Skip to main content

Demanti na tekst „Ribolovci: Osumnjičeni za ribokrađu iz JP Vojvodinašume i dalje vozi službeni čamac“

18. apr 2018. Aktuelno
3 min čitanja

„Na moju veliku žalost i očigledno pretrpljenu nematerijalnu štetu, skrenuo bih vam pažnju na napred naznačen tekst, koji je protivno čl. 9. i 79. st. 1 i 2 i ostalim odredbama Zakona o javnom informisanju i medijima, objavljena na internet stranici Nezavisnog društva novinara Vojvodine (https://voice.org.rs/ribolovci-osumnjiceni-za-ribokradu-iz-jp-vojvodinasume-i-dalje-vozi-sluzbeni-camac/) koju potpisujete kao urednik. Tekst je potpisao novinar Dragan Gmizić. Da su naslov i navedeni novinar postupali u skladu sa čl. 9. navedenog zakona tj. u skladu sa propisanom obavezom novinarske pažnje, uveren sam da ne bi došlo do povrede dostojanstva moje ličnosti iz čl. 79. st. 1 i 2 istog zakona. Prethodno napominjem da kao dužnost propisana novinska pažnja služi, s jedne strane, zaštiti javnosti od neistinitih informacija, a s druge strane, zaštiti ličnosti na koju se informacija odnosi. Shodno navedenom, ja Miodrag Marijan iz Kupinova, zaposlen u JP Vojvodinašume, ŠG Sremska Mitrovica, PJ Kupinovo, u daljem tekstu naslovu dostavljam svoj odgovor u skladu sa čl. 83. Zakona o javnom informisanju i medijima kao lice na koje se odnose neistinite informacije objavljene na internet stranici Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra „VOICE“ Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

U tekstu „Ribolovci: Osumnjičeni za ribokrađu iz JP Vojvodinašume i dalje vozi službeni čamac“ objavljenom na internet stranici Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra „VOICE“ Nezavisnog društva novinara Vojvodine, dana 27.3.2017. god, protivno odredbama Zakona o javnom informisanju i medijima izneto je više neistina direktno uperenih protiv dostojanstva moje ličnosti. Sam naslov teksta je veoma uvredljiv za mene jer moje ime koje se spominje u tekstu stavlja direktno u kontekst izmišljotine da sam osumnjičen za ribokrađu. Navodim da je tekst potpisao novinar Dragan Gmizić. U navedenom tekstu je potpuno netačno najpre navedeno da je protiv mene vođen sudski postupak zbog optužbi za ribokrađu. Kategorički tvrdim da protiv mene navedeni sudski postupak nikada nije vođen, a što se jednostavno može proveriti kod nadležnog suda. Takođe nije tačan ni objavljeni deo teksta da u JP Vojvodinašume radim kao ribočuvar, moje radno mesto je vozač traktora, što je u samom predmetnom tekstu potvrdio i gospodin Stankov Branislav, pomoćnik direktora za lov i ribarstvo JP Vojvodinašume. Pogrešan je i krajnje proizvoljan navod da je splav „Savski mir“ u vlasništvu porodice Marijan. Isti je u isključivom vlasništvu mog sina Marijan Miloša, a za šta je bilo dovoljno samo pretražiti internet stranicu Agencije za privredne registre. Zatim je besprizorno, po drugi put ponovljena neistina da je protiv mene vođen sudski postupak zbog optužbi za ribokrađu, što je ponavljam čista izmišljotina. Odmah za navedenim sledi salva nezakonitih minuciozno nanizanih neistina, kako me sud nije osudio za „to krivično delo, jer je ključni svedok tokom postupka promenio iskaz“ te kako je isti taj svedok „trpeo pritiske i pretnje zbog kojih je promenio i mesto stanovanja“… Potom sledi još jedan niz potpuno izmišljenih zaključaka napisanih od strane novinara, da sam navodno pozivajući se na presudu tužio JP Vojvodinašume, te da sam na posao vraćen početkom 2017. godine. Ništa od toga naprosto nije istina. Isto važi i za drugi tekst objavljen na napred navedenoj internet stranici, pod naslovom „Ribokradice i u javnim preduzećima“ od dana 26.3.2017. god, koji takođe potpisuje Gmizić. Sam naslov teksta je veoma uvredljiv za mene jer moje ime koje se pominje u teksu stavlja direktno u kontekst ribokrađe sa kojom nemam nikakve veze. I u navedenom tekstu se široj javnosti plasira još jedna neproverena izmišljotina kako sam navodno dobio otkaz u preduzeću zbog optužbi da sam učestvovao u ribokrađi. Navedeno, kao i sve prethodno negiram u celosti, a autoru teksta i uredniku stavljam na raspolaganje sve podatke sa kojima i ja i moj advokat raspolažemo, u cilju saznanja istine.

Podsetiću da je prema statutu udruženja Nezavisnog društva novinara Vojvodine, misija istog: postizanje, negovanje i razvijanje slobodnog, objektivnog i profesionalnog novinarstva, zalaganje za zaštitu prava i interesa novinara, kao i zalaganje za vrednosti građanskog društva. Ovim putem takođe pozivam potpisanika teksta, novinara Dragana Gmizića, kao i urednika Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra Gruhonjić Dinka, da ubuduće shodno čl. 9. Zakona o javnom informisanju i medijima, koji predstavlja krovni akt njihove novinarske profesije, pre no što neistinama nasrnu na jednog običnog sugrađanina i radnika na terenu velikog publiciteta na kom kao novinari deluju, obavezno prethodno provere pribavljene činjenice, a naročito izvore istih. U protivnom isti bi svojim delom vrlo brzo mogli ukaljati rad Nezavisnog društva novinara Vojvodine koji je valja podsetiti: grupa mladih novinara nakon 2000. godine revitalizirala, vođena idejom da postoji itekakva potreba za profesionalnom organizacijom ovog tipa, jer kako isti sami kažu u našim medijima još uvek dominiraju senzacionalizam, nacionalizam, ksenofobija, propaganda, pa i ordinarna nepismenost.“

Miodrag Marijan, Kupinovo

(VOICE objavljuje odgovor u skladu sa čl. 83. Zakona o javnom informisanju i medijima)