Skip to main content

Kontroverzni tržni centar Promenada u Novom Sadu otvoren iako nije završen

15. nov 2018. Aktuelno
3 min čitanja

Tržni centar „Promenada“, čiju su izgradnju pratile brojne afere, otvoren je danas u Novom Sadu, iako na objektu ima još dosta da se radi, kako na prilaznim putevima i na samoj zgradi, tako i u njenoj unutrašnjosti.

Iako su investitori bili najavili, na otvaranju se nije pojavio niko iz sveta politike i estrade.

Tržni centar nije od gradskih vlasti dobio upotrebnu dozvolu, a Promenada je danas otvorena zahvaljujući dozvoli za probni rad, koju je izdala stručna komisija IBS-Instituta iz Novog Sada, koju je angažovao sam investitor, a koja će vredeti godinu dana, izvestio je juče VOICE.

U tom periodu, investitori će biti dužni da otklone uočene nedostatke.

Liga socijaldemokrata Vojvodine, inače članica vladajuće koalicije u Novom Sadu, prva je upozorila na to da investitori u Promenadu nisu izgradili temelj koji bi bio odgovarajući za peščano tlo koje je puno podzemnih voda, kakav je veliki plac na kojem je izgrađena Promenada.

Ta stranka, a potom i nevladine organizacije okupljene u koaliciju Građanska Vojvodina, kao i opozicione partije, upozorili su na mogući katastrofalni scenario zbog tog propusta investitora: uništavanje kanalizacije u Novom Sadu zbog ispumpavanja velikih količina podzemnih voda iz Promenade u ionako slabašni kanalizacioni sistem grada.

Upozorili su i na mogućnost da bude ugrožen deo izvorišta pijaće vode, kao i temelji okolnih zgrada u naselju Liman.

Spolja gladac…

Menadžer „Promenade“ Boris Stevović rekao je na otvaranju da objekat ispunjava “sve uslove” i da ima saglasnost za rad od strane nadležnih.

„Objekat je potpuno bezbedan. Nama je najbitnije bilo da u potpunosti u skladu sa svim zakonskim regulativama danas možemo da otvorimo Promenadu i ispunimo obećanje građanima Novog Sada da će zaista 15. novembar biti datum otvaranja“, kazao je Stevović.

Ovaj tržni centar najavljen je kao „najveći u Srbiji“ i prostire se na 150.000 kvadratnih metara, a investitor je kompanija „NEPI Rockcastle“, koja je uložila više od 128 miliona evra u Promenadu.

Kako je rečeno na otvaranju, „Promenada“ će osim kupovine ponuditi i druge sadržaje, a zaposliće oko 1.500 ljudi.

Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE) je ranije objavio da su u toku izgradnje temelja na objektu Promenade napravljeni značajni propusti po pitanju hidroizolacije, a istraživanje je pokazalo da se deo radova odvijao bez dozvola, da su ugrađeni drenažni bunari za ispumpavanje vode u novosadsku kanalizaciju, uprkos protivljenju JKP Vodovod i kanalizacija, kao i da su na projektu Promenade bile angažovane tek osnovane firme u blokadi.

…a iznutra jadac

Na pitanje da li je pronađeno rešenje za problem podzemnih voda, koje se ispumpavaju u novosadsku kanalizaciju, Stevović je rekao da ono postoji, ali da detalje tog tehničkog rešenja “prepušta stručnjacima“.

„Detalje će morati da saopšte stručnjaci. U saradnji sa gradskim institucijama se pronalazi rešenje koje će imati pozitivan uticaj, kako na okruženje Promenade, tako i na same uslove rada u objektu“, rekao je Stevović i dodao da će tehničko rešenje biti saopšteno u narednom periodu.

On je dodao da objekat ima „sve probne dozvole za samo otvaranje“, ali da rokovi za konačno rešenje problema oko izgradnje „ne zavise od investitora, već od nadležnih institucija“.

Iako je najavljeno u samom pozivu, otvaranju nisu prisustvovali političari niti javne ličnosti iz života grada i države, a na pitanje novinara zašto niko nije došao, Stevović je rekao da „nema komentar“.

„Mi smo pozvali sve, ne možemo da ulazimo u to da li neko od pozvanih ima neke druge obaveze i da li je sprečen. Tako da ne mogu da komentarišem da li je neko zbog svojih obaveza danas izostao i zašto“, dodao je Stevović.

Tokom obilaska novinari su se uverili da spoljašnjost objekta još nije završena, građevinske mašine i radnici još uvek su na gradilištu, a slično je i u unutrašnjosti, gde je primetno da su svi sporedni hodnici i stepeništa još uvek u izgradnji, a veliki broj lokala nije ni otvoren. Ni poseta građana uopšte nije bila na zavidnom nivou…

Maja Leđenac (VOICE)