Skip to main content

Od poslovanja Novi Sad Gasa okoristili se i političari (2) 

17. jul 2016. Ekonomija
6 min čitanja

Autor

Maja Živanović je Diplomirana novinarka - master komunikologije. Članica je Nezavisnog društva novinara Vojvodine. Pisala je za List Zrenjanin, Blic i e-Novine. Trenutno freelance novinarka. Živi i radi u Novom Sadu, Vojvodina.

Kao što smo pisali u prvom delu, Društveno preduzeće Novi Sad Gas početkom februara 2014. godine ulazi u blokadu i iz nje ne izlazi čak do februara ove godine. Blokada je iznosila 1,7 milijardi dinara, ali preduzeće je za to vreme normalno poslovalo i čak davalo donacije udruženjima.

Društveno preduzeće Novi Sad kao osnovnu delatnost ima distribuciju prirodnog gasa i javno snabdevanje gasom. To što je preduzeće društveno omogućilo mu je nejasan status prema kojem se ono suštinski ponaša kao privatno, a obavlja poslove kao javno komunalno preduzeće. Društveno preduzeće je preduzeće koje u celini posluje društvenim kapitalom, koji je podeljen na akcije ili udele određene nominalne vrednosti i upisuje se u registar. Novi Sad Gas, sem što građanima i privredi prodaje gas, obavlja i poslove gasifikacije, a dug tog preduzeća prema Srbijagasu iznosio je krajem prošle godine 6,9 milijardi dinara, što znači da ono nije plaćalo svoje obaveze za kupovinu energenata, iako su građani uredno plaćali svoje račune njemu.

DP Novi Sad Gas je tokom svoje dvogodišnje blokade poslovalo putem menica. Prema podacima Narodne banke Srbije, firma koja se najviše naplaćivala sa blokade DP Novi Sad Gas jeste novosadski 24. oktobar.

Uloga Amira Bislimija  

Amir Bislimi Tviter
I Amir Bislimi bi da preuzme Novi Sad-Gas?

Firma 24. oktobar naplatila je u periodu od aprila 2014. godine do januara ove godine ukupno 621 miliona dinara sa blokade DP Novi Sad Gas, što pokazuje da je ta firma jedan od najvećih kooperanata Novi Sad Gasa. Firma se bavi izvođenjem građevinskih i gasnih instalacija. Zakonski zastupnici firme su Snežana Antić Bislimi i Goran Antić, koji ujedno dele i vlasništvo nad firmom.

Povezanost DP Novi Sad Gas i 24. oktobra vidi se i poređenjem adresa preduzeća. Naime, adresa jednog od ogranaka firme 24. oktobar je u Ulici Teodora Mandića 21. Upravo je to adresa i DP Novi Sad Gas.

Goran Antić se u medijima pominje kao direktor fudbalskog kluba Proleter iz Novog Sada, a prošle godine izabran je za člana Upravnog odbora fudbalskog kluba Vojvodina. U menadžmentu FK Proleter se takođe nalazi i Stevan Buljić, zet direktora DP Novi Sad Gas Jovana Vujanovića. Na zvaničnom portalu kluba nalaze se baneri i DP Novi Sad Gas i 24. oktobra.

Antićeva sestra, Snežana Antić Bislimi zapravo je majka Amira Bislimija, poslovnog direktora Demokratske stranke (DS) i poslanika te stranke u Skupštini Vojvodine. Na portalu DS-a vidi se da je Bislimi jedan od donatora stranke, kojoj je ove godine uplatio 850 hiljada dinara.

Bislimi je nekada imao i agenciju za sportski menadžment, koja je pre dve godine ugašena.

Novinarka VOICE-a je stupila u kontakt sa Bislimijem, koji je rekao da je najbolje da upravo sa njim priča o firmi 24. oktobar, jer njegov ujak Goran Antić „nije vičan komunikaciji sa novinarima“. Nakon nekoliko odlaganja, Bislimi je poslao svoju mejl adresu, ali na pitanja koja mu je VOICE uputio nije odgovorio. Pitanja su bila u vezi sa odnosom firme 24. oktobar i DP Novi Sad Gas, saznanjima da je 24. oktobar isplaćivao plate zaposlenima u Novi Sad Gasu, ali i vezi 24. oktobra sa Demokratskom strankom i FK Proleter.

VOICE je, međutim, došao do saznanja da firma 24. oktobar posluje i u Republici Srpskoj, a prema zvaničnim registrima, tu firmu zastupa firma Bijeljina Gas, u kojoj je direktor niko drugi do direktor DP Novi Sad Gas Jovan Vujanović. DP Novi Sad Gas je zapravo i vlasnik 80 odsto Bijeljina Gasa, dok ostatak vlasništva pripada samom gradu Bijeljini.

Firme povezane sa Jovanom Vujanovićem

NS gas Jovan Vujanovic 3DP Novi Sad Gas – direktor
Bijeljina Gas – direktor
Eneko – jedan od zastupnika
Selinus – registrovana na kućnoj adresi
Vujanović – Petrović – registrovana na kućnoj adresi
24. oktobar – filijala registrovana na adresi DP NS Gas
Evroenergia Gas – prva adresa firme na adresi DP NS Gas

Kako se navodi u odgovoru Poreske uprave Ministarstva finansija Republike Srpske, ta institucija je izvršila kontrolu poslovanja firme 24. oktobar u periodu od aprila 2010. godine do novembra 2015. godine i konstatovala dug od nešto preko 136 hiljada evra sa kamatom.

„Na rješenje Poreske uprave Područni centar Bijeljina, poreski obveznik je 15.02.2016. godine uložio žalbu drugostepenom organu na dalji postupak. Žalbeni postupak je u toku“, dodaje se u odgovoru Poreske uprave RS za VOICE.

Sredstva iz Novog Sada završila i u Bijeljini

Bijeljina Gas trebalo je da uradi posao gasifikacije u tom gradu, ali zbog političkih razmirica, za to do sada nije dobio neophodne dozvole viših instanci. Međutim, kako se vidi u zapisnicima sa sednica, Skupština grada Bijeljine svake godine izdvaja sredstva za plaćanje saglasnosti za gasifikaciju.

„Ovom budžetskom stavkom, s obzirom na ugovorene obaveze, već treću godinu se predviđaju sredstva za plaćanje raznih saglasnosti pre svega za potrebe izgradnje gasovoda i to u iznosu od 400.000 konvertibilnih maraka, što opterećuje ovu stavku u smislu da bi se mogle raditi određene investicije druge vrste. Međutim, ovo ulaganje predstavlja sufinansiranje Grada u izgradnji gasifikacije“, navodi se u prošlogodišnjem obrazloženju.

DP Novi Sad Gas ima 80 odsto udela u vlasništvu Bijeljina Gasa, a ta dva preduzeća imaju i istog direktora – Jovana Vujanovića. I Bijeljina Gas je bio velikodušan prema udruženju kojem je novac uplaćivao i DP Novi Sad Gas, Ognjena Marija Livanjska, pa je tako istog dana kada je DP Novi Sad Gas sa računom u blokadi uplatio 500 hiljada dinara, na račun tog udruženja leglo je i dodatnih 5.876,50 konvertibilnih maraka, što je oko tri hiljade evra.

Bijeljina
Bijeljina: Gasovod na dugogodišnjem čekanju

Prema poslednjem finansijskom izveštaju DP Novi Sad Gas, odlukom Upravnog odbora tog preduzeća od 31. decembra 2014. godine, izvršen je prenos ulaganja u Bijeljina Gas u iznosu od 381 milion dinara na dugoročne finansijske plasmane. Finansijski revizor je u svom izveštaju naveo da iskazani dugoročni finansijski plasmani tog preduzeća najvećim delom obuhvataju dugoročna ulaganja u Bijeljina Gas i to u iznosu od 1,8 milijardi dinara, započeta tokom 2009. godine.

Međutim, uvidom u Službeni list Republike Srpske iz 2010. godine, broj osnivača Bijeljina Gasa se te godine povećao i pored postojećih osnivača – DP Novi Sad Gasa i Bijeljine, upisano je novo preduzeće – Eneko iz Bačke Palanke.

I Italijane zastupa Vujanović 

Firma Eneko iz Bačke Palanke bavi se distribucijom gasa i gasifikacijom. Jedan od tri zastupnika te firme je Jovan Vujanović. Kao ostali zastupnici pojavljuju se državljanin Italije Gianluca Colomba i Loredana Mrkovački.

Većinski vlasnik firme Eneko je italijanska firma Imprese Del Fiume, dok 49 odsto vlasništva ima DP Novi Sad Gas. Kako se vidi iz poslednje dostupnih podataka, Eneko ima nula zaposlenih.

Međutim, italijanska firma Imprese Del Fiume je u Novom Sadu osnovala firmu Evroenergia Gas, u kojoj su zastupnici Loredana Mrkovački i italijanski državljanin Enea Mamoli. Prva adresa te firme bila je Teodora Mandića 21, na kojoj se nalazi i DP Novi Sad Gas. Mrkovački i Mamoli su ujedno i zastupnici u drugoj novosadskoj firmi Energofluid.

Povezanost DP Novi Sad Gas i Italije datira još od 2009. godine, kada je Novi Sad Gas u novosadskom JGSP trebalo da postavi punionicu gasa za gradske autobuse. Taj posao je na kraju završio na sudu, a kasnio je zbog zemljanih radova, zbog čega je oprema vredna oko milion evra čekala u Italiji.

Loredana Mrkovački je na ovogodišnjim izborima bila na 179. mestu na izbornoj listi LDP-SDS-LSV, i to kao kadar LDP-a. Bila je i 75. na pokrajinskoj listi LDP-SDS, kao i 6. na njihovoj listi za gradsku Skupštinu u Novom Sadu.

DP Novi Sad Gas nije odgovorio ni na pitanja o odnosu sa firmama čije vlasništvo vodi u Italiju.

Zet i benzinska pumpa 

Jovan Vujanović, direktor DP Novi Sad Gas i Bijeljina Gasa i jedan od zastupnika u firmi Eneko, na svojoj kućnoj adresi ima još dve firme. Jedna od njih se zove Petrović-Vujanović i zapravo je benzinska pumpa.

Iako DP Novi Sad Gas nije odgovorio ni na jedno od postavljenih pitanja VOICE-a, pa ni o odnosu tog preduzeća sa benzinskom pumpom na adresi njenog direktora, a koja je u vlasništvu njegovog drugog zeta, uvidom u dokumentaciju NBS-a vidi se da se sa blokade DP Novi Sad Gas naplaćivala i ta firma pa je tako od DP Novi Sad Gas u periodu od decembra 2014. godine, pa do januara ove godine zaradila devet miliona dinara. Zastupnik te firme, Budislav Petrović, zaposlen je u DP Novi Sad Gasu.

O drugoj firmi – Selinus, koja se takođe nalazi na adresi Vujanovića i koja je poslala pismo o namerama za kupovinu Novi Sad Gasa, ali i o zamršenoj mreži ofšor kompanija, VOICE će pisati u sledećem delu istraživanja o društvenom preduzeću Novi Sad Gas.

Maja Živanović (VOICE) 

voice_logo