Skip to main content

VRBAS: Besplatne donacije kao besplatni ručak

13. dec 2015. Istraživanja
6 min čitanja

Autor

Ranka Ivanoska u novinarstvu je od 1999. godine u redakciji novosadskog magazina “Kibic fenster”. Od 2000. godine, angažovana je za lokalne medije Radio Vrbas i TV Bačka, kao i dnevni list Danas. Osnivačica je nezavisnog dvonedeljnika “Vrbaske novine”. Radila je kao novinarka dnevnog izdanja Ringier Axel Springer (Blic, Alo). U izbegavanju cenzure saradnica je VOICE-a i blogerka.

Prilikom posete ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića (SNS) Vrbasu 21. oktobra, lokalnoj policijskoj stanici uručena je donacija koju je načelniku Vladu Glođoviću u ime opštine predao potpredsednik Narodne skupštine Igor Bečić (SNS). Donacija od 3 automobila i 10 radio-stanica javnosti je predstavljena kao rezultat “donatorske akcije” i “dobre saradnje policije, građana i lokalne samouprave”. VOICE je 26. oktobra opštini Vrbas uputio pitanja: kako i kada je organizovana “donatorska akcija”, kako su građani Vrbasa u njoj učestovali, da li je lokalna samouprava primila donaciju u novcu ili dobrima i – konačno – ko su donatori. Kršeći zakon o pristupu informacijama od javnog značaja, iz opštine Vrbas odgovorili su ćutanjem.

“Drago mi je da vidimo dobru saradnju između građana, lokalne samouprave, u ovom slučaju i narodnog poslanika, i policije, iz čega raste poverenje. Policija to poverenje mora da zasluži svojim radom“, rekao je Stefanović ukazavši da je policija u Vrbasu to poverenje zaslužila dobrim rezultatima. “Upravo iz takvog odnosa sa građanima i lokalnom zajednicom, u kojoj policija svakodnevno obavlja zadatke, organizovana je donatorska akcija”, navodi se u vesti objavljenoj 21. oktobra na zvaničnoj prezentaciji lokalne samouprave.

Izostale su preciznije infomacije o načinu na koji je lokalna samouprava obezbedila donaciju, o kakvim automobilima je reč i kolika je novčana vrednost donacije. Nejasno je i zašto je donaciju u ime lokalne samouprave uručio prvi čovek vladajuće partije u Vrbasu.

Donacija od dva-tri automobila i desetak radio-stanica

Mediji su javnosti plasirali različite informacije o tome šta je opština zapravo donirala. Dok su agencija Tanjug i Radio-televizija Vojvodine preneli da će “ministar posetiti Policijsku stanicu u Vrbasu i prisustvovati uručenju dva vozila koje opština daje na korišćenje toj stanici”, lokalni info-portal obavestio je građane da je “opština Vrbas donirala tri vozila, pet motorola i tetra ručnih radio stanica”
, dok prema navodima na zvaničnoj prezentaciji opštine Vrbas “donacija sadrži tri vozila i deset radio stanica”.

VOICE je bezuspešno tražio javni poziv koji je lokalna samouprava uputila građanima i lokalnoj privredi da učestvuju u “donatorskoj akciji”. Među javno dostupnim dokumentima, ne postoji nijedna opštinska odluka o organizovanju ovakve akcije, kao ni o kriterijumima koji su presudili da se eventualna donacija nameni policiji. Termin “donatorska akcija” je jedini i prvi put pomenut u vesti o poseti ministra unutrašnjih poslova.

Trend nepotpunih informacija

vrbas snsPrateći trend netransparentnosti partijskih kolega u opštinskoj zgradi, OO SNS Vrbas se, nepune dve sedmice nakon uručenja donacije policiji, pohvalio da je “obezbedio” semensku pšenicu i veštačko đubrivo za setvu za “određeni broj seoskih domaćinstava” koja se “bave isključivo poljoprivredom i imaju veoma male parcele”. Pomoć porodicama ispred SNS uručili su članovi Opštinskog veća Jovan Kovačević i Jovana Vujtović. Iz kojih izvora je “obezbeđena” semenska pšenica i veštačko đubrivo i u kojoj količini, kao i koliko domaćinstava je dobilo ovu vrstu pomoći – nije poznato.

Kada i kako je organizovana donatorska akcija ako nije javno oglašena, ko je i kako u ime opštine Vrbas pribavio dobra koja su predmet donacije i zašto donatori nisu predstavljeni javnosti, samo su neka od pitanja na koja je VOICE tražio odgovor.

Iako je prisustvovao ministrovoj poseti lokalnoj policiji 21. oktobra, predsednik opštine dr Bratislav Kažić (SNS) nije, kao prvi čovek opštine, uručio donaciju. To je učinio prvi čovek vrbaskih naprednjaka i aktuelni potpredsednik Narodne skupštine Igor Bečić, koji nema nijednu funkciju u lokalnoj samoupravi. Iz nejasnih razloga, predsednik Kažić je u više navrata izbegao da odgovori na pitanja VOICE o postupku pribavljanja donacije i velikodušnim donatorima izjavom da “nema nikakve veze sa tim”. “Iskreno, meni je smešno što me to pitate. Ne znam ništa o tome”, rekao je Kažić novinarki VOICE-a. Vrbaski predsednik se oglušio i o zvaničan zahtev za pristup informacijama od javnog značaja sa istim pitanjima. Kršeći Zakon koji predviđa rok od 15 dana, iz vrbaske opštine nije odgovoreno do danas, iako je zahtev osim na predsednikovu adresu upućen i na njegov kabinet, službu SO Vrbas i načelnika opštinske uprave. Povereniku je tim povodom upućena žalba i postupak je, kako saznajemo, u fazi izjašnjenja lokalne samouprave.

Donatorska akcija kao dimna zavesa?

VOICE je gotovo ista pitanja kao i opštini Vrbas, uputio i na adresu Policijske uprave Novi Sad, u čijoj nadležnosti je vrbaska stanica. Za razliku od lokalnih čelnika, policija je odgovorila da je Policijska stanica Vrbas primila donaciju u vidu 3 vozila i to: škoda rapid (vredna oko 1,3 miliona dinara), volkswagen tuareg (492.000 dinara) i fiat punto (533.850 dinara). Odgovor PU Novi Sad na pitanja VOICE-a tako je demantovao navode na zvaničnoj prezentaciji vrbaske opštine da je lokalna samouprava donirala 3 vozila. Prema navodima iz policije, iza Fiat Punta stoji donator koji nije javno pomenut. “Za vozila marke škoda i VW potpisan je ugovor o prenosu prava svojine sa opštine Vrbas na Republiku Srbiju, korisnik MUP PU Novi Sad. Što se trećeg vozila fiat punto tiče, ono je donirano od strane JP Srbijagas”, stoji u odgovoru policije.

Na pitanja da li policija ima saznanja iz kojih izvora su pribavljena vozila i radio-stanice koje je opština donirala odgovoreno je kratko: “policija je automobile dobila od opštine Vrbas i JP Srbijagas”. Dok se za vozila donirana od strane opštine Vrbas navodi da su ugovor o prenosu prava svojine potpisali glavni policijski savetnik Siniša Radaković i predsednik opštine dr Bratislav Kažić, nije precizirano ko je potpisao ugovor ispred Srbijagasa.

Korupcija se leči transparentnošću

korupcija“Transparentnost je karakteristika koju odlikuje poštenje, jasnoća i otvorenost. Kao princip, transparentnost podrazumeva da državni službenici, rukovodioci i opunomoćena lica imaju dužnost da postupaju vidljivo, predvidljivo i razumljivo, kako bi javnost mogla da oceni da li su poštovane relevantne procedure u skladu sa datim ovlašćenjima. Transparentnost se, stoga, smatra suštinskim elementom odgovorne vlasti”, navodi se između ostalog u “Glosaru termina u oblasti sukoba interesa i korupcije” objavljenog u okviru projekta PLAC (Policy and Legal Advice Centre), koji pruža podršku Srbiji u pripremama za pristupanje EU, putem unapređenja zakonodavnog procesa kao i procesa strateškog planiranja. Garancija transparentnosti u postupku donošenja i sprovođenja odluka, kao i omogućavanje građanima pristupa informacijama u skladu sa zakonom, jedno je od šest glavnih načela nacionalne Strategije za borbu protiv korupcije za period od 2013-2018 godine.

U nizu nejasnoća, nepoznato je i na koji način je opština Vrbas pribavila 10 radio stanica. Na sajtu opštine ne postoje podaci o postupku javne nabavke. U odgovoru PU Novi Sad VOICE-u navodi se da je 5 radio-stanica još uvek u proceduri uvoznih dozvola, dok je preostalih 5 primljeno zapisnikom o primopredaji do okončanja procedure dobijanja svih potrebnih dozvola.

Donatori – zakupci državnih oranica

stefanovic vrbasU očekivanju zvaničnog odgovora vrbaskih funkcionera na pitanja koja bi razjasnila motive netransparetnosti i tajnovitosti u vezi sa slučajem “opštinske donacije policiji”, VOICE je pozvao i Igora Bečića, prvog čoveka vrbaskog SNS, koji je u ime opštine uručio donaciju. Iako je naglasio da nije nadležan da daje izjave ispred lokalne samouprave, prvi vrbaski naprednjak je potvrdio navode PU Novi Sad da je jedno vozilo doniralo javno preduzeće Srbijagas. U ovom javnom preduzeću Bečić je, prema podacima sa sajta Agencije za borbu protiv korupcije, zaposlen kao službenik. On je potvrdio da su automobile škoda i VW opštini donirale dve privatne kompanije. Iza donacije škode stoji MK grupa, većinski vlasnik dve vrbaske fabrike: šećerane Bačka i mesne industrije Karneks, dok je polovni VW Tuareg poklon novosadske kompanije “Novi trading”.

Inače, obe kompanije su veliki zakupci državnih oranica u vrbaskom ataru po pravu prečeg zakupa. Vrbaski paori su prethodnih godina u više navrata optuživali lokalnu samoupravu da čini ustupke “velikim igračima” sumnjajući u verodostojnost dokumentacije za dokazivanje prava prečeg zakupa na osnovu stočnog fonda i zalivnih sistema. Poslednji put uoči lokalnih izbora 2013. godine na meti optužbi za “protajkunsku licitaciju” našle su se dve vladajuće koalicije: odlazeća na čelu sa DS, ali i ona na čelu sa SNS koja je formirala novu opštinsku vlast. Tom prilikom, grupa poljoprivrednika iz Bačkog Dobrog Polja uspela je da dokaže neosnovanost zahteva kompanije Karneks da na osnovu zalivnog sistema dobije oko 1.000 hektara u ataru ovog sela. Nakon tri inspekcijska izlaska na teren, utvrđeno je da je zalivni sistem u funkciji tek na oko 400 hektara. Iako su poljoprivrednici zahtevali da se Karneks sankcioniše pasivnim statusom i neučestvovanjem u licitaciji, ovaj slučaj prošao je bez posledica. A javni poziv za dokazivanje prava prečeg zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini za 2016. godinu na opštinskom sajtu objavljen je 9 oktobra.

Ranka Ivanoska (VOICE) 

voice_logo