno okončani prekršajni postupci koji su vođeni protiv njih zbog nasilničkog ponašanja propisanog članom 6 Zakona o javnom redu i miru u vezi sa istim događajem, došlo bi do njihove dvostruke ugroženosti, odnosno povrede načela Ne bis in idem u postupku“, saopštilo je tada tužilaštvo.

Zaprećena kazna za nasilničko ponašanje iznosi do pet godina zatvora, a tužilaštvo se odlučilo da prihvati prekršajne presude koje su iznosile od sedam do 25 dana zatvora. Goran Davidović i još dvojica privedenih 2007. su oslobođeni prekršajne odgovornosti iz nepoznatih razloga, ali je i protiv njih obustavljen dalji krivični postupak za nasilničko ponašanje.

Dolf Pospiš i Predrag Milovanović su još ranije sa Višim tužilaštvom sklopili sporazum o priznanju krivice. Prethodno je zbog istog događaja protiv njih vođen i prekršajni postupak. Pospiš je zbog nasilničkog ponašanja i izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti dobio jedinstvanu kaznu od godinu dana i četiri meseca zatvora, dok je Milovanović dobio šest meseci zatvora zbog nasilništva. U prekršajnom sudu, Pospiš je kažnjen sa 10 dana zatvora zbog remećenja javnog reda i mira, dok je Milovanoviću prvo dosuđeno 15 dana, ali je nakon žalbe postupak protiv njega obustavljen.

Incident se dogodio kada je učesnike Antifašističke šetnje „Stop fašizmu“, koji su krenuli prema Keju žrtava racije, u Dunavskoj ulici napala grupa pripadnika Nacionalnog stroja koji su se okupili u Domu vojske, i pored policijske zabrane. Oni su prethodno zapalili navijačke baklje, dizali ruke u znak nacističkog pozdrava i uzvikivali parole poput “Vojvodina – Srbija”, “Srbija Srbima”, “Ubi pedera” i “Ratko Mladić”. U kraćem koškanju kamenicama je pogođeno nekoliko građana, među kojima i šef novosadske kancelarije Helsinškog odbora za ljudska prava Pavel Domonji, kome su razbili glavu, nakon čega su pripadnici žandarmerije utrčali u dvorište Doma vojske i priveli najveći broj članova Nacionalnog stroja.

Optužnica je podignuta decembra 2008. godine, a njome su se Davidović, Pospiš i Pešić teretili da su se popeli na ogradu Doma vojske, iako im je policija zabranila okupljanje, i započeli verbalni i fizički sukob sa učesnicima antifašističkog skupa, bacajući kamenice i tvrde predmete na njih. Zbog nasilničkog ponašanja optuženi su bili i Radomir Dickov, Uroš Stojanović, Danijel Petrović, Vladan Negovanović, Predrag Milovanović i Predrag Golubović.

U Višem sudu smatraju da je početak suđenja u najvećom meri do sada otežavalo to što se postupak vodio protiv većeg broja okrivljenih. Kao razloge za to što postupak protiv okrivljenih više od sedam godina u Višem sudu su naveli i pogrešne adrese ili zauzetost pojedinih svedoka, odnosno zahteve okrivljenih za izuzeće postupajućeg zamenika javnog tužioca. Iz Višeg suda su poručili „da je u dosadašnjem toku postupka preduzet niz mera u cilju efikasnog vođenja postupka, pa je tako, u skladu sa merama Vrhovnog kasacionog suda za rešavanje starih nerešenih predmeta, doneta naredba kojom je naloženo preduzimanje dodatnih mera radi okončanja postupka i hitno prekoredno postupanje“.

(Autonomija, Darko Šper)