Skip to main content

Godinu dana posle: Promenada i dalje radi bez upotrebne dozvole!

15. nov 2019. Istraživanja
7 min čitanja

Autor

Marija Grbić je diplomirala novinarstvo na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu 2018. godine kao najbolji student generacije Odseka za medijske studije. Trenutno studira master studija komunikologije na istom fakultetu. U dosadašnjoj profesionalnoj karijeri radila je za Radio 021, Novosadski reporter i Novu ekonomiju. Na festivalu "On the record" 2017. godine osvojila je nagradu za radijski prilog "Surogat materinstvo", dok je iste godine dobila nagradu i za radijsku reportažu o nomadskom životu Roma "Sa šatorima pokraj srećnih puteva" na festivalu Interfer. Dobitnica je specijalne nagrade Univerziteta u Novom Sadu za rad "Branislav Nušić - paradigma vrednog žurnaliste i kulturnog radnika".

Prema podacima Agencije za privredne registre Promenada i dalje nema upotrebnu dozvolu iako je danas godišnjica od otvaranja tog „najvećeg tržnog centra u Srbiji“.

Aleksandar Popov iz koalicije nevladinih organizacija Građanska Vojvodina za VOICE kaže da se u slučaju Promenade „samo na mikro planu prenosi ono što se dešava na nivou države“.

„Ovde ne važe zakoni za one koji su povlašćeni i za one poslove od kojih neko ko je na vlasti ima koristi. Ovde su žrtva građani Novog Sada. A to je toliko jedan dramatičan događaj za Novi Sad! Imamo puno divljih objekata u Novom Sadu, ali ovaj objekat je posebno opasan. Mi ni danas ne znamo na koji način će se to reflektovati na okolne građevine, na izvorišta vode…  Uprkos reakcijama javnosti, ništa se ne pomera. Ako je dosad to sve tolerisano, ne verujem da će se preduzeti neka energičnija akcija, iako posledice mogu da budu dalekosežne“, upozorio je Popov.

Na činjenicu da Promenada ne sme da dobije upotrebnu dozvolu dok investitor ne reši probleme koje je izazvao, upozorile su i političke stranke, poput Lige socijaldemokrata Vojvodine, Saveza za Srbiju, Demokratske stranke Srbije. Gradske vlasti, međutim, za sada ostaju neme pa nema odgovora na pitanje kako je moguće da Promenada i dalje radi iako nema upotrebnu dozvolu.

Savez za Srbiju je u saopštenju za javnost naveo da privremena upotrebna dozvola za rad Promenade ističe danas, 15. novembra, a da u međuvremenu nisu rešeni problemi zbog kojih za taj poslovni objekat nije moguće izdati redovnu dozvolu. „Promenada će od petka ili nastaviti da radi nelegalno ili će biti zatvorena. Ponovno izdavanje bilo kakve dozvole za rad je protivzakonito i predstavljalo bi novo srljanje u još dublje bezakonje zbog kojeg je slučaj Promenada već postao jedna od najvećih korupcionaških afera u istoriji Novog Sada“, naveo je SzS.

DSS je u saopštenju za javnost naveo da se godinu dana ogromna količina čiste podzemne vode danonoćno ispumpava u kanalizacioni sistem i baca, što je zakonski nedozvoljeno. „Smanjuje se količina podzemne vode koja je mogla biti upotrebljena, trajno se ugrožava novosadski vodni resurs i izaziva nestabilnost okolnih objekata zbog ispiranja čestica iz podloge”, naveli su u saopštenju.

I LSV, koja je prošle godine prva od političkih partija ukazala na moguće probleme koje će izgradnja Promenade potencijalno izazvati, saopštila je ponovo da Promenada ne sme da dobije upotrebnu dozvolu dok ne reši probleme.

O problemima sa izgradnjom Promenade pisali su mnogi mediji, a ovaj objekat je otvoren tačno pre godinu dana, zahvaljujući dozvoli za probni rad, koju je izdala stručna komisija IBS-Instituta iz Novog Sada, koju je angažovao sam investitor, izvestio je tada VOICE. U tom periodu, investitor je bio dužan da otkloni uočene nedostatke. Javnosti je upalo u oči da se na otvaranju nije pojavio doslovno niko iz gradskih struktura vlasti.

Zabranjeni grad?  

Uopšte nije lako dobiti izjavu od „zvaničnika“ Promenade. VOICE je bezuspešno pokušavao da dobije komentar od predstavnika investitora u vezi sa upotrebnom dozvolom i ostalim nedoumicama koje muče građane Novog Sada. Na kraju smo od pojedinih dragih kolega novinara, kao i od naših izvora, saznali da će biti organizovan obilazak Promenade pa smo se tamo i pojavili. Međutim, nije nam „odobren“ ulazak u tržni centar, jer se nismo prethodno „najavili“. VOICE postavlja jednostavno pitanje: kako je moguće da se jedan privatni investitor tako ophodi prema novinarima, samim tim i prema javnosti, a samim tim i prema građanima glavnog grada Vojvodine? Na takav tretman smo navikli kod tradicionalno zatvorenih institucija, poput vojske ili crkve. Šta nam onda dođe Promenada: kasarna, crkveni objekat, zabranjeni grad…? Takođe, našoj novinarki je na licu mesta rečeno da oni iz Promenade u prošlosti nisu uvek imali prijatnu saradnju sa VOICE-om, jer smo i ranije imali običaj da se „ne najavimo“. E pa znate kako, gospodo, potrudićemo se da i u budućnosti, kada su intreresi građana Novog Sada u pitanju, ne pravimo kompromise sa raznim „najavljivanjima“ i u tom smislu ćemo ostati „neprijatni“. Nakon ove neprijatne situacije, osoba iz agencije koja je zadužena za PR Promenade uputila je izvinjenje VOICE-u, uz obrazloženje da oni moraju da slede procedure koje je propisao klijent, to jest Promenada.

Dinko Gruhonjić, glavni urednik VOICE-a

Promenada je u više navrata u poslednjih godinu dana menjala lokacijske uslove i najavljivala građevinske radove, što je takođe simptomatično.

Ono što je za sada izvesno je da će se tržni centar trajno priključiti na gradsku kanalizacionu mrežu u koju će se i dalje ispuštati voda, s tim što će sada biti prečišćavana kroz postavljeni prečistač u prizemlju objekta, saznaje VOICE.

Podsećanja radi, Promenada je u novembru prošle godine dobila privremenu dozvolu za ispuštanje podzmenih voda u gradsku kanalizaciju. Tačnije, od JKP Vodovod i kanalizacija dobila je saglasnost za to u periodu trajanja probne dozvole za rad objekta. Međutim, pred godišnjicu rada tržnog centra stigla je i zvanična dozvola za ispuštanje vode u kanalizaciju, jer je Promenada sa JKP Vovodovod i kanalizacija 12. novembra ove godine potpisala ugovor o „priključenju na tehnički sistem kanalizacije, a za potrebe kontinualnog odvođenja otpadnih voda sa dva postrojenja za tretman vode sa sistemom bunara u toku eksploatacije objekta“.

Dakle, i dalje ostaje na snazi takozvani sistem aktivne zaštite od podzemnih voda u kom bunari ispod površine Promenade neprekidno crpe vodu i ispuštaju u kanalizaciju, s tim što će ta voda biti prečišćena i upotrebljena za zagrevanje i hlađenje objekta.

„Uradili su prenamenu dela prostora u donjem delu objekta i ugradili jednu vrstu prečistača otpadnih voda, kako bi ih doveli u stanje kvaliteta koji zadovoljava sanitarne uslove. Tu vodu koriste da se deo objekta greje i hladi, pa se prerađena voda ispušta u kanalizaciju i sad se smatra otpadnom, kao što je slučaj i kod mnogih drugih poslovnih korisnika“, navode u JKP Vodovod i kanalizacija.

Takođe, iz ovog komunalnog preduzeća dodaju da ne postoji problem što se voda ispušta u gradsku kanalizaciju i navode da će oni kontrolisati sastav i količinu ispuštene vode.

Što se tiče količine vode koja se ispušta, iz JKP Vodovod i kanalizacija kažu da je, prema proračunima, potrebno stalno ispumpavanje vode u zbirnoj količini od 18 do 37 litara u sekundi, što znači da je srednja vrednost protoka 27, 5 litara po sekundi. Podsetimo, investitor je u februaru 2017. godine tražio od Vodovoda dozvolu za trajno ispuštanje vode u količini od 60 litara po sekundi, ali je taj zahtev odbijen. Obrazloženje glavne inženjerke ovog preduzeća Ikonije Karadžić je bilo da „odvođenje podzemnih voda ne postoji u njihovoj osnovoj delatnosti i da se nigde u svetu podzemne vode ne ispuštaju konstantno u kanalizaciju“.

Zakon: Probni rad može trajati najduže godinu dana

Zahvaljujući kolegama, saznali smo i za informaciju da je Promenada dobila navodno privremenu dozvolu – na još tri meseca!?

Zakon o planiranju i izgradnji u članu 157. stav 2. kaže sledeće: Probni rad može trajati najduže godinu dana. Nisu predviđena nikakva produženja.

Pravni stručnjaci s kojima smo razgovarali kazali su da je produženje privremene dozvole nezakonito i da je to posao za građevinsku inspekciju, koja treba da proveri da li je za objekat koji se koristi izdata upotrebna dozvola.

Nameće se pitanje kako novopostavljeni prečistač i dodeljivanje namene spornoj vodi rešava pitanja koja su pratila izgradnju ovog objekta – ispiranje zemljišta i uticaj na sam objekat i okolne objekte i na potencijalno velike količine vode u gradskoj kanalizaciji, koja je ionako preopterećena, što se golim okom može videti svaki put kada padne obilnija kiša.

Arhitekta Slobodan Acketa za VOICE kaže da postavljeni prečistač ne rešava pomenute probleme.

„Koliko znam, nikada nije bio problem zagađenja vode i zato mi taj prečistač ne zvuči kao rešenje problema. Problem je bio taj što nakon nekoliko desetina godina eksploatacije može da dođe do ispiranja zemljišta i eventualnih promena na samom objektu i promenama na objektima u okolini. Drugi problem je opasnost od poplava tokom velike količine padavina jer se, ispuštanjem vode u kanalizaciju, sistem dodatno opterećuje, budući da novosadska kanalizacija prima i atmosfersku i fekalnu vodu u istu mrežu“, kaže Acketa.

Profesor Građevinskog fakulteta u Subotici Petar Santrač bio je angažovan od strane projektanta i izvođača radova na proceni uticaja stalnog crpljenja podzemnih voda na susedne objekte. Prošle godine u intervjuu za N1 on je rekao da gotovo nema uticaja na trajnost u upotrebu susednih objekata.

Profesor Božo Dalmacija sa Katedre za hemijsku tehnologiju i zaštitu životne sredine novosadskog Prirodno-matematičkog fakulteta kaže da nije bilo potrebe da se podzemna voda prečišćava, te da je to čak štetno, jer će smanjiti efikasnost budućeg gradskog prečistača.

„Prečišćena voda iz Promenade koja ulazi u kanalizaciju dodatno razblažuje vodu, a već imamo problem sa razblaženom vodom. To znači da će buduće gradsko postrojenje za prečišćavanje imati manju efikasnost. Radi se o smanjenju organskih materija u kanalizaciji, što znači da će se smanjiti šanse za uklanjanje fosfora, azota itd. Na Zapadu nije dozvoljeno da se čista voda ispušta u kanalizaciju jer otežava sistem za prečišćavanje voda“, rekao je Dalmacija.

Profesor Dalmacija nije saglasan ni sa upotrebom sporne vode za zagrevanje i hlađenje Promenade. Naime, on kaže da se ta voda mogla upotrebiti kao „siva“ za toalete i eventualno navodnjavanje travnjaka oko objekta i čišćenje gradskih ulica. Na taj način bi voda opet odlazila u kanalizaciju, ali se ne bi koristila iz Vodovoda, što bi omogućilo ekonomičnije korišćenje i očuvanje životne sredine.

„Ako izvlačiš i zagrevaš vodu i kao čistu je šalješ u kanalizaciju, to je bez veze. Mogla je ta voda još malo da se dočisti i da ide za toalete kao siva voda. Tako za toalete ne bi uzimali vodu iz vodovoda, bila bi manja potrošnja vode. Tom vodom bi mogli da se navodnjavaju travnjaci i da se peru ulice. Tako je ovo po meni bolje rešenje sa stanovišta uštede vode, zaštite životne sredine i zdravlja stanovnika“, rekao je Dalmacija.

Podsetimo, prema prvobitnom planu arhitekte Đorđa Bajila, za Promenadu je bio predviđen pasivan sistem zaštite, odnosno masivan temelj sa vertikalnom i horizontalnom izolacijom. Ovaj sistem je skuplji od onog koji se sada primenjuje u Promenadi, te je to izvesno razlog zašto se investitor odlučio za sadašnju praksu konstantnog izvačenja vode.

Međutim, nakon nekog vremena dolazi do preokreta kada Bajilo odlazi, a na njegovo mesto dolazi firma PAB Company, koja se odlučila za aktivan sistem zaštite ispumpavanjem vode.

Đorđe Bajilo ranije je odbio da govori o tome zašto nije želeo da projektuje aktivan sistem zaštite podzemnih voda.

Nakon svega, nameće se i pitanje da li će presedan koji je napravljen sa Promenadom trasirati put i ostalim „društveno odgovornim“ investitorima da zidaju megalomanske objekte po sopstvenom nahođenju, pozivajući se uprano na slučaj Promenada?

Marija Grbić (VOICE)