Skip to main content

Direktor DP Novi Sad Gas otkupljuje sopstvene dugove (3) 

18. jul 2016. Ekonomija
4 min čitanja

Autor

Maja Živanović je Diplomirana novinarka - master komunikologije. Članica je Nezavisnog društva novinara Vojvodine. Pisala je za List Zrenjanin, Blic i e-Novine. Trenutno freelance novinarka. Živi i radi u Novom Sadu, Vojvodina.

Nakon što je VOICE u prethodna dva nastavka pisao o dugovanju društvenog preduzeća Novi Sad Gas od 6,9 milijardi dinara i nepravilnostima u radu tog preduzeća, koje plaćaju građani Novog Sada, kao i o vezama političara sa tom firmom, u poslednjem delu istraživanja bavimo se temom kako direktor tog društvenog preduzeća Jovan Vujanović preko firme na svojoj adresi pokušava da otkupi dug za koji je sam odgovoran, čime bi se stekli uslovi da firma na njegovoj adresi postane vlasnik DP Novi Sad Gas.

Na kućnoj adresi Vujanovića nalazi se i firma Selinus, koja je osnovana u oktobru 2014. godine.  Direktor te firme je Božidar Markuš, koji je bio menadžer i u kompaniji Hipol iz Odžaka. Novosadska firma Selinus zapravo je ćerka istoimene firme u Londonu, a direktorica te firme je izvesna Meri Džejn (Mary Jane), koja je direktorica još 58 kompanija u Londonu.  U odgovoru Ministarstva privrede Srbije na pitanja VOICE-a o DP Novi Sad Gas potvrđuje se da je Selinus jedna od zainteresovanih kompanija za kupovinu tog preduzeća.

U dokumentaciji do koje je VOICE došao, direktor novosadskog Selinusa Božidar Markuš jedan je od potpisnika Ugovora o reprogramu duga DP Novi Sad Gas, koji su potpisali i direktor Novi Sad Gasa Jovan Vujanović i direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

U ugovoru se navodi da je garantor, odnosno Selinus, zainteresovan i za potencijalno sticanje vlasništva u DP Novi Sad Gas. Ugovorom je predviđeno da je garantor dužan da u korist Srbijagasa obezbedi garanciju u iznosu od preko 62 hiljade evra, koliko iznosi dugovanje DP Novi Sad Gas, u trajanju od pet meseci, kao sredstvo obezbeđenja izvršenja ugovora.

„Garantor je dužan da preuzme sve neophodne radnje i aktivnosti kako bi obezbedio validnu dokumentaciju JP Srbijagasu i mogućnost da JP Srbijagas predmetnu bankarsku garanciju naplati“, navodi se u ugovoru.

Bajatovic
Dušan Bajatović: Teško je dobiti sedmicu na lotou

U njemu se dodaje i da su se ugovorne strane složile da će Srbijagas najkasnije u roku od tri radna dana od dana dostavljanja prvoklasne bankarske garancije, izvršiti deblokadu računa DP Novi Sad Gas. Deblokada računa DP Novi Sad Gas dogodila se 12. februara ove godine, ali o detaljima, kao i odnosu Srbijagasa i DP Novi Sad Gasa sa novinarkom VOICE-a nije hteo da razgovara ni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, koji je poručio da je „teško dobiti sedmicu na lotou“, a odgovori nisu stigli ni iz Novi Sad Gasa.

Direktor tog preduzeća novinarku VOICE-a je uputio na pravnicu u preduzeću, koja je rekla da joj se pitanja pošalju mejlom. Odgovori nikada nisu stigli.

U dokumentaciji se, međutim, vidi da je 18. februara ove godine zaključen i Ugovor o posredovanju, i to između Londonskog Selinusa, novosadskog Selinusa, državljanina Tadžikistana Firdavasa Hodži Zode (Firdavs Hoji Zode) i državljanina Ukrajine Nasima Kodži Zejda (Nasym Khodzy Zade), koji ugovor potpisuju kao posrednici, a sa druge strane potpisnik je direktor DP Novi Sad Gas Jovan Vujanović. Posrednici su se obavezali da u ime DP Novi Sad Gas obezbede bankarsku garanciju u iznosu od čak 100 miliona evra.

Od Novog Sada do Londona 

novac euro evroU dokumentaciji do koje je VOICE došao vidi se da je novosadski Selinus uplaćivao pare Selinusu u Londonu. Samo u jednoj transakciji u aprilu prošle godine iz Novog Sada u London prebačeno je 48 hiljada evra. U dokumentaciji o londonskom Selinusu kao zastupnik te firme pojavljuje se Nasim Kodži Zejd. U zvaničnim registrima on se opisuje kao Ukrajinac sa prebivalištem u Novom Sadu.

Zapetljana ofšor zona

Sa Nasimom Kodži Zejdom povezano je mnogo firmi. U registrima se vidi da je on imao, ili i dalje ima, veze sa firmama KSP&NS 1933. Holding AG, kao i MAT Enterpreises AG. Povezan je i sa firmom Laurrent Giacommeti AG.

Međutim, njegovo ime u firmi KSP prati i ime Stefana Stefanovića iz Despotovca, koji je bio vlasnik, sada zatvorene, firme KSP Putevi u Srbiji. Stefanovićevo ime se u registrima pominje i u firmi Giacommeti AG. U mreži zamršenih firmi u inostranstvu, koje su finansijski povezane sa firmom Selinus, pojavljuje se i H.I.F. Invest Holding, koja je sa Selinusom iz Londona 9. jula 2015. godine zaključila ugovor o pozajmici od čak 75 miliona evra.

U registrima se kao direktor H.I.F. Invest Holding pojavljuje državljanin Srbije Danijel Petrović, koji u javnosti nije poznat. U registru se takođe vidi i da je H.I.F. Invest Holding zvanično osnovan 17. septembra 2015. godine, pa je nejasno i kako je ta firma mogla da, kao nepostojeća u tom trenutku, zaključi ugovor o pozajmici jula te godine.

S obzirom na to da direktor DP Novi Sad Gas Jovan Vujanović nije odgovorio na pitanja o Selinusu, ne zna se koje su još firme u ofšor zoni povezane sa tom firmom, kao ni da li je ona na kraju isplatila dug Novi Sad Gasa.

Selinus je u međuvremenu dobio od države i licencu za snabdevanje prirodnim gasom.

NS gas 3Sa druge strane, status društvenog preduzeća Novi Sad Gas uskoro će morati da se reši, jer zakon više ne poznaje tu formu rada. Ovo preduzeće je zbog prirode posla kojim se bavi itekako poželjno za svakog kupca u sektoru energetike, jer praktično obavlja delatnost javnog komunalnog preduzeća.

U međuvremenu, javnosti je potrebno objasniti zašto je DP Novi Sad Gas gradio nelegalno, da li će tom preduzeću pripasti i sva gasna infrastruktura, kao i kakva je uloga u svemu tome firme Selinus i drugih kompanija, koje su u direktnoj ili indirrektnoj vezi sa DP Novi Sad Gas. Najveće pitanje jeste, gde su pare građana i zbog čega one nisu završile na računu Srbijagasa, od kojeg Novi Sad Gas kupuje energent, koji prodaje građanima.

Na sva ova pitanja, predstavnici DP Novi Sad Gasa nisu želeli da odgovore.

Maja Živanović (VOICE) 

voice_logo