Skip to main content

Ekstremni desničari na zadatku: Onlajn regrutacija

21. jul 2022. Istraživanja
6 min čitanja

"Orkestar zapošljava nove muzičare"

Veliki broj organizacija i pokreta koji delaju na polju ekstremne i krajnje desnice u Srbiji kao sredstvo komunikacije sa svojom publikom i širenja svojih ideologija koriste platformu Telegram, koja poseduje visok nivo enkripcije, pokazalo je istraživanje VOICE-a.

Na svojim Telegram kanalima, oni šire različite propagandističke sadržaje, a na osnovu sadržaja Telegram grupa ekstremno i krajnje desno orijentisanih organizacija i pokreta u Srbiji, u poslednje vreme glavna tema o kojoj se piše i objavljuje na ovim kanalima je rat u Ukrajini.

PLATFORMA NE USTUPA PODATKE O KORISNICIMA DRŽAVNIM SLUŽBAMA

Telegram je aplikacija za razmenu poruka i različitih sadržaja uz pomoć visokog nivoa zaštićenosti privatnih podataka korisnika. Kako za VOICE objašnjava Bojan Perkov iz SHARE fondacije, anonimnost korisnika na ovoj platofmi dosta zavisi od njihove tehničke veštine da sakriju digitalne tragove, ali dosadašnja praksa nije pokazala da Telegram, iako ima podatke o korisnicima, iste i ustupa državnim službama i kompanijama.

„Telegram je za poslednjih 10 godina izgradio reputaciju kompanije koja ne prodaje podatke korisnika, te svi građani koji brinu o svojoj privatnosti imaju poverenje u u tu platformu. S druge strane, činjenica da Telegram olako ne odaje i ne ustupa podatke korisnika kompanijama i državama, čini ga zgodnim i za aktivnosti koje nisu po zakonu ili su problematične na drugi način”, napominje Perkov.

Bojan Perkov: Zgodan prostor za aktivnosti koje nisu po zakonu ili su problematične na drugi način.
(Foto: N1)

Komunikacija na Telegramu može da se odvija na različite načine: direktno sa korisnicima, putem različitih grupa i kanala i slično.

Kako se ekipa VOICE-a uverila tokom istraživanja, opcije na toj platformi omogućavaju da korisnici budu potpuno nevidljivi drugim korisnicima, kao i da ne moraju biti članovi Telegram grupe ili kanala ukoliko žele da pogledaju sadržaje koji se objavljuju u njima.

PODRŠKA RUSIJI U AGRESIJI NA UKRAJINU

Jedan od pokreta koji je skupio veliki broj pratilaca na društvenim mrežama i smatra se jednim od pionira prikazivanja svojih uličnih akcija na internetu, pored pokreta Levijatan, jeste pokret Narodne patrole. Njihov Telegram kanal broji skoro sedam hiljada pratilaca, a skoro svakodnevno objavljuju različite sadržaje. Najveći broj sadržaja predstavlja antimigrantske kampanje, najčešće su to informacije o događajima u kojima su migranti predstavljeni u negativnom narativu, kao što je slučaj sa nedavnom pucnjavom u Subotici.

Ono što često Narodne patrole objavljuju samo na Telegram grupama jesu video-zapisi sa njihovih akcija obilaženja mesta gde se okupljaju migranti, skupova protiv migranata u Srbiji, kao i snimke i fotografije migranata koji se kreću po gradovima uz opise da pripremaju napade i slično.

Direktor istraživanja Beogradskog centra za bezbednosu politiku Predrag Petrović objašnjava da Narodne patrole vladaju tehnikama snimanja uličnih akcija i prenošenjem istih na društvene mreže, čime uz malo truda postižu popularnost na društvenim mrežama.

Ono što je posebno zastupljeno u radu ove i drugih grupa u poslednje vreme jeste pružanje podrške Rusiji u sukobu sa Ukrajinom. Pokret Narodne patrole je putem svog Telegram kanala aktivno pozivao pratioce na protest protiv odluke srpskih zvaničnika da glasaju za izbacivanje Rusije iz Saveta UN-a za ljudska prava, kao i na protest protiv NATO pakta.

OKUPACIJA GRAFITIMA RATNIH ZLOČINACA

Jedan od pokreta koji ima svoj kanal na platformi Telegram, i to prilično aktivan, jesu Eko četnici. O njima je ekipa VOICE-a već pisala kao o autorima nacističkih i fašističkih grafita na fasadama novosadskog Novog naselja. Zbog diskriminativnog sadržaja koji su objavljivali, platforma Instagram je više puta gasila njihov profil na ovoj društvenoj mreži, te su svoj rad preselili na Telegram. Na novoj platformi Eko četnici imaju skoro 2.000 pratilaca.

Foto: VOICE

Krajem maja, na svom Telegram kanalu Eko četnici su podelili objavu sa nizom fotografija u kojoj napadaju novosadske antifašiste i nazivaju ih različitim imenima jer su precrtali i preuredili njihove grafite “Nije bilo genocida u Srebrenici”, “Oluja je pogrom”, i grafite “Slava Rusiji”, ruski pravoslavni krst…  

U istom periodu, putem ove platforme predstavnici ovog pokreta pozivali su pratioce na protest protiv “Izdaje Srpstva i pravoslavlja u Južnoj Srbiji”, aludirajući na postupak priznavanja Makedonske pravoslavne crkve od strane Srpske pravoslavne crkve. A Eko četnici se zalažu i za “denacifikaciju” i “deukrajinizaciju” Ukrajine, što pokazuju na svom Telegram kanalu.

Poziv za crtanje grafita podrške Ratku Mladiću po Beogradu je putem platforme Telegram došao od pokreta Kormilo, identitarske organizacije o kojoj je ekipa VOICE-a u prethodnom periodu pisala. U novembru prošle godine, predstavnici ovog pokreta su uz opis “Beograd je uz generala, svi sprej uz šake!”, objavila niz fotografija grafita iscrtanih na beogradskim fasadama na svom Telegram kanalu. Na grafitima najčešće piše “Ratko Mladić, srpski heroj”.

Pokret Kormilo je putem ove platforme ušao u proces regrutacije novih članova za njihova predstavništva u Nišu i Novom Sadu, kao i za stalno predstavništvo u Beogradu.

Predrag Petrović objašnjava da upravo predstavljajući sebe kao žrtve progona koje su na pravoj strani i koje se zalažu za interese običnih, potlačenih ljudi, protiv globalističke elite – ove grupe privlače širu publiku.

Predrag Petrović: Konačan cilj im je širenje uticaja i normalizacija njihovih vrednosti koje se kose sa demokratskim poretkom.
(Foto: privatna arhiva)

“Sve to pomaže njihovom konačnom cilju, a to je širenje uticaja i normalizacija njihovih vrednosti koje se kose sa demokratskim poretkom. Dodatno im pomaže činjenica da svoje akcije rade gerilski, a to što imaju sveže informacije sa ‘terena’ im daje na autentičnosti i ide u prilog teoriji da ono što oni pričaju jeste istina”, kazao je on.

REGRUTACIJA

U Srbiji se od početka sukoba u Ukrajini pojavilo više Telegram kanala koji pristrasno izveštavaju o dešavanjima na ukrajinskom ratištu i objavljuju video-zapise direktno sa terena koji su često uznemirujući. Najčešće su to upravo videi plaćeničke ruske privatne vojne kompanije “Vagner grupa”, koja je poznata po tome što često ima violiniste u svojim akcijama.

Na kanalu Istočni front koji prati skoro 25.000 korisnika na Telegramu, često se objavljuje poziv za pristupanje upravo ovoj formaciji. Uz natpis “Orkestar zapošljava nove muzičare”, na ovoj grupi je objavljen spisak brojeva za različite regione u Rusiji, na koje zainteresovani mogu da se jave i prijave za posao.

S vremena na vreme, na ovom kanalu se  objavljuje i video u kom se mogu videti terenski snimci sa ratišta koji podsećaju na trejlere za akcione ratne filmove. Na kraju videa stoje brojevi telefona na koji zainteresovani mogu da se jave.

Iako je u Krivičnom zakoniku Republike Srbije jasno naglašeno da državljani Srbije ne smeju da budu učesnici oružanih sukoba u drugim državama, ni kao deo vojnih, ni kao deo paravojnih formacija, na primeru srpskog dobrovoljca Stefana Dimitrijevića koji je poginuo u sukobima u Ukrajini boreći se na ruskoj strani možemo da uvidimo da se ovaj zakon ne poštuje.

Petrović objašnjava da problem leži u tome što je pitanje ratovanja srpskih državljana u Ukrajini na strani Rusije više pitanje politike, nego krivičnog prava.

“Najveći problem zapravo leži u samim paravojnim grupama i paravojnim formacijama. One jesu sankcionisani od strane zapadnih zemalja, ali to kod nas nije slučaj. Tu očigledno postoji neka vrsta vakuuma između poštovanja zakona i realne slike. Imali smo situaciju da mnoge zapadne države zabranjuju građanima da se bore u drugim sukobima pa su odlazili i nisu bili sankcionisani, kao što je slučaj kod nas. Kada govorimo o ratnim periodima, veći akcenat se stavlja na pitanje politike nego na pitanje prava”, kazao je on.

PRATE LI SLUŽBE DELOVANJE EKSTREMNE DESNICE?

Direktor istraživanja Beogradskog centra za bezbednosnu politiku objašnjava da praćenje rada ekstremne i krajnje desnice na Telegramu trebao da bude zadatak Odeljenja za visokotehnološki kriminal MUP-a Srbije, ali da oni nemaju resurse i kapacitete za ovakve akcije.

“Generalno je njihov rad na ovim platformama poprilično ograničen i svodi se eventualno na infiltriranje u ove grupe, ali oni umesto da rade takve stvari i da se bave ozbiljnim stvarima, prate građane koji kritikuju aktuelnu vlast na Twitteru. Ni čuvena akcija praćenja SKY aplikacije navijača Partizana i Veljka Belivuka se ne bi desila da strane službe nisu praktično dale informacije našim službama”, kazao je on.

Međutim, Bojan Perkov objašnjava da postoje jasni razlozi zašto bi upliv države u rad enkriptovanih aplikacija poput Telegrama bio problematičan.

“Često se u javnosti predstavlja da je svaka vrsta nezakonitog ponašanja uslovljena enkriptovanim onlajn servisima i da zbog toga enkripcija mora biti oslabljena kako bi državni organi imali pristup komunikaciji. Međutim, ako bi se državi omogućilo da dešifruje sve poruke radi otkrivanja potencijalnih kriminalaca, ogromnoj većini korisnika koji ne rade ništa nezakonito bi bila ozbiljno ugrožena prava”, kazao je Perkov.

Aleksandar Bugarin (VOICE)