Skip to main content

Ministar rudarstva podržao inicijativu tri vojvođanske opštine

01. dec 2015. Aktuelno
< 1 min čitanja

Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić kazao je na današnjoj sednici Skupštine Srbije da je razumeo amandmane koji su podneti na Predlog zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, pre svega amandman Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) koji se tiče inicijative Srbobrana, Kanjiže i Kikinde.

O ovoj inicijativi nedavno je pisao VOICE, a u njoj su tri vojvođanske opštine tražile da sve dok se na NIS ne počne primenjivati aktuelno zakonodavstvo i rudna renta od sedam odsto, celokupan prihod od te naknade bude prihod lokalnih samouprava.

SVM je istu inicijativu podneo u formi amandmana na Predlog zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

Ministar Aleksandar Antić je objasnio da ministarstvo nije menjalo u predlogu zakona deo o naknadama, jer Ministarstvo finansija trenutno priprema nov Zakon o naknadama, koji će definisati sve naknade koje se naplaćuju na teritoriji Srbije.

On je dodao i da razume situaciju u tri vojvođanske opštine, na čijoj teritoriji se vrši najveća količina eksploatacije u Srbiji.

„Razumeli smo da postoji potreba da se tim sredinama u većoj meri vrati deo te naplaćene rudne rente, jer njihova infrastruktura najviše trpi u tom procesu. Imamo visok stepen razumevanja i u priremi Zakona o naknadama bićemp na stanovištu da takvim sredinama treba u većoj meri vratiti deo sredstava koje kao država ubiramo, ali mi u ovom trenutku nismo bili u mogućnosti da to menjamo jer su ovakvi odnosi već ustanovljeni i deo su budžeta koji ulazi u Skupštinu, a priprema se i taj zakon koji će urediti sva ta pitanja“, naveo je Antić.

Na pitanje da prokomentarišu inicijativu koja im je dostavljena prošle godine, u Ministarstvu rudarstva i energetike su, nakon što se VOICE žalio Povereniku za informacije od javnog značaja zbog neodgovaranja, odgovorili nedavno da je taj zahtev neophodno uputiti Pokrajinskom sekretarijatu za energetiku i mineralne sirovine.

(VOICE)