Skip to main content

Ravnoselci ne odustaju: Sud je rekao svoje, a sada da se izjasni i JKP Komunalac

16. nov 2019. Aktuelno
3 min čitanja

Autor

Ranka Ivanoska u novinarstvu je od 1999. godine u redakciji novosadskog magazina “Kibic fenster”. Od 2000. godine, angažovana je za lokalne medije Radio Vrbas i TV Bačka, kao i dnevni list Danas. Osnivačica je nezavisnog dvonedeljnika “Vrbaske novine”. Radila je kao novinarka dnevnog izdanja Ringier Axel Springer (Blic, Alo). U izbegavanju cenzure saradnica je VOICE-a i blogerka.

Na adresu vrbaskog JKP Komunalac biće upućen zvaničan dopis kojim se od ovog javnog preduzeća traži da se izjasni: da li stanovnicima ovog sela, u skladu sa zakonom, isporučuje vodu za piće ili ne, dogovoreno je sinoć na sastanku Saveta MZ Ravno Selo i predstavnika preko 700 potpisnika peticije. U skladu sa odgovorom koji dobiju, doneće odluku o narednim koracima, rečeno je VOICE-u.

Zbog priče VOICE-a o Božidaru Caričiću dužniku za vodu kojeg je Osnovni sud u Vrbasu, a potom i Viši sud u Somboru oslobodio potraživanja jer “voda nije ispravna za piće”, Ravno Selo je već danima tema u medijima i na društvenim mrežama. Za Ravnoselce, tema je “da li će se zbog Caričićeve presude popraviti kvalitet vode ili korigovati cena na računima”. Peticijom koju su počeli da prikupljaju ubrzo nakon što su saznali da je Caričić pravosnažno oslobođen duga od manje od 3.000 dinara traže od svojih predstavnika u Savetu mesne zajednice da se zvanično obrati komunalnom preduzeću i zatraži odgovor: da li je voda za piće ili ne.

“Kada odgovore na to pitanje, dogovorićemo se na narodnom zboru, u skladu sa zakonom, šta nam je činiti”, rekao je jedan od prisutnih na sastanku VOICE-u.

Nakon što su svega šest dana nakon što je VOICE objavio priču radnici JKP Komunalca pokušali da obustave isporuku vode kod Caričića, a njega policija privela zbog pretnji, među ljudima postoji i izvesna doza straha da ne pogreše u proceduri, rekao je anonimni izvor VOICE-a.

“Nekim članovima saveta je, kažu, savetovano iz opštine da će ukoliko stanu na stranu potpisnika peticije dobiti krivične prijave. Zato ćemo svaki korak dobro isplanirati i postupati samo u skladu sa zakonom. Nećemo odustati. Ne mogu sve da nas tuže i hapse zato što smo posle 13 godina od zabrane sanitarne inspekcije postavili pitanje kvaliteta vode. Hoćemo da znamo da tu vodu ne smemo piti, ali i da je nećemo plaćati kao takvu”, rekao je sagovornik VOICE-a.

Nelogičnosti? 

Kako saznaje VOICE, informacije da će protiv Caričića biti podneta prijava za krivično delo ometanja službenih lica u obavljanju zadatka za koje je zaprećena kazna od šest meseci do dve godine zatvora, nezvanično su procurele iz policije pre nego što su svi akteri, radnici komunalnog preduzeća i osumnjičeni Caričić, saslušani u stanici policije u Vrbasu. Neuobičajeno je i što je u zvaničnom saopštenju koje je uputila Policijska uprava Novi Sad o slučaju, Božidar Caričić identifikovan kao “sedamdesetogodišnji muškarac”.  U policijskim saopštenjima se, uobičajeno, osobe identifikuju inicijalima i godinom rođenja, a Caričić je rođen 1953. godine i ima 66 godina.

Inače, Božidar Caričić iz Ravnog Sela dobio je sudski spor kao tuženi za dug od strane JKP Komunalac iz Vrbasa. Osnovni sud u Vrbasu oslobodio ga je duga za vodu jer ona u tom selu nije za piće, objavio je VOICE prošle nedelje.

Presudom Osnovnog suda u Vrbasu, koja je potvrđena pred Višim sudom u Somboru, Caričić je oslobođen potraživanja JKP Komunalac iz Vrbasa, uz obrazloženje da to komunalno preduzeće iz dokazanih činjenica građanima u ovom selu nije isporučivalo vodu za piće, te da nema pravo da takvu uslugu naplaćuje.

Šest dana nakon što je vest o presudi u korist Ravnoselca objavljena, Božidar Caričić završio je u policiji na saslušanju zbog pretnji koje su prijavili radnici JKP Komunalac koji su tog dana pokušali da mu obustave isporuku vode.

Ranka Ivanoska (VOICE)